Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

700 millió belvízmentesítésre

Csongrád megye - Négy év előkészítő munka után márciusban a terepen is elkezdődik az Algyői főcsatorna helyreállítása, amelyre az uniótól és a magyar államtól az Ativizig közel 700 millió forint támogatást kap, önerőre nem kell hozzá.
Négy év előkészítő munka után márciusban a terepen is elkezdődik az Algyői főcsatorna helyreállítása, amelyre az uniótól és a magyar államtól az Ativizig közel 700 millió forint támogatást kap, önerőre nem kell hozzá. – Szeged térségében 937 négyzetkilométernyi vízgyűjtőterületnek ez a legnagyobb csatornája, amely a Maty-értől Algyőig húzódik.

Rekonstrukciója Kiskundorozsmát, Domaszéket, Szatymazt és az ott élő 20 ezer 500 embert, valamint 600 hektárnyi területet védi meg közvetlenül a belvízkároktól – mondta a pénteki projektindító rendezvényen Kádár Mihály, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság helyettes vezetője. Az 5720 méteres csatorna működése kétirányú lesz: összegyűjti a belvizeket és a Tiszába juttatja, illetve aszály esetén biztosítja a vízpótlást.

A beruházás indokairól Fiala Károly projektmenedzser elmondta: 1931 és 2012 között az éves csapadékátlag 540 milliméter volt a területen és egyre csökken, ám az idő- és térbeli eloszlása szélsőségesebb a korábbiaknál. Egy éven belül előfordul nagy belvíz és súlyos aszály is. Az utóbbi ötven évben tízszer öntötte el belvíz a térséget, hol 5 ezer, hol pedig 20 ezer hektáros területen okozva kárt. Erre megoldás az Algyői főcsatorna rekonstrukciója, amely márciusban tereprendezéssel indul, vagyis „megkeresik" a dzsumbujban a csatornát. Áprilistól júliusig megépül a két vízkormányzó műtárgy és a szivattyútelep, júliustól partrendezéssel folytatódik a program. A közbeszerzési eljáráson kiválasztott budapesti székhelyű In Situ Kft. határideje december vége. Az Algyői főcsatornát végül összekapcsolják a 2011-ben átadott Maty-Fehértói belvízrendszerrel. Ezzel a térségből érkező hatalmas mennyiségű belvizet a főgyűjtő-csatornarendszer két irányban vezeti majd le a Tiszába, a korábban elkészült fejlesztéssel Hattyastelepnél és a most készülő szivattyúházzal Algyőnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Az épület nem méltó ügyfélfogadásra˝

Szeged - Az egyhónapos szegedi járási hivatalban jártunk. Bodó Imre hivatalvezető a kulisszák mögött… Tovább olvasom