Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

703 ezret fizetett Bagó úr a Széchenyi térért

Apránként összesen 703 ezer forintot vontak le Bagó Rudolf nyugdíjából szabálysértési bírságok címén. „Rudi" a Széchenyi téren élt, rádiózott, beszélgetett az emberekkel. Most kiderült: azon túl, hogy mindig büntették, 97 óta havi 300 forintot utalt a pénzéből a nyugdíjfolyósító a röszkei önkormányzatnak. Ott nem tudják, miért.
A 77 éves Bagó Rudolfról legutóbb akkor írt az újság, amikor az alkotmánybíróság úgy határozott, nem szabad megtiltani, hogy az emberek az utcán éljenek. A cirkuszos családba született, szerelőként foglalkoztatott Bagó úr sokáig mindennap a szegedi Széchenyi téren üldögélt, rádiót hallgatott, evett-ivott, beszélgetett az emberekkel. A közeli házban dolgozó ügyvédektől újságot kapott, más ismerőseitől ételt, Demeter Sándortól pártfogást.

Bagó Rudolf. -703 ezer
Bagó Rudolf. -703 ezer

Az önkormányzat többször is megbüntette, és mivel – sok hajléktalannal szemben – neki van nyugdíja, a bírságot le is tudták vonni tőle. A jogvédő – akit Rudi csak „jogászkámnak" szólít – a november 15-i hatályú alkotmánybírósági döntés után szerette volna kiharcolni, hogy pártfogoltja visszakapja a kirótt bírságot. Kiderült, Bagó urat nem simán, „életvitelszerű közterületi tartózkodásért", hanem koldulásért vagy szemetelésért, néha közterületi italfogyasztásért bírságolták. A Csongrád Megyei Kormányhivatal állásfoglalása szerint pedig a november 15-e előtti jogerős határozatokat automatikusan nem lehet törölni, a pénz nem adható vissza. Demeter Sándor erre még tavaly levelet írt az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Nyugdíjfolyósító Igazgatóságának, amely most kimutatást küldött neki a levonásokról. Ebből egy újabb érdekesség derült ki. – Rudi nyugdíjából a közterületi szabálysértések révén, olykor adó címszó alatt összesen 703 ezer forintot vontak le Szegeden – mondja Demeter Sándor. – Előbb 5000 és 3000 forintokat, aztán 2011 után egyre többet, 15–18 ezreket egy-egy alkalommal, de akadt 230 forintos tétel is. Amin meglepődtem: a röszkei önkormányzatnak 1997 óta havonta ment a nyugdíjából 300 forint, gondozási díj címén. Azért különös ez, mert ugyan nem tudom, korábban merre élt, de évek óta Szegeden lakott, albérletben. Ősz óta, hogy megbetegedett, a Máltai Szeretetszolgálat gondoskodott róla a Londoni körúti intézményben, nemrég pedig Nagymágocsra került. A 300 forint azonban most, március 15-én is ment Röszkére.

– A pénzt a nyugdíjfolyósító vonja le a nyugdíjából és utalja nekünk, tényleg gondozási díj címén. Mi ezt nem utaltuk tovább sehová, tehát megvan – válaszolta kérdésünkre Schmidt József, Röszke jegyzője. A településen a szegedi kistérség többcélú társulása tart fenn szociális szolgáltató központot, amely házi segítségnyújtást is végez, otthont azonban nem működtet. – Most már engem is nagyon érdekel, miért utalja ezt a pénzt a nyugdíjfolyósító, de ehhez elvileg Bagó úr megbízása kellett. Utánajárok, és ha az derül ki, téves ez az utalás, a pénzt természetesen visszaküldjük neki.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. bánki 2013. március 27. 12:59
  „TBC, hepatitis - közegészségügyi probléma !

  <moderálva>”
 • 48. Minibusz 2013. március 27. 07:35
  „Nem védem a hajléktalanokat, de egy történetet engedjetek meg!

  Ismerősömmel sétáltunk, mikor összefutottunk az ismerős volt munkatársával, aki elmesélte mi történt vele.
  Az egyik szegedi gyár megszűnt, őt is kirakták. Nem talált munkát, ezért 8 hónappal később a felesége elvált tőle, és ahogy az lenni szokott, vitt mindent. Ott maradt az emberünk 2 sporttáskával, és mehet amerre lát.
  Szóval tudjatok róla, így kezdődik a hajléktalan lét.
  Onnantól, hogy most alkohollal tudja magát átsegíteni a mindennapok megalázottságán az ember, még nem jelenti azt, hogy gazember vagy akár rossz ember lehet.
  Persze, tudom vannak, akik hobbiból, vagy a maffia miatt élnek így, de nem mindenki.
  És hiszitek vagy sem, most, aki boldog házasságban él, 20 évre felvett kölcsön törlesztő részleteit fizeti, holnap már lehet, hogy felborul vele a világ, és akkor majd ő is mehet a térre vagy valamelyik erdőbe lakni.
  Én pl ezért tartom a saját nevemen a házamat.
  De ez már egy másik történet”
 • 47. deszkás 2013. március 26. 21:31
  „KÖRNYEZETVÉDŐ! Ez a te és az én piszkom is ha érted-a nicked alapján gondoltam- egyébként meg fütyüljél az erdőben hogy ne vágjanak ki. :))) UI: Tallóst üdvözlöm.”
 • 46. Környezetvédő 2013. március 26. 19:32
  „Lassan már a DM unatkozó újságírói glóriát erősítenek a Rudi Úrunk feje fölé, utóbbi időben egyre többet foglalkozik vele a nyomtatott helyi média.
  Viszont, jó pár évvel ezelőtt, egy cikkre sem emlékszem, hogy dicsőítették volna, amikor az 1-es villamos Rókus PU. végállomásának (a mára már lebontott üvegvitrin fedett végállomásról van szó) a fedél alatti peronjára volt befészkelve éjszakákra, a dunyhája és koszos pokróca a felhajtható ülőhelyek alatti fékező-homok zsák tárolóba volt nappalra bepakolva, végül az SZKT utaspanaszok nyomására leerősítette a felhajtható padsort, hogy ne tudjon belepakolni.
  Minden reggelre, a végállomás induló peronján penetráns bűz, és húgyszag terjengett, a reggel szolgálatot megkezdő végállomási személyzet (mert akkoriban még az is volt, lassan már villamos se fog arra járni) rendre a Rudi Úr piszkának több vödör vízzel történő lesöprűzésével kezdte a műszakját, de láttam villamosvezetőket is takarítani, mert nem bírták elnézni, hogy az utasok az általa hagyott disznó ólban várják az indulást. Az utasváró ülőpadja is, melyen minden éjjel lerészegedett állapotban aludt, és álmában bepisilt, nappal a gyanútlan utasok azon üldögéltek.

  De, rendszeres látogatója volt a Rókus pályaudvar restijének is, ahol szintén ájulásig vedelte a szeszeket, majd záróra után, a pályaudvar várócsarnokában össze csuklott, ott feküdt a földön, míg nem sikerült feltápászkodnia.

  Ezekről is lehetett volna szép kis újságcikkeket kreálni kedves újságírók, némi szagmintát is mellékelni az olvasók számára, hogy teljes körű képet kaphattak volna a valóságról.

  És, minden kedves sajnálkozó, tessenek csak hullajtani a krokodilkönnyeket a Rudi Úrért, lehet, Önök is, vagy a gyermekük is ült azon a padon, vagy a villamos szövet ülésébe utána. Amelyen előzőleg összevizelt ruhájában ücsörgött.

  41. Deszkás : Csak annyit, hogy a villamos végállomáson, minden SZKT dolgozó és ott közlekedő utas tudja igazolni, hogy valóság volt-e amit fentebb leírtam. Egyébként, a fene nagy empátiáddal, senki nem akadályozott volna meg, hogy Te is takarítsd a piszkát, amit szerte szét hagyott maga után, és akár, haza is vihetted volna, az empátiádból kifolyólag, és a saját lakásodban tutujgathattad volna annak idején.”
 • 45. Szögedi 2013. március 26. 17:01
  „Ja és még egy. Nyilván Bagó úr példája elrettentő példa. Vannak szabályok, ha vki nem tartja be fizessen, bűnhődjön.
  Ha most egy szegény szerencsétlen apuka viszi klinikára az épp szülni készülő feleségét és közben elütnek egy embert a nagy sietségben, akkor nem kell felelősségre vonni az apát, mert szegény szerencsétlen jót akart az emberiségért mert épp az utódnemzésért rohant?
  Vagy hajléktalanbringás átmegy a piros lámpán, meg nincs lámpája, meg ivott is, akkor a rendőr nem bírságolhatja meg mert szegény szerencsétlennek nincs pénze?
  Mi lenne ezzel a világgal , ha mindenki azt tenné amit akar.
  Gondolkozzunk már!”
 • 44. Szögedi 2013. március 26. 16:48
  „Kedves Deszkás!
  Igen szegedi vagyok és ismerem az adott úriembert.
  Nem gondolom , hogy ott a helye. Az, hogy azt mondom egy hajléktalannak nem a turista negyedben van a helye, attól nem vagyok empatikus????
  Basszus engedjük már meg mindenkinek hogy közterületet foglaljon.
  Akinek van lakása éljen az otthonában, a hajléktalan meg menjen hajléktalan szállóra, vagy olyan helyre a hol segíteni tudnak neki.
  Most minden utcán "pénztkeresőt" elkezdünk dédelgetni?
  Vannak nagyon szimpatikus koldusok, és képzeld Deszkás, magam is rendszeresen adakozom, de nem a közterületen a helyük.
  Egyébként lehet az én szagló szerveimmel van baj, vagy az emlékzetemmel, de volt mikor szaga volt, és vhangosan hallgatta a rádiót és pénzt kunyerált, néha még "hangja is volt" ettől függetlenül ő is egy embertárs, de nem a Széchenyi téren befészkelve kell a napjait tölteni.”
 • 43. qrumpli 2013. március 26. 13:59
  „13.Lajcsi peig nagy király volt megmondta.
  "A pénznek pedig nincs szaga"
  A pénzbeszedőket csak az érdekli ,hogy sok legyen.
  Piszkosú nem érdekli ha megdöglessz.”
 • 42. történész 2013. március 26. 12:17
  „Ez jellemző erre a millárdos képmutató bagázsra.Már a szegényeket is fosztogatják..kell még a pénz a sok sosem elég...”
 • 41. deszkás 2013. március 26. 10:05
  „SZÖGEDI! Egy másik cikknél kérdezték tőled:Szegedi vagy? Szerinte nem mert ha az lennél ismerhetnéd ez az öreg senkit nem zaklatott! És! Szaga se volt.Nagyon jóindulatúan azt fogalmaznám meg neked: annyi élet szoruljon beléd mint amennyi empátia hiányzik.”
 • 40. qrumpli 2013. március 26. 07:43
  „És a sok"hülye férfi" akinek idös korára eromlott a prosztatája .
  Az hova a pocsolyába szaladjon?
  Remélem fiataljaink soha nem érik meg azt a kort.
  Okostojatok.”
 • 39. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. március 26. 07:17
  „Véletlen, ha ne adj isten kiderülne, hogy igaza volt az öregnek, kíváncsi vagyok mit kap vissza:
  -Öööö átutalási költség, utalásonként 100 ft. Ööö izé.. kamatadó. Hoppá eltitkolt jövedelem... Na szóval Bagó úr be kéne fizetni még.....”
 • 38. polo 2013. március 26. 07:11
  „Érdekes a rendőrségi is mikkor kiskorúak isznak az utcán vagy részegen tántorognak verekednek és rongálnak hol vannak a nagy rendőrbácsik, vagy csak a hajléktalanokon élvezkednek?
  A másik az ha hajléktalan és nincsen jövedelme mért nem lehet automatikusan közmunkára vinni?”
 • 37. saturnus 2013. március 26. 07:03
  „Ki kit nyúl le? Szabad rablás ? Mára már tőrvényesített ,évek óta mint a feudális társadalomban volt gyakorlat.”
 • 36. Lacimaci 2013. március 25. 23:34
  „Ez csak a jeghegy csucsa :-) Azt nagyon jol megtanultuk az elmult evtizedek alatt hogyan lehet "legalisan" lopni a maset hisz mi csinaljuk a torvenyeket meg jogszabalyokat. Nemesok uj ertek teremtodott ebben az orszagban a meglevo ingo es ingatlanok cserelnek gazdat a valasztasi gyoztes partokhoz kozeli emberekhez a maradek koncon meg a tobbi keselyu osztozkodik mint ennek az embernek a keveske nyugdijanak lenyulasa is mutatja. Itt legalabb valami "nyoma" van hova kerult a penz mas esetekben egyszeruen ellopjak es meg felvilagositast sem adnak huva tunt mi tortent a penzzel.”
 • 35. Szögedi 2013. március 25. 23:23
  „nehogy már szentté avassunk egy hajléktalant, meg koldust aki molesztálja az embert, meg az utcán könnyít magán. Már bocsánat. Lehet menni hajlékonyszállóra, ha meg nyugdíja van jöjjön ki abból , érdekes lenni, ha minden kisnyugdíjas kinn koldulna az utcán. Amikor ott bűzölgött az utcán mindenki lenézően nézett rá, meg hogy miért van itt, most meg itt védik. Igen netes újságnál nincsenek szagok :)”
 • 34. queenmargareth1 2013. március 25. 20:40
  „ja-ja, amikor minden városban volt nyilvános wc...”
 • 33. M.Aurelius 2013. március 25. 20:29
  „30. Egyolvasó 2013.03.25. 19:07 ----> figyú öcsisajt, nem jó a példád, itt nem tettesről, hanem az üldöző modoráról és képzettségéről, intézkedő stílusáról, probléma megoldó képességéről volt szó. Ha egy tahó akar minden áron kioktatni és erőből, akkor el kell vinni a biró elé, és ott hapciáskodjon. Ez volt a lényege az írásomnak. Vágod?”
 • 32. berkabela@freemail.hu 2013. március 25. 20:25
  „Csak annak van joga fölháborodni az illegális pisiléseken, akinek városában legalább feleannyi nyilvános (ingyenes) VC van, mint a tőlünk nyugatabbra levő településeken: Pl. Bécs vagy Páris.”
 • 31. queenmargareth1 2013. március 25. 20:02
  „bánki...bocsi megkövetlek:)”
 • 30. Egyolvasó 2013. március 25. 19:07
  „27. M.Aurelius 2013.03.25. 18:25
  Ön örülne neki, ha a kapuja, (ajtója) elé piszkítana valaki rendszeres?
  Gondolom ön lenne az első aki rendőrért kiált.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új polgármester Tiszaszigeten

Egyetlen jelölt indult a polgármesteri székért, így nem meglepő, hogy nyert. Tovább olvasom