Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

70 decibellel énekel a rigó

70 decibellel énekel a rigó
Szeged-A trolibusz hangjára nem ébred föl, a fekete rigó reggeli énekére viszont igen, mert még nem szokott hozzá - újságolta egyik szegedi kollégánk. Nem bosszúsan, inkább örömteli csodálkozással mondta ezt, és azt is, hogy mintha egyre több fekete rigóval lehetne találkozni városon és falun.
Ezt a szakirodalom is megerősíti: bár ez az énekesmadár nálunk is védett, 25 ezer forint egy példány eszmei értéke, „napjainkban nem ismertek egyedszámát drasztikusan csökkentő tényezők", állománya folyamatosan növekszik. Ez sok mindennek köszönhető. Például annak, hogy képes félig éberen aludni: agyának egyik féltekéje pihen, a másik oldal – ezt állítólag valamilyen műszerrel kimutatták – éber marad. Így a fekete rigó ott is tud pihenni, ahol sok a ragadozó. Szintén érdekes tulajdonsága, hogy ismeri a kakukkot, és tudja, miért kell tőle tartani: a fészekbe került idegen tojást is kiszúrja. Ahogy azt is észreveszi, ha föl kell csavarnia a hangerőt: a szegedi Anna-kútnál a reggeli csúcsforgalom zaját is képes „túlüvölteni".

A városban általában 70 decibellel énekel a fekete rigó. A hangversenyteremben a koncert 80 decibel szokott lenni – ezt Bézi Ferenc gépészmérnöktől tudjuk. Ha ilyen hangos a rigó, miért nem tartjuk kellemetlennek a hangját? A zajszakértő azt mondja erre, a szeretteink zajai kevésbé zavarnak minket, mint az idegeneké, és így vagyunk a természet hangjaival is. Feltéve, hogy nem vagyunk zeneszerzők. Schumann ugyanis állítólag azért költözött vissza a városba, mert a falusi szobájába beszűrődő hangok zavarták a komponálásban.

Kép: Jobb, mint az ébresztőóra. Nem véletlen, hogy egyre több van belőle. Fotó: Donáth B. Attila
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűntek a polcokról a koszban gyártott reformtermékek

Eltűntek a polcokról a koszban gyártott reformtermékek
Már nem lehet kapni a reformélelmiszereket árusító boltokban a Nébih razziája után visszahívott, Szegeden gyártott termékeket. Tovább olvasom