Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

70 évnél is tovább élhetnénk

Szeged - Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya. Ez az egészségügyi világszervezet definíciója, de mit mondanak az orvosok megyénk lakóinak egészségéről, miben látják a fittség titkát? Ma van az egészség világnapja.
– A magyarok egészségi állapota rossz, hiányzik az egészségtudatos magatartás. Nem csak a pénztől függ, mit teszünk az egészség megőrzéséért, illetve a betegség megelőzéséért – jelenti ki Tombácz Zsuzsanna. A megbízott megyei tiszti főorvos örül, hogy egészségfejlesztési osztályuk segítségét egyre több község kéri az egészségnapok megrendezésekor. Azt viszont sajnálja, hogy képeztek ugyan egészségtan szakos tanárokat, de ilyen tantárgy nincs az iskolákban.

A születéskor várható élettartam megyénkben a férfiak esetében jobb az országos átlagnál: 2009-ben 70,86 év volt, a nők 78,09 éve viszont alacsonyabb az országos trendnél. 2007-ben 73,6 év volt a hazai adat – az eurózóna országaiban 80,6. A lelki problémákra utal az öngyilkosságok magas száma: 2008-ban százezer magyar közül 22 önkezével vetett véget az életének. Az EU átlaga 10 volt. A szív- és érrendszeri megbetegedés a vezető halálok megyénkben – az elhunyt férfiak 45, a nők 55 százaléka esetében ez volt a gond. Egészségügyi kiadásokra 2008-ban hazánkban személyenként 1437, az uniós országok átlagában 2878 dollárt költöttek.

– A lelki tényezők miatt előidéződhetnek azok a betegségek, amelyekre genetikai okokból hajlamosak vagyunk – magyarázza Karsai Kornélia. Az egyetemi klinikai központhoz tartozó rendelőintézet pszichiátriai gondozójának főorvosa azt tapasztalja: az elmúlt években megtriplázódott a szociális és egzisztenciális krízis miatt segítséget kérő páciensek száma. A társadalombiztosítás nem kellően finanszírozza az időigényes pszichoterápiás rendeléseket – szerinte e lehetőséget bővíteni, a szociális hálót erősíteni kellene. Megyénk pszichiátriai gondozóiban ezer lakos közül 9 felnőtt fordult meg.

– Módszerünkkel egy csepp vérből, vagy a szájból vett kenet alapján megállapítható, hogy a genetikai örökség kinél milyen egészségügyi kilátásokat jelent – összegzi alapkutatásuk lényegét László Ferenc belgyógyász. Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Testnevelési és Sporttudományi Intézetének egyetemi tanára szerint a kövérség népbetegség: a magyar lakosság 20–25, a diákok 30 százaléka szenved a fölös kilóktól. FITTGEN módszerük lényege: az egyénhez igazított, de csoportban végzett mozgással, megfelelő táplálkozással mindenki elérhesse a fittséget.

Olvasóink írták

 • 9. t680822g 2011. április 07. 12:53
  „Ki volt írva egy Fideszes gyűlésen egy nagy transzparensen: "A nyugdíjasok felélik a jövőnket!". <moderálva>”
 • 8. jozko 2011. április 07. 12:03
  „Egészség legyen!
  A többit megvesszük!”
 • 7. queenmargareth 2011. április 07. 11:40
  „ült a buszon ma két bácsi és az öregedésről beszéltek:Szép kor, mert 80 fölött, inkább 90 felé, ahogy kivettem a szavaikból, amit hallottam.Ők még rendszerváltás előtt mentek nyugdíjba és nem is látszott annyira akor rajtuk, nem is sápítoztak hogy ez fáj az fáj. Aranyosak voltak.
  ENNYIT ÉR A BIZTOS MUNKAHELY, LAKÁS, CSALÁD, NYUGDÍJ!!!”
 • 6. klj_54 2011. április 07. 11:35
  „Megélni azt a kort?
  Miért?
  Azért, hogy hallgassa a nyugdíjas az agyonfizetett zseléshajú kormányfői szóvivőt, amint a nyugdíjasokat felesleges tehernek nevezze?”
 • 5. azénéletem 2011. április 07. 11:11
  „70 évig élhetsz- elvileg. 65 éves korodig dolgozhatsz- gyakorlatilag!40-50 éves munkaviszony után 5 év pihenés- elvileg. Gratulálok annak ezt kitalálta. Nem kellene a magyar dolgozókat összehasonlítani az EU-s munkavállalókkal. Ők olyan bért kapnak 8 órai munkáért, hogy nem kell munka után dolgozni ahhoz, hogy ki legyenek fizetve a számlák és megvegyék az egészségtelen élelmiszereket. /arra telik/
  Akik döntési pozicióban vannak, azokat az is meglepete,hogy van ember, aki az egykulcsos adó miatt kevesebbet keres, mint eddig. Ez is szégyen!!”
 • 4. zoltanszabo 2011. április 07. 10:57
  „" 70 évnél is tovább élhetnénk ..."
  Hát ennek nem örülne a fityesz !
  Se a fiatal--se az idős sajnos NEM KELL a mostani világban! Miből fizetik ki a nyugdíjat ??Ha sokáig élnénk már a végén 1 Ft-se jutna nyugdíjra !
  Sajnos más tapasztalatom van.Az elmúl kb. fél évben --3 ismerősöm is elment--pedig csak 50 évesek voltak.
  Kettő pedig még a 40 évet se érte meg.”
 • 3. xene@freemail.hu 2011. április 07. 09:54
  „"70 évnél is tovább élhetnénk"
  Már akik megérik... :)

  "nyugdíjkorhatárt"
  Na ilyen lassan már nem lesz....dolgozol, amíg el nem patkolsz”
 • 2. queenmargareth 2011. április 07. 09:45
  „a fittség?Egészséges ennivaló, nem az amit a boltban vagy Norbi néven árulnak.
  Nyugodt és BIZTOS! munkahely, amellett, ha akar dolgozik és napi egy fél pálinka.
  Csak az a gond kedves kormány, hogy az öngyilkosok és beteg emberek száma rohamosan nő és csak rátesznek még egy lapáttal, tuti ne élvezhesse nyugdíjas éveit.”
 • 1. t680822g 2011. április 07. 08:40
  „73-74 év Magyarországon az átlagéletkor, aztán emelik a nyugdíjkorhatárt 64 évre... Gyönyörű, hajrá Fidesz... (Hánynom kell tőlük.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaveszi a SZIN rendezésének jogát az IH

A Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.szervezi a SZIN-t, a SZIN Kft. pedig tanácsadóként vesz részt a fesztivál rendezésében. Tovább olvasom