Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

70 milliót érő kupák

Szeged - Nagyot téved, aki rálegyint a Fekete Ház péntek délután nyíló söröskupa-kiállítására.
Az ország legnagyobb gyűjteményéből kapnak 325 darabos ízelítőt a látogatók. Zsolnay-kerámiából a világon egyedülálló kuriózumot nyújt; teljesebb még a pécsi múzeum vagy a Zsolnay-gyár anyagánál is.

A pécsi dekoratőr, Köves L. Imre 37 éve gyűjti a kerámia söröskorsókat, -kancsókat. Akkoriban szokott le a dohányzásról, elkezdte élére rakni a pénzt. Vásárokba és aukciókra járt, cserélt, de megesett, hogy 100 ezer forintot, sőt 3 milliót adott egy kupáért. A kivételes kerámiaválogatás időben az 1700-as évek és 1945 között született, térben pedig az Osztrák–Magyar Monarchia, Németország, Belgium területéről származik. A most 88 éves panellakó tulajdonost egészségi állapota akadályozta, hogy elkísérje a kollekcióját. Úgy döntött azonban Zombori István megyei múzeumigazgató felkérésére, hogy Szegedre hagyja páratlan kincseit, mert a pécsi intézménynek nem kellett, ott azt mondták: sok porcelánjuk van már.

Tóth István múzeumigazgató mutat egy 3 és fél literes, égetett meisseni korsót: a tulajdonos Szegedre hagyja a gyűjteményt. Fotó: Frank Yvette
Tóth István múzeumigazgató mutat egy 3 és fél literes, égetett meisseni korsót: a tulajdonos Szegedre hagyja a gyűjteményt. Fotó: Frank Yvette

Tréfás 3 és fél literes égetett meisseni korsót mutatott Tóth István, a Fekete Ház vezetője: a szép csaposné azon kuncog, hogy a muzsikálástól elfáradt alvó trombitás hangszerét a vicces kedvű sörivók teletöltötték árpalével, hogy ha belefúj, csak habos nedű „szóljon" belőle.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

orfesztivál: eső, hideg, üres padok - talán ma már véget ér a rossz idő

Szombat óta látogathatatlan a XVI. Szegedi Borfesztivál – az eső csúnyán elbánt a szervezőkkel. Tovább olvasom