Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

72 intézményt tömörítő szervezet elnöke Szabó Gábor

Szeged - A Magyar Rektori Konferencia elnöke mától Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora elsőként lapunknak nyilatkozott új tisztségéről, a következő egy év feladatairól.
– Közel 400 ezer hallgató tanul, 30 ezer oktató, illetve kutató és 25 ezer egyéb alkalmazott dolgozik a magyarországi egyetemeken és főiskolákon. Kevés olyan család él hazánkban, amelyet ne érintene közvetlenül, ami a szférában történik – jellemzi a magyar felsőoktatás kiterjedtségét, erejét és társadalmi beágyazottságát Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, akit mától betölti a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöki tisztségét.

Szegedről, a nyolcvanas évek végén indult a kezdeményezés: a nagy egyetemek vezetői egyeztessék álláspontjukat, közösen fellépve képviseljék érdekeiket – emlékeztet Szabó Gábor. Azóta persze sokat változott a felsőoktatás. Küldetésének azt tekinti, hogy a tanítványokat megfelelő képzettséggel és a munkaerőpiacon jól kamatoztatható tudással lássák el. Másik fontos küldetés, hogy a nemzetközileg is elismert kutatás-fejlesztési aktivitás tovább erősödjön. Lényeges, hogy ebben a nehéz világgazdasági környezetben az intézmények munkahelymegtartó képessége stabilizálódjon.

Kezdeményezőként kell fellépnünk a felsőoktatást érintő kérdésekben – véli Szabó Gábor. Fotó: Segesvári Csaba
Kezdeményezőként kell fellépnünk a felsőoktatást érintő kérdésekben – véli Szabó Gábor.
Fotó: Segesvári Csaba

– Meggyőződésem, a munkaerőpiacon most megjelenő, alapszakokon diplomát szerzők tudása jól használható – véli az elnök. Hangsúlyozza: az MRK feladata, hogy átfogóan értékelje az alapszakok rendszerét. Olyan kérdésekben is állást kell foglalnia például, hogy fenntartható-e a kétszintű érettségi a jelenlegi formájában. – Határozottabban kell fellépnünk a felsőoktatást érintő kérdésekben – a hektikus törvényalkotói gyakorlattól kezdve az egészségügy finanszírozásán át az integrációs folyamat értékeléséig.

Az MRK új elnöke továbbra is alkotó együttműködésre számít a hallgatók és a felsőoktatási dolgozók érdekképviseleteivel, hasonlóan, mint például a felsőoktatási akkreditációs bizottsággal vagy a Magyar Tudományos Akadémiával, az innovációs szövetséggel, a munkaadók szervezeteivel. Hangsúlyos szerepet szán a határon túli felsőoktatási intézményekkel való együttműködésnek. Kezdeményezi, hogy az MRK egyik tavaszi ülését Kolozsvárott, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen tartsák.

A nehéz gazdasági helyzetre tekintettel az MRK pénzügyi alapot hoz létre a tehetséges hallgatók segítésére – jelentette be Rudas Imre, az MRK tiszteletbeli elnöke. Ehhez csatlakozva az SZTE rektora javasolja, hogy az éves tagdíjuk felével gyarapítsák az alapot. Szabó rektor úr pedig egyhavi professzori illetményével és MTA doktori tiszteletdíjával kíván hozzájárulni ehhez.

Húszéves szervezet

A Magyar Rektori Konferencia (MRK) idén ünnepli fennállásának
20. évfordulóját. A felsőoktatási érdekképviselet szervezetei különböző formában, néven és csoportban működtek a korábbiakban. 2006. március 1-je óta az MRK látja el a felsőoktatási intézmények képviseletét. A megújult szervezet harmadik elnöke Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

Olvasóink írták

  • 2. allegro 2009. július 29. 15:55
    „Szívből gratulálok és sok sikert kívánok!
    Kolléga.”
  • 1. török 2009. július 02. 00:00
    „szuper, hajrá!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a pénz Gyüdiék mércéje

Szeged - Egy évvel ezelőtt lett a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója Gyüdi Sándor, aki most az mondja: a 84 ezer fizetőnézőt hozó első évaddal nem maradéktalanul elégedett. Tovább olvasom