Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

72 órája itt ragadtak

Szeged - Közel 1000 Szerbiába tartó kamion ragadt a hóátfúvások miatt Magyarországon. A szerb hatóságok 72 órája lezárva tartják a határokat.
Hófúvás, lezárt határok, utakon veszteglő kamionok – így lehet összefoglalni az elmúlt 72 óra történéseit Csongrád megye déli részében. Ami meglepő: Szegeden és Mórahalmon szinte semmit sem lehetett érezni a Kárpátokból indult, olykor 40–60 kilométer/órás Kossava szél okozta felfordulásból.

A szerb rendőrök azonban még péntek reggel lezárták a kamionok előtt a határt, az elmúlt 72 órában többször még az autókat sem engedték át. A viharos, olykor orkán erejű Kossava a Vajdaságban 2-4 méteres hóbuckákat emelt, járhatatlanná téve a Budapest–Belgrád autópályát. A kényszerpihenőt türelmesen viselték a Szerbiába tartó kamionsofőrök, akiknek a rendőrök az elmúlt hétvégén többször is forró teát osztottak. Az M5-ös autópályán mintegy 10 kilométer hosszan torlódtak fel a kilépésre váró járművek. Az elterelés is kudarcba fulladt: a tompai átkelő előtt, a hófúvásban több mint 5 kilométeres sorban ragadtak a kamionok.

72 órája itt ragadtak - galéria

Csongrád megyében 500, Bács-Kiskun megyében is közel ennyi teherautó várta a határzár feloldását.

 Ónos eső

Vasárnap reggelre az erőteljes ónos eső miatt Zalában 11, Veszprémben 1, Baranyában szintén 1 alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Pár órára megközelíthetetlen lett 4 Baranya megyei település is. Kora délutánra megolvadt a jég, így megszűntek az útzárak.

A Szegedtől mindössze 22 kilométerre lévő Kissori út is megbénult a hófúvástól. Az 55-öst Mórahalom és Domaszék között 150-200 méter hosszan hó borította, a sztrádacsomópont, valamint a szegedi elkerülő között pedig több kilométer hosszú hóátfúvások nehezítették a közlekedést. Egy olvasónk arról számolt be, hogy az Ásotthalmot Mórahalommal összekötő szakaszon többen elakadtak. A Magyar Közút Zrt. a viharos szélben hómarókat is a helyszínre vezényelt, a térség mellékútjain 10 munkagép dolgozott folyamatosan.

Vasárnap délután továbbra is csak a határ közelében élő szerbiai állampolgárok térhettek haza, a rossz útviszonyok és időjárás miatt más személy- és tehergépjárművek továbbra sem léphették át a magyar–szerb határ. A Magyar Szó azt írta, Szerbiában helikopterrel mentették a hóban ragadt utasokat, mintegy 700 embert.

Hétfőre megnyugszik az idő – ígérték tegnap a meteorológusok

Lecsendesedik a szél, napközben plusz 3-4 fokig is melegedhet az idő, ami segít a hó- és jégeltakarításban. A szakemberek szerint esőre sem kell számítani, hétvégére már-már tavaszias idő lehet.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszmilliárd forintot kapott az egészségügy

Január óta bizonyos beavatkozásokból többet végezhetnek el a kórházak, néhány ellátási formánál pedig eltörölték a teljesítményvolumen-korlátot. Tovább olvasom