Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

74 perc tisztálkodás, öltözködés

Semmivel sem adnak kevesebbet a nyugdíjasok tisztálkodásra, öltözködésre, mint a fiatalabbak. Ez is kiderül a szokásaikat taglaló statisztikából.
– Kétszer félóra hólapátolás, ez most a legfontosabb sportom. Különben legalább ennyit dolgozom a kertben, a ház körül. A legtöbb időm alvásra megy el, de az nem több 6 óránál. Utána talán a legtöbbet olvasok, szerintem vagy 3 órát, közben hallgatom a rádiót. A bevásárlás, ebédkészítés és evés is sokáig tart, úgy másfél-két óra, de nem azért, mert sokat eszem, hanem a diétám miatt lassan nyammogok. Mosdás, öltözés? Ha nem megyek sehová aznap, akkor reggel és este 20-20 perc, különben egy óra – számolta végig a kedvünkért egy napját egy 82 éves alsóvárosi asszony. Nyugdíjastársa, egy 69 éves tarjáni férfi nagyjából hasonló beosztással él, neki a lakótelepen kimarad a hóeltakarítás, ő sétál, beszélget.

A legtöbb időt alvással töltik a nyugdíjasok, napi 9 órát. Ilyen sokat csak a 19 évnél fiatalabbak alszanak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Nők és férfiak Magyarországon, 2012 című évkönyvéből. A nyugdíjasok szokásait két életkori csoportra osztva vizsgálták: 60 és 74 év között, illetve 74 és 84 év között. Erre a korosztályra jellemző például, hogy csaknem 6 órát tölt a képernyő előtt naponta. A férfiak többet interneteznek, tévéznek, videóznak, 227 percet szánnak rá, a nők 180–212 percet. (Hozzájuk képest a 10–19 évesek nagyjából a felét, a negyvenesek 140 percet tévéznek.)

A nyugdíjasok idejéből sok elmegy a háztartásuk rendbe rakására: 168–183 perc. Lényegi eltérést ebben találtak a szakemberek a nemek között. Az adatokban semmi új nincsen, a nők 208–233 percet töltenek takarítással, mosással és hasonló fontos elfoglaltságokkal. A férfiak ennél sokkal kevesebbet, a felét, vagyis 100–110 percet. Evésre a megkérdezettek több mint másfél órát fordítanak.

És aki azt hinné, hogy a tisztálkodásnak és az öltözködésnek a szépkorúak kevesebb figyelmet szentelnek, az alaposan téved. A számok azt mutatják: ebben a napi átlag 74 perc, ami nagyjából megfelel a többi korosztály átlagának. Mi fér még bele a nyugdíjasok napjába? 26–44 perc közlekedés, 14 perc séta vagy sport és 37 perc olvasás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogos járőrök vigyáznak a rendre Makkosházon

A városrész önkormányzati képviselője szerint akár térfigyelő kamerákat is felszerelnének Makkosházon a közbiztonság javításának érdekében Tovább olvasom