Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

75 éve tudta meg a világ: Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas

A szegedi egyetem hallgatói és oktatói, a Tisza-parti város polgárai, de az ország is együtt örült Szent-Györgyi Alberttel, mikor 75 éve megérkezett a hír: elnyerte az orvosi Nobel-díjat.
Szent-Györgyi Albertet 1937. október 28-án este telefonhívást kapott: a stockholmi Királyi Karolinska Intézet Orvosi fakultása aznapi döntéséről. A fiziológiai és orvosi Nobel-díjat neki ítélték oda „a biológiai égésfolyamatok, különösképpen a C-vitamin és a fumársavkatalízis szerepének terén tett felfedezéseiért".

A jelölésről „a prof" október 2-án telefonhívást és táviratot is kapott ugyan, majd ezt a jelentések is közzétették, a Nobel-díj friss híre mégis szenzációként robbant, pillanatok alatt elterjedt Szegeden október 28-án. Így például a Tisza Szállóban Szigeti József hegedűművész hangversenye szünetében a közönség körében olyan izgalom támadt, hogy – a visszaemlékezők szerint – mindenki csak erről beszélt, és a hangverseny második részében a figyelem megoszlott. A szegedi újságok munkatársai este fél tíz táján keresték fel Szent-Györgyi professzort Rudolf (ma Roosevelt) tér 14. szám alatti lakásán.

Szent-Györgyi Albert magyar állampolgárként vette át a Nobel-díjat a C-vitamin
Szent-Györgyi Albert magyar állampolgárként vette át a Nobel-díjat

„A szegedi egyetem fiatal tanára az első Nobel-díjas magyar tudós" – kommentálta nagyszerű hírt a Délmagyarország másnap megjelent száma. A 75 évvel ezelőtti október 29-i reggelen a Magyar Rádió is hírül adta, hogy a Nobel-bizottság a szegedi professzornak, Szent-Györgyi Albertnek ítélte az orvosi Nobel-díjat.

„Már több száz főnyi diáksereg várta és lelkesen éljenezte" Szent-Györgyit a Nobel-díj neki ítélésének hírére október 29-én fél tízkor – a korabeli laptudósítások szerint. „Percekig tartott az ováció, a professzor meghatottan lépett be az intézetbe, ahol a munkatársai fogadták harsány éljenzéssel, hatalmas virágokkal."

„Sosem felejtem el azt az örömöt, amit akkor éreztünk, amikor megjött a hír: ő kapta meg az orvosi Nobel-díjat vitaminkutatásaiért. Azonnal kiszaladtunk a városba, csináltattunk egy szép csokrot, s a laboratóriumban fölköszöntöttük a professzort" – mesélte az egykori diák, dr. Bornemissza Ödönné dr. Varga Éva 1979-ben az Újítók Lapjában.

Sajtófotó dokumentálja, hogy e 75 évvel ezelőtti napon délben Szeged küldöttsége – vitéz Imecs György főispán és Pálfy József polgármester – érkezett Szent-Györgyi Dóm téri egyetemi intézetébe, hogy gratuláljon a város Nobel-díjasának.

„A hír futótűzként terjedt el az országban. A legkisebb faluban is nagy lelkesedést keltett: íme megszületett az első magyar Nobel-díj – idézte föl visszaemlékezéseiben az októberi napokat egyik jeles tanítványa, Laki Kálmán. – A gratuláló levelek és táviratok ezrei érkeztek Szegedre."

A szegedi egyetem Nobel-díjas tudósának ünneplése, a díszünnepség-sorozat nem ért véget akkor sem, amikor Szent-Györgyi Albert Szegedről elindult Svédországba, ahol a biológiai égésfolyamatok, különösen a C-vitamin és a fumársav katalízisével kapcsolatos felfedezéseiért átvette a Nobel-díjat, majd azt hazahozta a szegedi egyetemre.

Olvasóink írták

 • 5. tol 2012. október 29. 20:30
  „amúgy tökre a queenmargareth1-nek van igaza.”
 • 4. baja2005 2012. október 29. 15:14
  „:-)”
 • 3. szentmihályi 2012. október 28. 20:51
  „És azt sem szabad elfeledni hogy Szent-Györgyi az egyetlen magyar Nobel-díjas aki Mo.on dolgozott amikor megkapta a díjat.

  A többi Nobel-díjasunk külföldön élve és dolgozva kapta meg a díjat. Sokan közülük a Trianon előtti Mo-on születtek, vagy a szüleik születtek itt.”
 • 2. tol 2012. október 28. 17:46
  „tudom, hogy unalmas, ám gróf Klebelsberg Kunó hozta Szegedre; hatalmas erejű időszaka volt az Szegednek. Felépültek a klinikák, az iparosodás mellett a mezőgazdaság is virágzott, gondoljátok meg, hogy a Szt. István téren körben 17 (!) kiskocsma üzemelt és mind megélt, olyan hatalmas volt a piaci forgalom! Plusz Szent-Györgyi Albert. Azért kell most megbecsülni az ELI-t, meg újragondolni az orvosegyetemet, a biologiai központot, stb., amíg reális értelme van a dolognak... Hajrá, magyarok!”
 • 1. queenmargareth1 2012. október 28. 17:25
  „szégyen, hogy ide sem írt senki...Az életeteket köszönhetitek ti is Neki!
  de az X faktor vagy mi...az megy”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kenéz Imrére emlékeztek a szegedi motorosok (képgaléria)

Több száz motoros indult útnak vasárnap délután, hogy az elgázolt motoros rendőrre, Kenéz Imrére emlékezzenek. A résztvevők a Belvárosi Rendőrőrsnél gyertyát is gyújtottak. Tovább olvasom