Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

75 ezren a szegedi fáraó-kiállításon

Szeged - A kerek látogatószám apropóján pedig közös fáraó-futást rendeznek a Móra-múzeum előtt október 2-án, csütörtökön: minden résztvevő ingyen nézheti meg a tárlatot a főépületben.
Már közel 75 ezren látták a szegedi Móra Ferenc Múzeum nagyszabású időszaki kiállítását: A fáraók Egyiptoma minden eddigi látogatottsági rekordot megdöntve óriási sikernek örvend Szegeden. A kerek látogatószám apropóján pedig közös fáraó-futást rendeznek a Móra-múzeum előtt október 2-án, csütörtökön: minden résztvevő ingyen nézheti meg a tárlatot a főépületben.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

Minden előzetes becslést felülmúlva már közel 75 ezer látogatónál jár a szegedi Móra Múzeum fáraó-kiállítása. A három helyszínen a megnyitás óta folyamatos volt az érdeklődés mind a turisták, mind pedig a szegediek körében.

Az újabb rekordot a látogatókkal közösen ünnepli a Móra-múzeum: felelevenítik az ókori Egyiptom egyik legnagyobb eseményét, a szed-ünnepet. Ezt az ünnepélyt a fáraók uralkodásának harmincadik évfordulójára rendezték meg: az esemény célja az volt, hogy a fáraó bebizonyítsa, hogy továbbra is alkalmas az ország vezetésére. Ennek apropóján az uralkodót fehérbe öltöztették, majd koronával a fején futnia kellett az Egyiptom határait jelző határkövek között. Ezután a fáraót újra megkoronázták, aki így rituálisan megfiatalodva irányíthatta tovább Egyiptomot.

Fotó: Móra Ferenc Múzeum
Fotó: Móra Ferenc Múzeum

A kiállítás sikerének apropóján tehát a Móra-múzeum épülete elé várják a bátor uralkodó-jelölteket október 2-án, csütörtökön 14 órakor. Akinek van kedve, koronát is viselhet a jeles alkalom kapcsán, majd a lelkes fáraók együtt futhatják körbe a múzeum előtti szökőkutat. A résztvevőket az esemény után ingyenes belépéssel honorálja a Móra Ferenc Múzeum, hogy valódi fáraó-ereklyéket is megtekinthessenek a megfiatalodott uralkodók a rekorder kiállításon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MNB a Tiszatáj mecénása

Ahogy a Kárpát-medence vízgyűjtő területének a Tisza a fő folyama, úgy tartja egyben a térség kulturális életét a Tiszatáj. Tovább olvasom