Délmagyar logó

2015. 10. 10. szombat - Gedeon 10°C | 18°C

7,5 millióért eladó a Szőke Tisza

Szeged - Április 26-án, a cégközlönyben jelenik meg a kiírás: eladó a Szőke Tisza. Az irányár hét és fél millió forint. Bárki pályázhat. A gőzös iránt fémhulladék-kereskedők is érdeklődtek.
– Aki a legmagasabb árat kínálja, azé lesz a Szőke Tisza – fogalmazott Ézsiás László. A gőzöst jelenleg kezelő szegedi felszámolóbiztostól megtudtuk: április 26-án jelenik meg a cégközlönyben a kiírás, amelyre bárki beadhatja pályázatát. Az irányár hét és fél millió forint.

A felszámolóbiztos a tulajdonos cég, a Szőke Tisza Nonprofit Kft. ellen kezdeményezett felszámolási eljárás elindítása után száz napon belül kezdi meg a vállalkozás vagyonának értékesítését. Erre a csődtörvény kötelezi. Ézsiás Lászlót a Csongrád Megyei Bíróság jelölte ki, hogy a tulajdonos cég helyett minden gazdasági és jogi ügyben eljárjon.

Ócskavas lehet a Szőke Tisza. Fotók: Frank Yvette
Ócskavas lehet a Szőke Tisza.
Fotók: Frank Yvette

Az Örökségvédelmi Hivatalnak elővásárlási joga van, de többen jelezték már neki, hogy megvásárolnák a gőzöst – köztük hajós egyesületek, amelyek szeretnék megmenteni, de fémhulladék-kereskedők is érdeklődtek. Az Örökségvédelmi Hivatal eljárása még nem zárult le. Csak ezután derül ki, melyek azok a berendezések, amelyeket műemlék tárggyá nyilvánítanak. Várhatóan ilyen a motor, a hidraulika vagy az intarziás korlát.

– A közjegyző által felbontott pályázatok közül döntöm el, kinek adom el a hajót. Amennyiben közel azonos ajánlatok érkeznek, ártárgyalást tartunk, és licitálni lehet majd a Szőke Tiszára – magyarázta a felszámolóbiztos.

Kilátás: egyre kisebb az esély a hajó megmaradáésára.
Kilátás: egyre kisebb az esély a hajó megmaradására

Február végén megírtuk: megrongálódott és süllyedni kezdett a tápéi téli kikötőben álló gőzhajó. Márciusban a civilek megpróbálták megmenteni, de az akció nem járt sikerrel. A felszámolóbiztos szerint a hajót nem lehet megmenteni. Az 5–6 centiméter vastag vaselemek mállanak. Az említett műemlék tárgyakat kell beépíteni egy új hajótestbe. A fémkereskedőket nem hiába érdekli a Szőke Tisza. Az interneten elérhető színesfémhulladék árlisták szerint egy kiló vas legalább 60 forintot ér. A Szőke Tiszában pedig a felmérés szerint minimum 200–400 tonna hasznos fém található. Ez 12–24 millió forintot érhet.

Pusztulásában is szép az 1917-ben épült gőzös. Fotó: Frank Yvette (galéria)
123 következő >> végére >>> 27 hozzászólás
Moderálásra küldöm 27. gozhajo 2013.04.20. 18:58

Kedves Hölgyem /Uram !

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy Magyarország 2. leghíresebb gőzhajója a ,,Szőke Tisza" elsüllyedt és megmenthetetlen az emberi és természeti tényezők következményeként. Ez a hajó a magyar történelem kitörölhetetlen része volt. Szeretnénk méretarányosan újjáépíteni őt az eredeti formájában és üzeme helyezni budapesti sétajáratban. A hajót a ránk maradt fényképek felhasználásával szinte 100 % -ban le tudjuk másolni.

Ha úgy gondolja, hogy ez a hajó méltó arra, hogy az utókor is lássa, fejezze ki akaratát és támogassa a megépítését !
Ő a mi "Titanic" -unk, újjá kell varázsolnunk összefogással !
Meggyőződésem, hogy a megfelelően tájékozott nyilvánosság képes érdemben hozzájárulni egy új gőzhajó megépítéséhez. A hajó éjszakára lélegzetelállítóan szép díszkivilágítást fog kapni és bízom abban, hogy minden támogatónk büszkén mutatja majd meg ismerőseinek a hajót.

A hajó 100 % -ban magyar tulajdonban lesz és magyar emberek fogják építeni.… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 26. gyorgy.kozma 2012.04.24. 10:46

2001. évi LXIV. törvény a kulturális örökség védelméről (Kövtv)

7. §
4. Kulturális javak: az élettelen és élő természet keletkezésének, fejlődésének, az emberiség, a magyar nemzet, Magyarország történelmének kiemelkedő és jellemző tárgyi, képi, hangrögzített, írásos emlékei és egyéb bizonyítékai - az ingatlanok kivételével -, valamint a művészeti alkotások.
5. Kulturális örökség elemei: a régészeti örökség, műemléki értékek, valamint a kulturális javak.

47. § (1) A kulturális örökség - a 46. § hatálya alá nem tartozó - pótolhatatlan és kiemelkedő jelentőségű javait, gyűjteményeit, azok megőrzése érdekében a hatóság védetté nyilvánítja.

48. § (1) A kulturális javak védetté nyilvánítására irányuló eljárás hivatalból indul.
(2) Az eljárás alá vont kulturális javak e törvény erejénél fogva ideiglenesen védettek, rájuk a védetté nyilvánított kulturális javakra vonatkozó előírásokat kell alkalmazni. Az ideiglenes védettség az eljárás jogerős befejezéséig áll fenn.

51. § (1) Védetté… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 25. SP 2012.04.20. 16:47

Van 1 pár
béna kacsa ügy, lenne dolga a wikileaksnak:

Szőke Tisza
Vigadó
Centrum gödör
Virág cuki
Etelka sori kocsmagarázs

Moderálásra küldöm 24. bánki 2012.04.20. 12:19

Ma 9 óra magasságában Pistruj Laci ,,ezerrel" zúgott Pest felé az ötösön PPT rendszámú nem Suzukival !

Ha értitek !

Moderálásra küldöm 23. virág25 2012.04.20. 08:06

A tulajdonosok, (cégvezetők) magánvagyonából miért nem lehet kérni rá? Addig kellett nekik, amíg a pénzt kiszivattyúzták belőle, utána kidobták és rossz gazda módjára bántak vele!

Moderálásra küldöm 22. Lackó50 2012.04.19. 20:24

A 70-es években még rendszeresen oda jártunk táncolni. Akkoriban még Apolló ült a zongoránál és valahonnan mindig volt pénz a karbantartására és a fenntartására is. Igaz, hogy akkoriban még többen voltak a szórakozó helyeken. A Tisza Szállóban, a Szeged Étteremben, a Csirkében, a Hágiban cigányzene volt, de sorolhatnám, mert volt választék bőven, ahova el lehetett menni. És abban az elnyomott világban nagyobb forgalmat bonyolítottak le mint a jelenlegiek. Akkor még a Hugáriát is fenn tudták tartani. Kíváncsi leszek, hogy majd annak és a Háginak mi lesz a jövője.

Moderálásra küldöm 21. HUNNE 2012.04.19. 20:08

16. omg 2012.04.19. 16:21 Az valoban nagy baj hogy egy ilyen ritka öreg hajot igy engedtek tönkre menni de,,stadionokra meg a szutyok magyar sportra milliárdokat tudnak fordítani, meg a többi hasonszőrű haszontalan dologra."de a Magyar sport nem szutyok es haszontalan dolog.A mai vilagban büszkek lehetünk a sikeres spotoloinkra!

Moderálásra küldöm 20. CsengeleMSN 2012.04.19. 18:10

Másik ötletem, hogy a száraz parton állítsák ki mint szobrot mint emléket, persze, úgy, hogy senki ne tudjon bemenni, csak esetleg felmászni a fedélzetére!

Moderálásra küldöm 19. CsengeleMSN 2012.04.19. 18:07

Aki megveszi, üzenem neki, hogy csináljon belőle disco hajót!

Moderálásra küldöm 18. macs 2012.04.19. 17:34

Nagyon nagy kár a Szőke Tiszáért. Nemrégiben egy hasonló, gyönyörűen felújított hajón voltunk osztálytalálkozón.
Miért nem becsüljük meg az értékeinket?


27 hozzászólás123 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Vakációs programok

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!