Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

77 millió forintnyi vakcinát égetnek el

Szeged - Kétszázezernél több H1N1-vakcinát adtak be a dél-alföldi régióban. A kimaradt 43 ezer oltóanyag hűtőszekrényben várakozik: fölajánlották a sertéstelepeken dolgozóknak, de ott nem kérik. Szavatosságuk lejárása után veszélyes anyagként elégetik a több mint 77 millió forint értékű vakcinát.
Tetemes mennyiség, 43 ezer H1N1-vakcina maradt meg a dél-alföldi régióban, ahol a téli hónapokban kétszázezernél több új influenza elleni védőoltást adtak be. A kimaradt oltóanyagot – országos körlevélre reagálva – az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a mi régiónkban is sertéstartó telepeken dolgozóknak ajánlotta föl. A május közepi megkeresésekre azonban nem reagálnak az állattartók – tudtuk meg Tombácz Zsuzsannától. Az ÁNTSZ regionális járványügyi osztályának vezetője szerint ennek részben az az oka, hogy már korábban – a járványt megelőzendő – fölvették a védőoltást. Ilyen munkahelyeken sajnos egyébként sem dolgoznak már ezerszám.

Minden harmadik

Magyarországon nagyjából minden harmadik ember (a lakosság 30 százaléka) oltatta be magát az új influenza elleni védekezésül, míg Csongrád megyében az itt élők 23–24 százaléka kért a vakcinából. A régió másik két megyéjében alacsonyabb – Békesben 10 százalékot meghaladó, Bácsban 16–17 százalékos – az oltottság. A nagyvárosok közül kirívó Kecskemét esete, ahol a lakosságnak csak 11–12 százaléka adatott be magának szurit.

– A szezonális influenza vírusától eltérően a mai napig is jelen van a H1N1. Az új influenza vírusát az utóbbi hetekben is kimutattuk betegek szervezetében, de nincs járvány, ezért a veszélyhelyzetet kisebbnek érzik, nem oltatnak az emberek – magyarázta Tombácz doktornő. Hozzátette: bár szerencsére a vártnál kisebb méretű világjárvány alakult ki, de a máig köztünk lévő H1N1-vírus veszélyes, nem tudni, miként mutálódik. Az új influenza több ember haláláért okolható – gondoljunk csak a szegedi kismamára vagy a két békéscsabai fiatalemberre. A H1N1 áldozatai között nem volt olyan személy, aki időben felvette a védőoltást.

Februárban még mintegy 800 ezer újinfluenza-vírus elleni térítésmentes vakcina volt raktáron az országban. Az oltóanyagok szavatossága – a gyártás időpontjától függően – május 31., augusztus 31. és szeptember 30. után lejár. A régiónkban tárolt 43 ezer vakcina nagy részét várhatóan veszélyes hulladékként kell majd megsemmisíteni. A H1N1-járvány idején az oltópontokon körülbelül 1800 forintért vásárolhattuk meg a vakcinát, vagyis 77 millió forint értékű gyógyszer lesz majd a tűz martaléka.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. dodó 2010. június 02. 11:59
  „Nyugodtan elégethetik! A gyártó, az eladó és a forgalmazó (valószínűleg a megrendelőé is) extraprofitja már megvan!”
 • 27. Léni 2010. június 02. 10:28
  „Nem felejtem el a Fidesznek az aljas viselkedését H1N1 ügyben!
  Csak a halálozások elkezdődte után váltottak, utána úgy hazudtak a szemünkbe
  mint a vízfolyás! Minél rosszabb volt, annál jobb volt? Mármint nekik!
  Kíváncsi leszek ők kiktől és hol fognak védőoltásra szert tenni, ha esetleg szükség lesz rá?
  Amennyiben az oltóanyagot előállító cég volnék, szóba nem állnék velük többször!”
 • 26. brill1 2010. június 02. 10:09
  „Ezért kár volt a nagy felhajtás,hogy mindenki oltassa be magát mert ha nem jön a kaszás és aratni fog!Persze lehet,hogy más lenne most a helyzet ha akkor valami szegény baráti árat állapítanak meg szakembereink!!”
 • 25. utazó81 2010. június 02. 09:22
  „De hova lett a flexi.Régebben szinte éjjel nappal a gépnél volt.”
 • 24. MD2009 2010. június 02. 08:49
  „Ezek szerint Flexsnake sem vásárolta fel a készleteket. Kár, hogy visszavonult, most szembesülhetne azokkal az irdatlan baromságokkal, amiket a H1N1-ről leírt. Bár ezt visszavonom...egyáltalán nem baj, hogy eltűnt.”
 • 23. persona 2010. június 02. 07:11
  „ennyit a HINI hisztériáról :D”
 • 22. berzebúb 2010. június 01. 18:26
  „abcdef

  Olyan nem lett volna, hogy ne lett volna elegendő vakcina. Izibe összedobtak volna legalább 77 millió forint értékben. Akinek meg cseppnyi humorérzéke sincs, felhúzza magát ilyenen, és képes azért beregizni, ide írni, hogy leteremtse a jó népet, meg a helyesírási hibákat kielemezze....csak sajnálni tudom. És kívánom, hogy minden nap legalább egy pici mosolyt csaljon az arcára bármi is, aminek örülni tud. Nem csak mérgeskedni.”
 • 21. abcdef 2010. június 01. 17:39
  „Ha nem lett volna elegendő vakcina, most azért osztanátok az igazságot.Hasonló ordenáré modorban és ugyanilyen rossz helyesírással .”
 • 20. Kudara 2010. június 01. 16:28
  „klaviaturawomen!
  Nem, jövőre denevérinfluenza lesz, vagy talán még idén?! :D”
 • 19. klaviaturawomen 2010. június 01. 15:47
  „Sebaj, jövőre itt a vakondinfluenza, majd beótanak azza´:D”
 • 18. gumikacsa111 2010. június 01. 15:45
  „Ők majd visszahozzák a cserépre és occon árulják ösi kínai szerként!”
 • 17. bélás 2010. június 01. 15:24
  „egyszerű a megoldás.
  csomagoljuk újra, és adjuk el kínai kereskedőinknek”
 • 16. berzebúb 2010. június 01. 15:20
  „Ez a cikk juttatta eszembe, hogy valami nincs rendben ...hogy én erre még nem jöttem rá, hogy még mindig élek! És be sem oltattam magam ezzel az ismeretlen eredetű valamivel. Jó, lehet csak szerencsém volt, hogy életben maradtam. Ki tudja. Vagy lehet mégis csak kellett volna az az Ótás? Mindenesetre az Ótatlanokról majd készül egy dokumentum film azzal a címmel, hogy /Életben maradtak/. Erre felfigyelnek majd a gyógyszergyártó Ótós cégek ...és készítenek egy válasz dokumentum filmet, amelynek az lesz a címe, hogy /MÉg életben maradtak/....ugyanis lesz még vírus és lesz még vakcina is! Ha esetleg nem jönnének létre újabbnál-újabb gonosz vírusok, akkor majd csinálnak azt is! Nem kell itt megijedni. Az a rongyos 77 milla meg már kit érdekel...amikor milliárdok is eltűnnek nyomtalan. Hol itt, hol ott. Nagy varázslatok mennek itt kérem.”
 • 15. SP 2010. június 01. 15:13
  „Gratula!
  A volt olyan oltópont, ahol a kismamáktól is pénzt kértek, holott ingyenesnek reklámozták a vakcinát országszerte részükre.
  Üdvözletem Tombácz doktornőnek!”
 • 14. Nostradamus 2010. június 01. 13:53
  „Ejnye-ejnye, nem vagytok elég találékonyak, csak ki kellene találni valami újabb járványt, átkeresztelni a vakcinát és már szúratná is magába a jónép.”
 • 13. igazságkereső 2010. június 01. 13:51
  „Azért a Diagon Kft felmarkolta az 1 milliárd! forinot.Dr.Falus Ferenc országos tisztifőorvossal is megfizettetnék ebből egy "keveset",mert Ő is, mint egy szakképzett reklám manager a TV csatornákon szabályos hirdetési tevékenységet és reklámozást végzett!Holott Ő is tudta és tudhatta,hogy csak blöff az egész, a Metropol újság erről írt is "Álljárvány lehet a H1N1",mely rövidített változata így szól:"A világjárvány/ pandémia/ fogalma körüli ellentmondásokat,az Egészségügyi Világszervezet /WHO/ túlzónak bizonyult jóslatait feszegették az Európa Tanács /ET/ strasbourgi székházában tartott nyilvános meghallgatáson.Egyes parlamenti képviselők szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "álljárvány",amelyet a gyógyszeripari lobbi a veszély eltúlzásával erőltetett a világra,nagy mennyiségű oltóanyag eladása érdekében!"Eddig az idézet a lapból,mely be is bizonyosodott azóta, most már csak az a kérdés,hogy Dr.Falus országos tisztifőorvos úrnak milyen érdekeltsége volt a reklámozás személyes erőltetésében?A másik lényeges kérdés: miért kellett a Diagon Kft-nek átutalni 1 milliárd! forintot akkor, amikor már tudható volt,hogy a teszt hamis, használhatatlan és azis tudott volt már akkor, hogy hazánkban 30 ezer gyermek éhezik.nem lett volna jobb helye ennek az egymilliárd forintnak és a többinek, melyet úgy elpazaroltak "illetékesek??!!”
 • 12. LV-426 2010. június 01. 13:43
  „Nekem volt olyan idős rokonom, aki miután elővigyázatosságból beadatta magának a H1N1 oltást, három nap múlva meghalt.”
 • 11. achilleus 2010. június 01. 13:38
  „"Az új influenza vírusát az utóbbi hetekben is kimutattuk betegek szervezetében, ..."
  Mivel, ha szabad kérdenem? Ezzel??
  http://www.weborvos.hu/lapszemle/h1n1_teszt_vizsgalat_helyett_mellebeszeles/153690/
  http://www.mno.hu/portal/713104

  "Kern József tavaly december 9-e óta, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal pedig idén március 18-a óta tudja: az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat sorozatos bevizsgálásai során egyértelműen kiderült, hogy a Diagon Kft. H1N1 influenza- vírus-tesztje megbukott az alkalmassági vizsgán.
  Ennek ellenére a cég piacra dobta a terméket, az engedélyezési hivatal pedig nemhogy azonnal intézkedett volna a teszt visszahívásáról, tehetetlenkedései miatt azt a mai napig használják a közegészségügyben. Botrány a javából, hogy a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky kórház több mint 50, influenzás panaszokkal az orvoshoz forduló beteget vizsgált meg az alkalmatlan eszközzel, és pontatlansága ellenére ez alapján állapították meg betegségüket, s határozták meg számukra a szükséges gyógymódot. A Diagon Kft. vírustesztjének ügyéről tavaly értesült az egészségügyi kormányzat vezetője, Székely Tamás miniszter és Falus Ferenc országos tiszti főorvos is. Ennek ellenére egyikük sem intézkedett amiatt, hogy az eszköz használatával súlyosan sérülnek a betegjogok és az emberi jogok. Az eset kapcsán jogászok szerint felvetődik az emberi élet gondatlan veszélyeztetésének gyanúja.”
 • 10. valoperes_zugugyved 2010. június 01. 13:28
  „kiöregedett paparazziknak is adnék...”
 • 9. valoperes_zugugyved 2010. június 01. 13:26
  „haha
  flexnake oltasd b e magad!
  amig lehet.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma: zárva tartanak a hivatalok

Július 1-je 1992 óta a köztisztviselők napja, ami azt jelenti, hogy a törvény értelmében valamennyi… Tovább olvasom