Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 24°C Még több cikk.

7800 új polgár az egyetemen

A tudás és a szándék találkozása – a Szegedi Tudományegyetem. E szlogen is köszöntötte a 85 éves szegedi felsőoktatás jubileumi tanévnyitó ünnepségének hallgatóságát. Idén közel 30 ezer hallgató, köztük 7800 gólya kezdi meg tanulmányait a szegedi egyetemen, a „tudás városában".

A professzori kar vonul az ünnepségre. Fotó: Frank Yvette
Taláros díszmenetben vonultak a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ünnepi tanévnyitójára, a tanulmányi és információs központba a professzori kar tagjai. A tegnap délelőtti rendezvény díszvendége, Baráth Etele európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: Szeged lelke az egyetem, az itt felhalmozott tudás.

A „tudás városának" nevezte beszédében az SZTE-t a rektora, Szabó Gábor. Az állítást többféle szempontú összehasonlítással igazolta. A Kolozsvárról 84 éve Szegedre költözött egyetem e jubileumi tanévét úgy kezdheti, hogy az intézmény már három éve tartja helyét Európában az első száz, a világon az első háromszáz egyetem között, ugyanakkor 1956 hősei előtt is tiszteleg.

Kollégánk, Hegedűs Szabolcs Szabó Gábor rektortól vette át a Sajtódíjat. Fotó: Frank Yvette
A rektor szerint az egyetem vezetésének elsősorban menedzserként kell ma helytállnia, ugyanis „az ipar és az egyetemek közötti kapcsolat megteremtésében az utolsó utáni pillanatokban vagyunk". Szabó Gábor hisz az egyetem szellemiségében és polgáraiban, illetve abban, hogy alkotó – és nem csak ezáltal gazdag – közösséggé válik. A „tudás városa" egyébként évi 43 milliárd forintból gazdálkodik, amit 7,2 milliárd K+F forrással tud kiegészíteni.

Az ünnepségen a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkeresztjét Kovács Istvánnénak, a TTK tanulmányi osztálya vezetőjének adta át a rektor. Idén az egyetem Mecénás-díját a Printker Office Land Rt-nek ítélte az egyetemi tanács. A Sajtódíjat Hegedűs Szabolcs, lapunk szerkesztője, illetve Égető Gyula, a Rádió 7, a 7nap hetilap és a promenad.hu internetes hírportál cég- és szerkesztőségvezetője kapta.

A tanévnyitó ünnepi tanácsülés a 7800 elsőéves hallgató képviseletében megjelent gólyák esküjével zárult.


Új professzorok

A rektor főiskolai tanári kinevezést adott át: a mezőgazdasági főiskolai karról dr. Bodnár Károlynak; a tanárképzőről dr. Farkas Olgának, dr. Farkas Zsuzsának, dr. Maczelka Noéminek; a zeneművészetiről dr. Csanádi Lászlónak. Egyetemi tanári kinevezését Sólyom László köztársasági elnöktől tegnap Budapesten vehette át: az állam- és jogtudományi karról dr. Badó Attila, dr. Homoki-Nagy Mária; az orvostudományiról dr. Barzó Pál, dr. Bender Tamás, dr. Ferdinándy Péter, dr. Jancsó Gáborné, dr. Katona Márta, dr. Rakonczay Zoltán, dr. Rudas László; a bölcsészek közül dr. Penke Botondné dr. Jancski Olga, dr. Pukánszky Béla, dr. Szőnyi György Endre; a gyógyszerésztudományi karról dr. Báthori Mária; a TTK-ról dr. Kuba Attila, dr. Péter Antal. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízválasztó tiszai halfesztivál

A Tisza mindkét oldalán rotyogott a bográcsokban a halászlé a hét végén kilencedik alkalommal… Tovább olvasom