Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

8000 kilométert tesz meg a zsombói bringás Nordkappig

Zsombó – Kalandvágyból indult Európa legészakibb pontjára a munka ünnepén Radvánszky János, aki 8000 kilométert tesz meg a következő hónapokban. A zsombói bringás egy küllőtörésen már túl van, de az interneten is követhető naplója szerint folytatja a szabadságot jelentő tekerést.
Európa legészakibb pontjára indult két keréken Radványszky János a munka ünnepén. A zsombói amatőr biciklis célja a norvégiai Északi-fok, azaz Nordkapp, de útba ejti Prágát, Stockholmot, Helsinkit, Ligát és Varsót is.

Az amatőr kerekező szenvedélye egy hirtelen ötletből eredt. Amikor egy évet Angliában élt, gondolt egyet, és két keréken tette meg a 2200 kilométeres hazautat. Utána elbiciklizett a 100. Tour the France helyszínére is, és a tavalyi kaland után most ismét nyeregbe vágyott. – Biciklin jó felfedezni a világot, mert látok mindent, de gyorsabban haladok, mint gyalog. Két keréken sokkal inkább érzem, hogy úton vagyok, nagyobb a szabadságérzetem. A tekerés olyan, mint a drog – beszélt útjáról Radvánszky János, aki a kaland kedvéért vágott neki a tervei szerint három hónapos túrának.

8000 kilométert tesz meg a zsombói bringás Nordkappig. Fotó: N71 Facebook-oldal (galéria)

Követhetjük útján

Radvánszky János ígérete szerint az N71 nevű Facebook-oldalon megosztja tapasztalatait, illetve túrablogot vezet majd a www.nord71.blog.hu internetes oldalon.
Álma megvalósításában akadnak támogatói, a zsombói képviselő-testület, egy szegedi édességbolt, valamint egy kézműves sörfőzde, mint főszponzor, segítik útján. Azért elsősorban vadkempingezésre és coach surfingre készül a bringás, és úgy tervezi, napi átlagosan 100 kilométert fog tekerni összesen nagyjából 30 kilogrammos táskáival, benne egy 2 kilós térképhalommal, biciklis felszerelésekkel és sátorral.

– A szervezés mellett leginkább tekeréssel készültem az útra, meglátjuk, hogy a szervezetem hogy bírja majd a 10 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet, a térdem pedig a köz- és bicikliúti tekerést – magyarázta a túrázó, aki könnyebbségnek tartja, hogy túl magas helyek nem esnek útjába, „csak" a norvég csipkéken kell majd átküzdenie magát. Radvánszky János a május 1-jei indulás óta az első nehézségeken már túl van: 157 kilométert tekert a Fejér megyei Abáig, és egy jégesőn, illetve egy küllőtörésen szerencsésen át is esett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütöttek egy kislányt Szőregen

A Szerb utcában történt a baleset, szerencsére nem lett komoly baj. Tovább olvasom