Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

80 éves a szegedi dóm

Szeged - Ma délután ünnepi misével és emlékműsorral ünnepli az egyházmegye a szegedi fogadalmi templom felszentelésének 80. jubileumát. A dóm megépítésének története sok fordulattal, vitával és konszenzussal tarkított ötven évet ölel fel.
Fogadalmi templom volt legelőször a szegedi dóm; a szegediek az 1879-es árvíz után fogadalmat tettek, hogy ha a város újjáépül, Isten dicsőségére templomot emelnek. A trianoni határmódosítás miatt Glattfelder Gyula csanádi püspök Szegedre költözött 1923-ban, az ő tanító székhelye a katedrális.

A katedrális a dóm titulust a felszenteléskor kapta, 1930. október 24-én, a pápától kapott rangját jelzi. A templom egyben a belváros plébániatemploma is.

Helyét – az ötödik változatot elfogadva – a város jelölte ki. 1903-ban írták ki a tervpályázatot, de első helyezett nem született. Hat évre rá – pályázat nélkül, az előzőt mellőzve – Schulek Frigyest kérték fel a tervezésre. Elképzelése meghaladta a költségvetést, és amikor hajlott korára hivatkozva nem vállalta a kivitelezés irányítását, Foerk Ernőt bízták meg, hogy a terveket átalakítva építse fel a fogadalmi templomot.

A városnak fogadalmi temploma, a püspökségnek székesegyháza. Fotó: Schmidt Andrea
A városnak fogadalmi temploma, a püspökségnek székesegyháza.
Fotó: Schmidt Andrea

Alapkövét 1914 júniusában tették le. A költségekre közadakozásból, állami és egyházi támogatással gyűlt össze a pénz. Kondé Lajos, a belváros Pro Urbe-díjas plébánosa kiemeli: a Püspök utca neve is emlék. Adományából ott vett telket a püspök, befektette, amíg az építkezés el nem indult. Az épület helyéről, a hajdani Templom térről elbontották a dóm jogelődjét, az 1711-ben felszentelt Dömötör-templomot. Akkor került elő a tornyából a befalazott középkori Dömötör-torony, ami ma is látható. A Rozália-kápolnát téglánként átköltöztették a Lechner térre, a Szentháromság-szobrot pedig áthelyezték a mai Dóm tér másik felére.

A székesegyház mai formájában épült fel, de a környezete többször átalakult. A kriptalejárót azért helyezték át, mert az eredeti, Szent Gellért-oltár mögötti helyére temették el a templomot építő és felszentelő Glattfelder püspököt. Fehér mészkő kerítését a második világháború alatt szedték szét, Újszegeden állítottak belőle tankcsapdát, hogy feltartóztassák a bevonuló szovjet harckocsikat. A püspöki palotáéhoz hasonló feljárója is eltűnt; helyén a hetvenes években a szabadtéri színpad öltözőit süllyesztették a tér alá. A belső festés több ütemben érte el mai pompáját. A szekkók egy része (Muhits Sándor műve) és az ornamentika (Beszédes Ottó és fia munkája) a felszenteléskor készen állt. Az üres részeket Patay László töltötte ki; utolsó munkája 2000-ben a kupola monumentális falfestménye volt. 1992-ben alakították ki a hajdani áldoztató rács anyagából a jelenlegi oltárt az ideiglenes faoltár helyén. Erre az alkalomra a velencei pátriárka egy újabb Szent Gellért-ereklyét ajándékozott a székesegyháznak, egy combcsontdarabot. Az első ereklye a felszenteléskor érkezett Szent Gellért Murano szigetén lévő sírjából, egy szárkapocscsontdarab karformájú ereklyetartóban.

80 éves a szegedi dóm.
80 éves a szegedi dóm.

Kondé Lajos plébánosi működésének eddigi kilenc éve alatt kevésbé látványos, ám annál nagyobb renoválások zajlottak: fokozatosan helyreállították az orgonát, a kórust, a renovált padsorok alá fűtést szereltek be, valamint mosdót és ajándékboltot is berendeztek. Megújult az egész templom elektromos rendszere, akadálymentes feljáró épült, és 14 kamionnyi cseréppel rendbe tették a teljes tetőt.

Ünnepi mise, emlékműsor

A dóm felszentelésének jubileumán, vasárnap délután 4 órakor ünnepi misét celebrál Kiss-Rigó László megyés püspök. Utána 5 órakor a téren emlékműsor kezdődik Emeld föl szívedet, nemzetem! címmel. Koltay Gábor rendezésében a műsor a székesegyház és az ország történelméből elevenít fel pillanatokat neves előadóművészek – Pitti Katalin, Miller Zoltán, Rékasi Károly, Varga Miklós, hangfelvételről Latinovits Zoltán –, határon túli színészek, a Kormorán együttes, 60 tagú kórus, 80 tagú tánckar és 100 szegedi egyetemista közreműködésével.

Olvasóink írták

 • 6. saispas 2010. október 27. 17:33
  „1. hozzászólás Zsoltee0716 2010.10.24. 09:31
  Pár adatot írhattak volna róla, milyen magas stb...

  A dóm hossza kívülről 81, szélessége 51 méter, a kupola 53 méter magas. A tornyok 81 méteresek a zárókeresztekig. Az óralapok 4,3 méter átmérőjűek, mutatói 2,7 és 2,1 méteresek, a számok 70 centisek. A zárókereszt 3,5 m magas, alatta a gömb 1,7 méter átmérőjű.
  Harangok:
  a belváros felőli toronyban: a Lélekharang 250 kilót nyom, a Szent Teréz súlya 4 mázsa, a Magyarok Nagyasszonyának ajánlott 10, a Szent Imre 26 mázsás.
  a Tisza felőli toronyban: Hősök harangja (évente összesen hat alkalommal szólal meg (karácsony, szilveszter, húsvét, pünkösd, árvíz emléknapja, augusztus 20.), meg olyan ritka alkalmakkor, mint pl. pápaválasztás, stb.). Ez Európa harmadik legtermetesebb harangja, alsó átmérője 2,4 méter, a súlya 8,537 tonna, a nyelve 2,5 méteres és 450 kiló. Az orgona Európa harmadik legnagyobb templomi orgonája a maga 8 600 sípjával, melyek közül a legkisebb másfél centis, a legnagyobb 5 méteres.”
 • 5. Gazficko 2010. október 24. 12:09
  „Néhány adat:

  1, 90 méter?) magas a két toronyt
  2, A dóm orgonája Európa 3. legnagyobbja
  3, Harangja- kb. 6000 kg- Mo. 2. legnagyobbja-BP-i harang az első
  4, 12 ezer m2-es a tér

  Mellesleg tényleg vehették volna a fáradságos a DM-nél legalább a wikipediáról szednek le néhány adatot a dómmal kapcsolatban.

  Ui.: Remélem holnap a Rókusi I. számú Általános Iskoláról is fognak írni( képeket is mellékelnek és tényeket is beraknak a cikkbe).”
 • 4. bespin 2010. október 24. 10:30
  „1.Vannak szegedi portálok , ahol több infót kapsz a dómról, sőt mindenről. Az egyiken már a 4. rész olvasható a Fogadalmi Templom építéséről szóló cikksorozatból.”
 • 3. medvejanos 2010. október 24. 09:36
  „Természetesen csak gúnyos megjegyzésnek szántam az előző sort, hisz legutóbb Magyarország a Horthy korban volt felemelkedő státuszban azóta pedig hanyatlik az ország. Ő még tényleg az országért akart tenni és szerette a hazáját. Sose állítottam, hogy teljesen tiszta személy akit minden szempontból tisztelni kell, de ebből a szempontból amit tett az országért, ezért tisztelnünk kell!”
 • 2. medvejanos 2010. október 24. 09:34
  „Hogy ünnepelhetjük mi ezt meg??
  Ezt a Horthy Miklósék építették. Bontsuk le azonnal! ;)”
 • 1. Zsoltee0716 2010. október 24. 09:31
  „Pár adatot írhattak volna róla, milyen magas stb...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb SIS-körözött jármű akadt fenn - ezúttal Röszkén

Röszke - A Schengeni Körözési Rendszerben szereplő újabb gépjármű akadt fenn az ellenőrzésen… Tovább olvasom