Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

80 millió forintért kínálhatják az egykori szegedi tankertet

Nyolcvanmillió forintról indulhat a licit a Szabadkai úti egykori főiskolai tankert másfél hektáros területéért, ha ma úgy dönt a szegedi közgyűlés.
Szomorú látványt nyújt az egykor szebb napokat megért volt főiskolai tankert területe. A Szabadkai út mentén, az Alsó-nyomási sor és a Vasgyár utca közötti szakaszon elhelyezkedő másfél hektáros terület elgazosodott, lerobbantak az épületek és betonutak, amelyekből fák nőttek ki. Az önkormányzat 2010 májusában írt alá szerződést az egyetemmel, amely a tankertért cserében megkapta a nagykörút és Csongrádi sugárút sarkán álló egykori Zalka Máté iskola épületét. A tankert forgalmi értékét 2009-ben 139 millió forintra becsülték.
 
Mi nő ki a tankertből a Szabadkai úton? Társasház, irodaépület és üzletközpont is lehet majd a Lidllel szemben. Fotók: Bihacsy Gábor

Mivel a másfél hektáros terület iránt csekély volt az érdeklődés, 2013 végén a zöldövezetből központi vegyes zónává minősítették, hátha ez meghozza a befektetők kedvét. Nem hozta meg. Pénteken az ingatlanok közgyűlési döntést igénylő kérdései között tárgyalja a képviselő-testület a volt főiskolai tankert ügyét. Az előterjesztésben egyebek mellett az áll, hogy a LIMIT Tanácsadó és Vagyonértékelő Kft. bruttó 80 millió 200 ezer forintra becsülte az ingatlan piaci forgalmi értékét.
 

Mivel a területet régészeti lelőhelyként tartják nyilván, ezért azt fel kell tárni, mielőtt bármi épülne az ingatlanon. A régészeti feltárás mértéke a tervezett beruházás nagyságrendjétől függ – olvasható az előterjesztésben, amiben az is szerepel, hogy az államnak elővásárlási joga van a területre.


Ha a közgyűlés pénteken elfogadja a javaslatot, akkor nyilvános pályázat útján, versenyeztetési eljárásban, licitálással kívánja értékesíteni a város az ingatlant, aminek 80 millió 200 ezer forint a kikiáltási ára.
 

Mi épülhet a volt tankert helyén? Mit érdemes oda építeni, hiszen nem vagy csak nehezen közelíthető meg a terület autóval – kérdeztük Nagy Sándortól. – Nincs részletesen meghatározva, mi épülhet az ingatlanon. A terület besorolása szerint központi vegyes zóna, ami lakó-, iroda- vagy akár kereskedelmi funkciót is megenged – mondta a városfejlesztési alpolgármester. Kérdésünkre, elképzelhetőnek tart-e valamilyen átalakítást, hogy könnyen megközelíthető legyen a terület, Nagy Sándor azt válaszolta, szerinte az útkapcsolatot ki lehet például építeni a Lidl bejáratával szemben, de ez a majdani beruházót terheli.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek van, ezért még a nap is kisüt - ennek örömére olvassanak tegnapi híreket!

Péntek van, ezért még a nap is kisüt - ennek örömére olvassanak tegnapi híreket!
Végre itt a hétvége, és a sztrádaüzemeltetők megnyugtattak minket, hogy őket már nem lepheti meg a… Tovább olvasom