Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

814 millió forintos mínusz - hetekre bezárnak egyetemi épületeket

Szeged - 7,3 milliárd forintot zárolnak a felsőoktatásból még idén, ebből az egyik legtöbbet – 814 millió forintot – a Szegedi Tudományegyetemen spórol az állam. A rektor szerint, ha így folytatódik, működésképtelenné válhat az intézmény.
– Ha még több forrást vonnak el tőlünk, az a működésképtelenségbe taszít minket. Nem a szélére, hanem a kellős közepébe – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora, miután kiderült: 814 millió forintot zárolnak az egyetemtől.

Múlt héten megírtuk: az Emberi Erőforrások Minisztériumát érintő zárolásából 7,3 milliárd forint a felsőoktatásra irányul. Az érintettek a legnagyobb egyetemek – köztük a szegedi, a debreceni, a pécsi, az ELTE, a Budapesti Műszaki Egyetem.

Szabó Gábor elmondta: mivel az év utolsó két hónapjában történtek a zárolások, hirtelen kell megoldást találni, ami nagyon leszűkíti a mozgásteret. Éppen ezért például a csoportos létszámleépítés nem oldaná meg a problémákat, hiszen ez esetben nagy összegű végkielégítést kellene fizetni. Költségvetésük egytizede dologi kiadás, azon sem tudnak spórolni. Szabó Gábor úgy fogalmazott: tavaly 1,2 milliárd forinttal csökkentették a dologi oldalt, amivel már „elmentek a falig".

Több épületet érint a szénszünet – a TIK-et is bezárhatják a spórolás miatt.
Több épületet érint a szénszünet – a TIK-et is bezárhatják a spórolás miatt.

– Azonnali intézkedés szükséges, ami egyetemi épületek bezárását jelenti. A tavalyi, szénszünet néven elhíresült intézkedésünkkel 85,4 millió forintot takarítottunk meg. Most is hasonlóra van szükség, de azt még nem tudjuk, mennyi időre és mely épületeket kell bezárni – mondta Szabó Gábor.

Válság

Mezey Barna, a Magyar Rektori Konferencia elnöke szerint egy olyan ágazatból vonják ki a teljes zárolás 15 százalékát, amely ebben az évben már elszenvedett egy több tízmilliárdos forráselvonást. Az elnök szerint a béreket mindenhol kifizetik, de a vizsgaidőszak így lerövidülhet, esetleg a kollégiumok bezárhatnak a télre. Mezey Barna szerint talán túlzás azt állítani, hogy nincs válsághelyzet. 

Ha a tavalyi, egyhetes szénszünetből indulunk ki, akkor a mostani bezárás két hétig is tarthat, amivel jelentősen lerövidülhet a vizsgaidőszak. – Más tervünk egész egyszerűen nincs, ez egy olyan megoldás, ami nem befolyásolja lényegesen az egyetem alapvető feladatának ellátását, annak minőségét – fogalmazott az SZTE első embere. Hozzátette: az eddig mindenki számára világos volt, hogy a 2013-as költségvetésben szerepelnek elvonások, erre nyár óta készül az egyetem gazdasági vezetése. Viszont nagyon furcsállták, hogy már idén egy ekkora mértékű zárolást kell kigazdálkodniuk.

– Ha csak a puszta számokat tekintjük, akkor az tényszerűen igaz, hogy a felsőoktatás saját bevétele 270, a szegedi egyetemé 40 milliárd forint – utalt Szabó Gábor Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kijelentésére. A rektor elmondta, hogy ennek a pénznek a jelentős része azonban kötött felhasználású, nem nyúlhatnak hozzá, hiszen ez tartalmazza a betegellátás költségeit, emellett különböző pályázatokat, szerződéseket kell finanszírozni belőle. – Saját bevételünk azon része, amely felett valódi döntési jogunk van, nem haladja meg a 3,5 milliárd forintot, amiből a 814 millió igen nagy összeg. Azt, hogy ez válsághelyzet-e, mindenki döntse el maga – jelentette ki Szabó Gábor.

Kötelező szabadság
A Debreceni Egyetemet sújtó több mint 900 millió forintos költségvetési zárolás miatt a betegellátást szolgáló létesítmények és a kollégiumok kivételével valamennyi épület bezár december 22. és január 6. között, a dolgozókat pedig kötelező jelleggel szabadságolják. „Ez az összeg az egyetem csaknem egyhavi állami támogatásának felel meg. Vagyis ennyi pénzt kellene kigazdálkodnia másfél hónap alatt a Debreceni Egyetemnek úgy, hogy ezt az összeget már az év elején beterveztük az éves költségvetésünkbe. A kialakult helyzetben egyedüli megoldást a szigorú takarékossági intézkedések jelentenek" – fogalmazott Fábián István rektor.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. DobóI 2012. november 21. 12:44
  „93. kormoska 2012.11.19. 20:57

  A sokat szidott Botka több pénzt szerzett a városnak(például az EU-tól)mint az összes régebbi polgármester EGYÜTTVÉVE!

  Ezt Te bevetted ezt a szövegét? Mellesleg a) korábban még nem voltunk EU tagok b) a un. szerzett pénzt Patyomkin falu beruházásokra no meg a sleppje tollasodására verte el...”
 • 96. nyuszat 2012. november 20. 22:01
  „Milyen cafeteria? Milyen költségtérítés? Egyébként nem sírtam, csak tisztáztam a tényeket. Szerintem egyetemi diplomával, heti 8 óra tanulással és min. 18 óra oktatással - egyébként nem 24-25 évesen... - ez nem különösebben magas fizetés. Miért van érte tülekedés? Milyen állásért nincs???”
 • 95. virág25 2012. november 20. 08:50
  „Nyuszat, 24-25 évesen szeretnék heti 18 órát oktatói munkával tölteni, havi nettó 105 ezerért. Ehhez, cafeteria és a költségtérítés. Az ösztöndíjak külföldön, a kutatómunka pénzei, és ha ügyes a számlás kifizetések. Hát persze, könnyebb sírni! Akkor nem kell vállalni, ha nem tetszik. És nem lenne akkora tülekedés érte, ha nem lenne olyan jó.”
 • 94. GondaIstván 2012. november 20. 08:32
  „Pár hónapja azt olvastam, hogy szeretnék megháromszorozi az országban tanuló külföldi egyetemisták számát. Hát szénszünettel ez nem fog menni. Aki keményen fizet, annak jogosan vannak elvárásai.”
 • 93. kormoska 2012. november 19. 20:57
  „75.DobóI
  Most sem a Fidesztől kér.Pályázna,ha hagynák vagy lennének pályázatok.
  A sokat szidott Botka több pénzt szerzett a városnak(például az EU-tól)mint az összes régebbi polgármester EGYÜTTVÉVE!
  A sokat szidott Botka több beruházást indított el mint a többi polgármester EGYÜTTVÉVE.(Még ha némelyik nem is a leghasznosabb).
  A sokat szidott Botka ellenzékben is jól képviseli Szeged érdekeit.
  A Fidesz fanoknak nem tetszik,hogy Szeged megmaradt és később is megmarad baloldali bástyának,itt mindig kisebbségben lesznek!”
 • 92. nyuszat 2012. november 19. 18:27
  „Az egyetem nem minden kara veszteséges, ezt is látni kell. Elsősorban a klinikák miatt van nagy bajban az egyetem. A pontosság kedvéért, és mert tapasztalatból tudom, hogy mennyire nincsenek ezzel tisztában az emberek, a tanársegédi fizetés nettó 105 ezer forint. Ezért heti min. 18 órát kell megtartania, szakdolgozókat vezetnie, és minden egyéb feladatot ellátnia, amivel a felettese megbízza. Emellett Phd tanulmányokat folytatnia (gyakran költségtérítéssel), konferenciákra járnia, kutatnia, publikálnia kell.”
 • 91. tol 2012. november 19. 16:46
  „ez a megvonásosdi annyira léc alatti történet, annyira elkeserítöen cargohajigálás, hogy ember csak néz zsibbadtan. Mi kell még ahhoz, hogy belássa a magyar, hogy ez nem mehet így tovább? Amellett, hogy tényleg a helyére kéne tenni a HÖK-öt .”
 • 90. virág25 2012. november 19. 15:08
  „A nemzetközi hírű egyetemen a tanárok 3-4 órát oktatnak hetente, a többi a kutató munka. Sokan e mellett még tanszékvezetők, rektorhelyettesek, dékánok és dékánhelyettesek. A fizetés is ezzel jár, pluszba. Az, hogy nem ért hozzá nem lényeg! A szomszédom, egy adjunktus, azzal dicsekszik, hogy amikor ő munkaidőben elmegy előadást tartani, akkor céges számlára fizetnek neki! Ezeket miért nem az egyetemnek fizetik? A munkaidőben szerzett tudás a munkáltatóé! Most már azt is értem, hogy a professzorok miért nem akarnak nyugdíjba menni. Munkabér nyugdíj, vállalkozói számla! Napi 8 óráért!”
 • 89. macs 2012. november 18. 20:11
  „Olvasom a hozzászólásokat és nem tudom eldönteni, mire ez a nagy ellenségeskedés? Báthory István és Klebelsberg Kunó valószínűleg forog a sírjában.”
 • 88. Steve20 2012. november 18. 19:00
  „Kedves Lukrécia!

  Igazából a kommentje elolvasása után felmerült bennem, ami már korábban is: jobban járna ha megtartaná saját magának a véleményét, mert hogy egyáltalán nincs tisztában SEMMIVEL, ezt már sikerült leszűrni.
  Nem értem mit nem tud áttekinteni azon, hogy hol melyik épület található... Nem értem mit tart hihetetlennek egy EGYETEMI KÖNYVTÁR felépítésén, amely a tudományos élet elég fontos része, hiszen valahol a hallgatóknak hozzá kell jutniuk a szükséges könyvekhez, publikációkhoz...
  Nem értem milyen milyen pályázatokról beszél, mivel az EGYETEMI KÖLTSÉGVETÉS rendelkezik az épületek fenntartási költségeiről... Pályázatokat nem fenntartásokra használnak, hanem FEJLESZTÉSRE, csak hogy néhány fogalmat helyére tegyünk Önnél...”
 • 87. tisztafejjel 2012. november 18. 18:30
  „Bár sok indulat feszül mindenkiben, ezt a problémát sem lehet másként csak higgadtan kezelni. Először: ha elvonják, nem lehet mit tenni. Ha mégsem természeti törvény miatt vonják el (katasztrófa stb), akkor talán mozgósítani kellene a város (a régió) országgyűlési képviselőit (pártállástól függetlenül!- pl. a nemzeti együttműködés nevében), hogy lépjenek közbe. Egy egyetemet nem lehet három-négy hétre következmények nélkül bezárni. Ez kb 10%-nyi TELJESÍTMÉNY KIESÉS, ha enélkül is boldogul az Egyetem, jövőre ez lesz a bázis, további hetek eshetnek ki. Lehetne zsarolni is (pl, azzal, hogy az egészségügyben betartanak minden szabályt- két nap alatt összeomlik a rendszer!), de ez nem elegáns (persze az Urak handabandája, kettős beszéde sem az, de az Egyetem mégis adjon a jómodorra).
  Az SZTE az ország szellemi életének egyik központja, lehetne mesélni, hogy mekkora erőfeszítések árán lehet talpon maradni és mit kapnak azok, akik naponta nemzetközi szinten teljesítenek. Hallassa hangját a város, kedves polgártársak, Ti mennyit büszkélkedtek Szegeddel mint egyetemi-kutató-szellemi központtal. Hallassátok a hangotokat (ha így haladunk nem lesz külföldi hallgató, üresek lesznek az éttermek, a taxik stb.). És tessék készülni, lesz itt még tétre menő választás/szavazás. Az SZTE nem vállalt felelőtlen kockázatot a múltban és nem tesz ilyet a jelenben sem. Mások adósságát elengedik, a tisztességeseket büntetik. A fiúknak semmi sem drága...”
 • 86. keszthelyiszabó 2012. november 18. 17:05
  „Öregvegyész! Én adom a nevem a véleményemhez, tegyen Ön is így, várom szerdán a TIK kávézójában 9:00-kor! Beszéljük meg a TIK beruházását, beszéljünk a biológusok új épületéről, a Gazdaságtudományi Kar épületéről és felújításáról, a Mérnöki Kar új épületéről, a Dugonics téri rektori hivatal és a Dóm téri épületek (ahol vegyészek is vannak) felújításáról. Beszéljünk a Gyógyszerésztudományi Kar felújításáról, az egyetem teljes informatikai rendszerének megújulásáról. Beszéljünk az ELI-ről és az orosz laktanyában saját erőből (nem PPP-ből!) megvalósult kollégium felújításokról. Beszéljünk a Fogorvostudományi Kar megalakulásáról. Beszéljünk a Regionális Egyetemi Tudásközpontok (DNT, KNRET) pályázatairól, a Kutatóegyetemi - napokban lezárult - 2,6 mrdFt-os pályázatról, a világranglistákról, a harmadik generációs egyetemi modellről. Beszéljünk Bolognáról, amit 2000-ben írt alá az akkori kormányzat, beszéljünk a tanárképzésről. Beszéljünk a városi egészségügyi integrációjáról, a betegellátás belső hiányáról 2010-ben, a Kincstári jegyek 2010-ben rendelkezésre álló 2,5 mrdFt-járól. Beszéljünk a dolgozóknak juttatott szetikett jegyekről. Tájékoztatom bármiről, ami az akkori hét esztendőben történt, de ami a LÉNYEG, legyen bátor és találkozzon velem.”
 • 85. lukrecia 2012. november 18. 10:46
  „77. : lapszemle gondolataival maximalisan egyet lehet érteni. Továbbiakban a rettentő széttagoltságot is meg kell említeni fő hátráltató tényezőnek. Fél város egyetemi ingatlanon fekszik, ráadásul sok különböző helyen. Szemre is szinte áttekinthetetlen, gazdaságilag szerintem papíron is. Egyszerűen hihetetlen , hogy felépült a TIk és mellette párhuzamban semmit sem szüntettek meg, miközben a hallgatói létszám csökken.
  Az eddigi pályázatok felszínen tartották a monstrumot, a beszűkült lehetőségek elindítják a kedvező szükséges változtatásokat.”
 • 84. MSW 2012. november 18. 10:40
  „Remélem elviszi ezt a bandát a japán gyerekfenékpattintó. Egy másik kérdés: vajon a HÖK ilyenkor miért kussol?”
 • 83. roxper 2012. november 18. 10:08
  „79.
  Manapság egy gimnazista két dolog között választhat, érettségivel elmegy kapálni, vagy sepregetni havi 47000-ért ill továbbtanul és esetleg utána talált értelmes melót, vagy lelép az országból. Ha van megfelelő középsulis eredményed te melyiket választanád???”
 • 82. lapszemle 2012. november 18. 09:55
  „NP1 2012.11.18. 09:45
  Vannak kivételek,melyek erősitik a szabályt.”
 • 81. NP1 2012. november 18. 09:45
  „lapszemle 2012.11.18. 07:57

  " Most a közigazgatásban,megtudták állapitani,hogy városonként mennyi létszámmal lehet a feladatokat ellátni akkor itt is lehetne a példát követni. " - ez a gyöngyszem egyébként jelzi a témában való jártasságodat.
  A szegedi járási hivatal 138 emberrel fogja végezni azt a feladatot amit eddig 88 látott el - ezt kellene követni?”
 • 80. Roxy08 2012. november 18. 09:42
  „Hála Istennek.........! Az év végére mégis sikerült kigazdálkodni egy kevéske "karácsonyi" pluszt. Természetesen csak egy szinttől felfelé, csak bizonyos embereknek, akik szorgalmazzák a spórolást, megtakarítást.”
 • 79. lapszemle 2012. november 18. 09:21
  „Az egyetemek büdzséjét a rosszul értelmezett kereslet-kinálat tette,teszi tönkre.Komoly az a tovább tanulni vágyó fiatal Aki,8-10 különböző szakra is beadja felvételi kérelmét??!!”
 • 78. queenmargareth1 2012. november 18. 09:00
  „59. mihaly-1 2012.11.17. 17:14

  ezért nem kaptam emelést? 2500 ft-ot sajnáltak, mert a 27 e-ek klubjába tartozok?
  Rohadjon meg az összes tetves fideszes és az összes rá szavazó és még mindig védő bolond!
  Ezt nem így adták elő! Arról volt szó, hogy minden járadékos kap!!!
  És azt, hogy ez is csak a fidesz idején történik, hogy egyetemeket zárnak be???Ezt miért nem lehetett leadni???”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanyafejlesztés: csak villamosításra nem sikerült nyerni

A tanyafejlesztési program 205 nyertes pályázója közül 49 Csongrád megyei. Tovább olvasom