Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 12°C Még több cikk.

„Ki kellene, hogy hagyjanak belőle"

Harminchat kárpátaljai diák érkezett Szegedre. A Perényi Zsigmond Középiskola tanulói és tanárai csütörtökön a város nevezetességeivel ismerkedtek. A legjobban a Szent István téri víztoronyból nyíló kilátás tetszett nekik.
Aki majdnem lemaradt

Gál Bélától, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium igazgatójától megtudtuk, az utazás egyik résztvevőjének vízuma nem lett készen időben, de mivel nem akart lemaradni az utazásról, vonatra ült és így érte utol a többieket. A fiú csütörtök kora délután érkezett meg Szegedre.

– Már megint az ukrajnai krízishelyzet? Már annyira unom. Akárhová megyünk, mindenhol ezt kérdezik. Azt hiszik, háborús menekültek vagyunk, pedig nem – mondta a nagyszőlősi Szabina és Andika, amikor az ukrajnai válságról kérdeztük őket.

A fiatalok 34 társukkal és öt kísérőtanárral szerdán érkeztek Szegedre a Nagyszőlősi 3. számú Perényi Zsigmond Középiskolából a Határtalanul program szervezésében. Ennek célja, hogy a magyarországi iskolák tanulói állami támogatással osztálykiránduláson vegyenek részt a szomszédos országok magyarlakta területein. A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulói májusban utaznak majd a kárpátaljai városba.

A csütörtök reggeli közös történelemóra után a szegedi városházára látogattak a diákok, ahol Pappné Zánthó Rita közművelődési főtanácsos kalauzolta őket. A pénteki közgyűlés miatt csak rövid ideig maradhattak a díszteremben. A ritka lehetőséget kihasználva néhány fiú Botka László polgármester és Mózes Ervin főjegyző székében ülve készített néhány szelfit.Innen a Szent István téri víztoronyhoz mentek a kárpátaljai gimnazisták. Útközben beszélgettünk néhányukkal.

A kárpátaljai Nagyszőlősről érkezett diákok a városháza előtt.  Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– A környékről sok ismerős magyar fiatalt vittek el. Nem hivatalos információk szerint eddig 200 magyar áldozata van a harcoknak. Még azért is fizetni kell, hogy hazaszállítsák a koporsót – mesélték.

A háború okozta inflációt ők is érzik. Az átlagfizetés 10-15 ezer forintnak megfelelő hrivnya, ami a fiatalok szerint a nullával egyenlő. – Egyre drágább minden, folyamatosan romlik a gazdaság. Egy zsemléért egyre többet kell fizetnünk – mondták.

Márk azt mondta, a konfliktusban az orosz szeparatisták harcolnak az ukránokkal, nekik, magyaroknak ehhez semmi közük. – Úgy gondolom, ez nem a magyar nemzetiségűek harca. Minket ki kellene, hogy hagyjanak belőle.

Papp Dávid testvére is a fronton harcol. Tőle tudják, hogy a besorozottak fele másnap reggelre elszökik a laktanyából. Szerinte csak önkénteseket lenne szabad harcolni vinni.

A nagyszőlősi gimnazisták pénteken Hódmezővásárhelyre látogatnak, egy szegedi színházi próba megtekintése után az Aquapolisban pihenik ki a nap fáradalmait. A hétvégét Budapesten töltik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sötétségbe borul Szeged

Szeged város, Sándorfalva és az egyetem is csatlakozott a Föld Órája mozgalomhoz. Sötétbe borulnak a szegedi középületek és szobrok szombat este 20.30 és 21.30 között. Tovább olvasom