Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

8 és fél millió forintos idegenvezetés a fővárosban

Szeged - A ponthatárok nyilvánosságra hozása után sokan örültek, hogy felvették őket, még akkor is, ha csak önköltséges helyre. A legtöbbjükben csak mostanában tudatosul, hogy mennyit is kell majd fizetni a tanulmányukért.
– Angol nyelvű képzésre, vendéglátás és turizmus szakra vettek fel, idegenvezetőnek készülök. Állami helyet nem is hirdettek, csak önköltségest. Most esett le nekem és a szüleimnek, mennyi pénzről is van szó – mondja Zoltán. A szegedi fiatal választott szakjának 350 ezer forint a féléves díja, 100 ezerrel több, mint tavaly lett volna. Már ez az összeg is magas – és még nem is beszéltünk a budapesti albérletárakról és a megélhetési költségekről.

Ha 10 félév alatt végzi el a fiú a főiskolát, az 3 és fél millió forintot jelent. Mivel Zoltán önköltséges helyre került, kollégiumi férőhelyre nincs esélye. Marad az albérlet, ami 45-50 ezer forint havonta. Plusz utazás, könyvek, étel, ital. Alsó hangon újabb 50 ezer forint – vagyis havi 100 ezer forintot kóstál a gyerek pesti élete. 5 millió forint 5 év alatt. Ehhez jön az önköltség, így összesen 8,5 millió forint a számla. Közel 160 ezer forint havonta, ez egy átlagon felüli szegedi fizetés.

Beiratkozók. Olcsóbb a szülők városába tanulni. Fotó: Schmidt Andrea
Beiratkozók. Olcsóbb a szülők városába tanulni.
Fotó: Schmidt Andrea

Önköltségek

A Szegedi Tudományegyetem legdrágább képzései az általános orvos és a fogorvos szak, mindkettőnek 950 ezer forint a féléves díja. A legolcsóbb képzés Szegeden a jogi asszisztensi. A jogi karon meghirdetett, kétéves felsőoktatási szakképzés ára 91 ezer 300 forint szemeszterenként. Az összes önköltséges természettudományos szak 200 ezer, az összes zeneművészeti szak 300 ezer forintba kerül félévente.

 
Ott van azonban a diákhitel, amelyet bárki felvehet. Szeptembertől vehető igénybe a Diákhitel 2, ez teljes egészében fedezi a tanulmányok költségét. Nincs felső határa, mindig az adott képzés önköltségétől függ, amelyet az egyetemek, főiskolák határoztak meg. Megmarad a régi típusú hitel is, ennek azonban 50 ezer forint lesz a felső határa. Ha Zoltán ebből a maximumot igényli 5 éven keresztül, akkor összesen 6 millió forint mínuszról indul. A szüleinek így 3,5 millió forintot kell kigazdálkodniuk.

Természetesen anyagilag az éri meg legjobban, ha egy diák a saját városában marad, a Zoltánt érdeklő szak azonban nincs Szegeden. Ha egy kisebb városból, önköltséges szakra érkezik Szegedre egy diák, anyagilag jobban jár, mint a fővárossal. A bajai Horváth Mártonnak 212 ezer forintot kell majd fizetnie egy félévre kommunikáció és médiatudomány szakon, mivel nem jutott be állami képzésre. Rezsivel együtt 30 ezer forintért talált albérletet a belvárosban. Ő havi megélhetésére ezen kívül 30 ezer forinttal kalkulál. – Ez így is 100 ezer forint havonta, pontosan annyi, mint édesanyám fizetése. Próbálkozni fogok, hogy jó átlagom alapján átvegyenek állami finanszírozású képzésre, de addig is kénytelen vagyok felvenni valamelyik típusú diákhitelt. Ha lesz rá időm, akkor diákmunkát is keresni fogok.

Olvasóink írták

 • 19. allegro 2012. augusztus 08. 12:10
  „16. Vazeratti 2012.08.08. 11:49

  Miért, szerinted nem egy világban élünk?
  Nézz csak körül vezetőink legtöbbje agyajátszós nagyfiú! Annak idején tanulmányaikban agyontámogatott szépfiú! Már akkor el voltak szállva maguktól. Ha többet kellett volna letenniük az asztalra, akkor nem lennének ekkora agarakkal, ez pedig maszkulin tulajdonság!
  Aki maga már akkor is megdolgozott és valódi eredményeket mutatott fel, azt nem is engedik maguk közé!
  Azt hiszik nem látszik a különbség?
  Egy nőnek mindig többet kellett bizonyítania akárcsak feleakkora elismerésért.”
 • 18. allegro 2012. augusztus 08. 12:00
  „Azért bíztatásul: a kormányzati és oktatási politika folyton változik, akinek ma fizetni kell, annak lehet esélye arra, ha elég kitertó és igényes lesz a szakmájában, hogy később még államilag finanszírozott helyre is sikerülhet bekerülnie. Élethosszig tanulás van elvileg!
  Mesterképzésekre bár jóval szűkebb a látszám, ma is van esélye a jól tanulóknak - méghozzá jó esélye - államilag támogatott képzésre bekerülni. Én már elvégeztem egyet amikor fizetősre volt csak mód munka mellett, most ezt az államilag támogatott képzést már ajándékként élem meg. Meg is érdemeltem már. Másoknak is kijuthat még a jóból, mint a rosszból is.
  Azért nagy tömegeket, akik nem is mind odavalók, még sem lehet az államnak támogatni. Vállaljon áldozatot mindenki, a fiatal maga is, és azután még kaphat esélyt, miután bizonyított!
  Az érettségi ma nem elég bizonyító erejű a továbbtanulásra alkalmasságra. Azért még sokak szülei sem tanulhattak középiskola után, tehát még nem olyan drasztikus az érvágás generációk között. A legnagyobb gond a munkahelyekkel van, és a munkabérekkel. Bár már a 90-es években én magam is félévente a mindenkori fizetésem felét tandíjakra, költségtérítésre költöttem. Akkor pedig még sokkal kevesebben juthattak be egyetemekre. Még jól emlékszem, hogy éppen Orbánék nyitották meg az egyetemek kappuit az egyre szélesebb tömegke előtt, és adták hozzá az állami támogatást...változnak az idők..”
 • 17. szegedivagyok 2012. augusztus 08. 11:54
  „"éljen a király!"”
 • 16. Vazeratti 2012. augusztus 08. 11:49
  „15. Hol élsz te? Fiú / lány különbségek?”
 • 15. allegro 2012. augusztus 08. 11:20
  „Én is fizettem, igen sok éven át a fizetésem felét tandíjakra, költségtérítésre, lány létemre.
  Nagyon nem hat meg. Főleg a fiúkkal szemben. Akiknek mindent fizettek a szülők, és akik azután játsszák az agyukat, kicsodák-micsodák.
  Ellenben valószínűleg még a most beíratkozó fiatalok szülei is szeretnének tanulni, mert ma folyamatosan szükség van (lenne) rá, és ami szintén költségtérítéses, és ekkora terhet elbírni, miközben még így is a szülő tanul munka, háztartás, gyerek, beteg nagyszülő költségtérítés, hiteltörlesztés, elvárt nyugdíj előtakarékosság stb. mellett, miközben azt sulykolják a nép milyen élhetetlen és buta és nem tud a pénzzel bánni! Hol keresünk annyit, hogy mindent, ami alapból elvárható képesek legyünk kifizetni?”
 • 14. Együgyű 2012. augusztus 08. 07:22
  „,,8 és fél millió forintos idegenvezetés a fővárosban"
  Kedves fiatal állampolgárok Széchenyi István utódok. Áldozatvállalást népünk gazdasági felszabadító kuruc harcához mindenkinek vállalni kell. Ti sem maradhattok ki a jóból még eladósodásotok árán sem. Gondoljatok csak a parlamentben néha üldögélőkre és felelősségteljes gombnyomogatós munkájukra, történelemalakító felszólalásaikra, maguk szempontjából kialakított bölcselkedéseikre és az őket most körül rajongókra. Nem is beszélve a kormányhivatalokban és önkormányzati vezetői székekben pöffeszkedőkre továbbá a 220.700 forint/ feletti kiemelt nyugdíjasainkra. Ő miattuk is kell most nektek és kedves szüleiteknek perkálni a tanulásért. De ne keseredjetek el, mert Matolcsy György gazdasági miniszterünk szerint 2030-ra Magyarországon is eljön a jólét. Most viszont vegyétek elő vagy kérjétek meg szüleiteket, hogy a sufni mélyéből vegyék elő a megtakarításokat a beígért és várható egykoron majd eljövő szebb és jobb jövő érdekében. Már a nép is ezt teszi több mint huszonkét éve, persze ha tudja. Kedves polgártársunk már megmondta régen, hogy aki eddig nem vitte semmire az ez után sem fogja. Már kitüntették az óta egy jó budapesti zsíros állással. Nektek és tisztelt szüleiteknek, ha nincs pénzetek/pénzük majd akkor lesz, egy kis adóságotok, ha ragaszkodtok egyetemi, főiskolai tanulmányaitokhoz. Azonban ne keseredjetek el, mert rajtatok kívül van egy másik réteg is, akik önként és dalolva a hazáért a legnagyobb áldozatot vállalták Ezek pedig a valós rokkantak, akik csak 139.5oo-Ft/hónál nem magasabb inflációt nem követő áldozatvállalást kényszerített a népi, rendületlenül a népért dolgozó kormányunk a leg elesettebbeknek életfunkcióik fenntartása érdekében. Visszakanyarodva a témára, előttetek áll még a fejlett nyugati világ is, hogy összedolgozzatok magatoknak valamit, mint az egykori céhes legények. S akkor megvilágosodik előttetek is, hogy hazajöttök, özönlötök a 2030-ra ígért jólétbe.
  Aki nem érti, azt sajnálom!
  Tudható azonban az is, hogy egyesek szerint mindenről a komcsik, az elmúlt huszonkét év, nyolc év, az MSZP, Gyurcsány Ferenc, továbbá az IMF, EU, Világ, és a nemzetközi terroristák tehetnek!
  Más véleménye mindenkinek lehet a nem létező demokrácia jegyében!
  OFF.”
 • 13. la-za 2012. augusztus 08. 02:12
  „11.tobaccoroad 2012.08.07. 21:19

  ...alacsony a kerítés...”
 • 12. vmagdi 2012. augusztus 07. 22:02
  „es a mongol is tanuljon a sajat penzen magyarul... nehogy adkon neki az allama egy kanyit is ....ja es hogy kepzeli a kulfoldi, hogy magyar adofizetok penzen epult hidra a labat rategye?... ugye erzed mekkora butasagot irtal?”
 • 11. tobaccoroad 2012. augusztus 07. 21:19
  „Teljesen jogos rendszer az adófizetők pénzéből ne tanuljon 5 évig pl mongolul ha azt szeretne fizesse ki tőlem mehet utánna Ulán Bátorba is azonnal...”
 • 10. vmagdi 2012. augusztus 07. 21:03
  „hat igen, nevezhetjuk a tandijat barminek, csak bevezettek, meg jo hogy nepszavaztunk rola (akarcsak a kulfoldi honfitarsaink szavati jogarol). Az egyertelmu, hogy a magyarok jovojet kozmunkara alapozzak.
  Nalunk feltetel volt, hogy Szegeden eleg sok szak van, innen kell valasztani :))) Az hogy az idegenforgalmi nem terul meg az tuti, ahhoz eleg megtanulni az orszagot, meg a nyelvet, az en osszes ismerosom igy kapott idegenben idegenvezetoi munkat, sot megelegszenek okj-s kepzessel is, nyelv nyelv nyelv a lenyeg, ez meg munka nem lehet milliokert megvenni... plane hogy szerencses esetben kulfoldi ceg alkalmazza a delikvenst”
 • 9. vasi 2012. augusztus 07. 20:31
  „maci53 2012.08.07. 19:20
  "bugdácsolni "

  Kedves Maci! Mielőtt írásra adod a fejed, menj vissza az első osztályba, s fogadd meg Lenin elvtárs szavait: tanulj, tanulj, tanulj!”
 • 8. okz63 2012. augusztus 07. 20:04
  „Eszembe jut Viktátor egyik nemrégiben elhangzott mondata: "...én ellene vagyok a tandíjnak..." :-(”
 • 7. roxper 2012. augusztus 07. 19:42
  „Kitől hallottad ezt az általánosító baromságot, mert hogy te neked közöd nincs a felsőfokú oktatáshoz az 110%! :P”
 • 6. maci53 2012. augusztus 07. 19:20
  „Kezdenek rájönni a kedves egyetemisták hogy a bulizóna véget ért.5 évig lógni,csajozni,lecengélni,bugdácsolni állambácsi pénzén de jó volt.Már Lenin is megmondta:Tanulni,tanulni,tanulni....”
 • 5. roxper 2012. augusztus 07. 17:33
  „Ilyen szakért fizetni felesleges, el kell végezni egy 2 éves okj-t és emellett meg kell tanulni perfektül beszélni angolul és németül, többet ér mint 5 év bohóckodás!”
 • 4. geza 2012. augusztus 07. 17:23
  „kommunikáció és médiatudomány
  vendéglátás és turizmus
  Most komolyan....ezekkel a végzettségekkel lesz munka??
  Csinálna egy CNC-programozói szakot 2 év alatt, Itthoni 1-2 éves gyakorlat után, sokat kereshet külföldön...”
 • 3. geza 2012. augusztus 07. 17:19
  „Utána mennyit fog keresni?? (ha lesz munkája). Mikor térül vissza?”
 • 2. radic 2012. augusztus 07. 17:08
  „Biztosan megéri egy ilyen szakért ennyi pénzt kifizetni? Nem lenne érdemesebb 1-2 év alatt kitanulni valami szakmát és közben újra megpróbálkozni a felvételivel?”
 • 1. Qllancs 2012. augusztus 07. 17:02
  „orbán kormánynak NEM célja a diplomás fiatalok serege.
  ők csak a 4 osztályt végzett cigányokat segítik :pl okj tanfolyam, stb 1,2 milliárd ftvel !
  A rendes, becsületes ,adót fizető szegény szülők ..meg fogják a fejüket --hogyan fizessék ki a tanulni akaró , értelmes fiatalokat súlytó havi 100-160 ezer ft költséget.
  Tehát : tanul a bunkó gyerek --kinek szülei milliomosak , okos, szegény gyerek ..meg vegyen fel hitelt ..és 30 évig fizesse vissza ha végzett ! ????
  Ezt jóól kitalálták !!!
  orbánéknál NEM gond , hiszen a gyerekei az USÁ ban banulnak, Soros ösztöndíjjal, + vettek nekik sAJÁT lakást NEW Yorkban !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilosban jár a nép a Dugonics téri körforgalomban

A szegediek fittyet hánynak a közlekedési szabályokra – kerülni meg nem szeretnek. Tovább olvasom