Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

9000 ágyból választhat a turista

Szeged - Szegeden több mint 9000 kereskedelmi szálláshelyet tartanak nyilván, de ezek közül sok csak papíron létezik. Ráadásul kollégiumi ággyal és sátorhellyel már nem lehet idecsábítani a turistát; jó szállodákra, panziókra van szükség – ezek mindössze 3700 ágyat kínálnak.
Hogyan számoljuk össze, hogy egyszerre, egy éjszaka hány ágyon pihenhet meg a turista, ha a nyáron Szegedre érkezik? És mi számít kereskedelmi szálláshelynek? Egyszerű kérdésekre olykor nem is egyszerű a válasz – ez derül ki körképünkből.

Először interneten kezdtünk el kutakodni, majd megnéztük a KSH adatait, legvégül mégsem ragaszkodtunk ezekhez, hanem egyszerűen összeszámoltuk a Tourinform-irodából ingyen elvihető szegedi szálláshely-katalógust, és hozzátettük saját információinkat is. Kiderült: 9039 a kereskedelmi szálláshelyek száma, és akkor még a magánszállásokról nem is beszéltünk.

Megtudtuk: a kempinget és a kollégiumot „kereskedelmi férőhelynek" nevezi a szakma, ezért ha a valós helyzetre vagyunk kíváncsiak, akkor ezekkel óvatosan kell bánni. A szegedi Napfény kemping például minden évben 600 férőhelyet jelent a KSH-nak, de csak elvétve veri fel itt turista a mobil csigaházat. Jóval nagyobb a forgalom a sziksósfürdői, valamint a partfürdői kempingben, de legfeljebb a SZIN idején esik meg, hogy a 700–800 sátorhelyet, valamint a faházak 300 ágyát megtöltik a vendégek. Kiderítettük: a katalógusban nem szereplő dorozsmai naturistakempingben is alhatnak további 400-an.

Nyaranta kedvenc szálláshelye a turistáknak a Dóm tér mellett található  Apáthy-kollégium. Fotó: Schmidt Andrea
Nyaranta kedvenc szálláshelye a turistáknak a Dóm tér mellett található Apáthy-kollégium.
Fotó: Schmidt Andrea

A szabadtéri ideje alatt, a szegedi főszezonban a kollégiumok is kiadják a szobákat. Ám az általuk jelentett ágyszám sem tekinthető valósnak, ha azt vesszük alapul, hogy sosem teszik ki a megtelt táblát.

Ha a 10 szegedi kollégium 2575 ágyát, valamint a 4 kemping 2776 helyét kivonjuk az összes szálláshely-lehetőségből, akkor a „steril" kereskedelmiágy-szám mindössze 3688, kerekítve 3700 marad. Ezek viszont már minőségi szálláshelyek: Szegeden jelenleg 41 szálloda és panzió üzemel. Megtudtuk: a Royal ismét kinyit a szezonra 117 ággyal, mivel még mindig nem kezdődött el a felújítása.

Kis település, kicsi panzió

A Szegedi kistérséghez – a megyeszékhelyen kívül – 11 település tartozik: Algyő, Deszk, Dóc, Domaszék, Kübekháza, Röszke, Sándorfalva, Szatymaz, Tiszasziget, Újszentiván és Zsombó. A legtöbb falu minimum egy panziót fel tud mutatni, de inkább az a jellemző, hogy a vendégházak, magánszállások csalogatják a turistákat. Háromcsillagos hoteléről Kübekháza ismert, 100 éves vendégfogadójáról pedig Szatymaz – ez utóbbi községben például 180 ágyat számoltunk össze, csaknem annyit, mint a többiben együttvéve. A Szegedi kistérség interneten is fellelhető szálláshelyeinek száma – kereskedelmi és magánszállás együtt – közelíti a 400-at.

Szabó Mihály Vásárhelyen folytatja

Május 1-jétől az augusztusban megnyíló négycsillagos Best Western Ginkgo Sast vezeti Szabó Mihály, a Novotel volt igazgatója. A szakember 12 év után – ebből 5 évig ült az igazgatói székben – vett búcsút a szintén négycsillagos szegedi hoteltől. Elmondta: kihívást jelent számára, hogy ott lehet egy szálloda megnyitásánál. Utódja Vezekényi Péter, aki Budapestről költözött Szegedre.

Olvasóink írták

  • 2. Ganxta 2010. május 10. 14:20
    „Nytni fog, igen.

    I. Viktor magyar király avatja fel vasárnap.”
  • 1. gavallér 2010. május 10. 11:30
    „De hát most nyit a régi Hungi is , Vagy talán mégse?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 éve hunyt el a legszögedibb szögedi

1980. május 10-én hunyt el Bálint Sándor néprajzkutató és művészettörténész. Rá emlékezünk. Tovább olvasom