Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

90 esettel vádolják őket: legalább 5 évet kaphatnak a korrupt rendőrök

Szeged- Újabb videókat nézett meg a katonai büntetőtanács a korrupcióval vádolt makói exrendőrök tegnapi tárgyalásán. A 8-15 perces filmeken volt nevetgélés, viccelődés és böfögés is.
Maratoni üléssel folytatódott tegnap a Szegedi Törvényszéken a korrupcióval vádolt makói exrendőrök pere, a Kónya Tamás vezette katonai tanács újabb 7 órás ülésen nézte sorra a Nemzeti Védelmi Szolgálat 8–15 perces videóit. Nemcsak a bírói tanács, hanem a vádlottak is láthatták, ki és hogyan fogadott el még 2014-ben kenőpénzt az M43-as autópályán szolgáló rendőrök közül.

Az ügyészség 90 esetben vádolta meg N. Zoltánt, S. Zsoltot, Sz. Gábort, K. Sándort, F. Leventét, K. Lászlót, B. Ferencet és K. Szabolcsot korrupcióval, az egykori rendőrök a hivatali vesztegetés elfogadása mellett megszegték az ORFK utasítását, valamint a rendőrségről szóló törvényt is.

Az eljárás lassan haladt, Kónya Tamás bíró a szabályoknak megfelelően a videók minden mozzanatát jegyzőkönyveztette, igaz, a katonai tanácsvezető által elmondottak megegyeztek a vádiratban szereplő mondatokkal. A vetítés alatt mindössze a harmadrendű vádlott, Sz. Gábor jegyzetelt. A fiatal férfi egy újszerű fehér BMW-vel érkezett a tárgyalásra, a per kezdete előtt idegesen telefonált, miközben energiaitalt ivott. A volt rendőr a korábbi tárgyaláson tagadta bűnösségét, pedig több róla készült videón is az látszik, hogy pénz tett el az igazoltatott sofőröktől.
 
Kisfilm a korrupt magyar rendőrökről. Itt az euró, hol az euró, avagy csak a kezemet nézzék, mert csalok. Fotó: Segesvári Csaba

A tegnapi tárgyaláson azt is láthattuk, hogy a magyar rendőröknek meggyűlik a baja a külföldi iratokkal. Az egyik román sofőr igazoltatásakor egymást kérdezve keresték az érvényességi időket az átadott iraton. Miközben az egyik vádlott rádión keresztül ellenőrizte a megállított román sofőrt, addig a társa – a bíró szerint – bankjegynek látszó papírt dugott a jobb zoknijába. A sikeres igazoltatás után a volt rendőrök nevetve örültek az újabb adag pénznek. A jókedvűen folytatódó beszélgetést az egyik rendőr böfögése szakította félbe. A vádlottak a videón többször megnézhették, ahogy társaik a sofőrök helyett szondát fújtak.

Megírtuk, a korrupcióval vádolt rendőrök közül csak ketten vallották magukat bűnösnek, F. Levente azzal védekezett, hogy a korrupt rendőröket ő jelentette fel a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál, amiért K. László fegyvert is fogott rá.

Az ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja a volt rendőröket, a büntető törvénykönyv szerint az üzletszerűen elkövetett korrupcióért 5–10 évig tartó börtönt kaphatnak az egykori egyenruhások. A tárgyalás a további videók levetítésével folytatódik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csapó Benő Szeged díszpolgára lesz

Csapó Benő Szeged díszpolgára lesz
A város kitüntetéseiről is szavaz ma a közgyűlés. A díszpolgári címet, két Pro Urbe Díjat, öt Szegedért Emlékérmet és két Szeged nemzetközi kapcsolataiért elismerést májusban adják át. Tovább olvasom