Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

90 milliárd kellene a kórházaknak

Csongrád megye - Kilencvenmilliárd forintra lenne szükség a hazai kórházak adósságának rendezéséhez, miközben 10 milliárd áll csak rendelkezésre – ilyen adatok kerültek tegnap a kormány elé. A pontos megyei tartozásállományról nem sikerült információkat szereznünk – a tavaszi adatok alapján a vásárhelyi–makói és a szentesi kórháznak sem lehetne már számlát kiállítania a túlzott eladósodás miatt.
A Népszabadság információja szerint a kormány elé került tegnap egy dokumentum, amely az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó kórházak adósságállományát rögzíti. Eszerint a számlák rendezésére mintegy 90 milliárdos gyorssegélyre lenne szükség, főként a szállítói tartozások kiegyenlítésére, miközben csupán tízmilliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. A dokumentumból az is kiderül, hogy az államosított 104 kórház háromnegyede bajban van, ezek gyűjtötték össze a 64 milliárdos, már lejárt adósságot.

Csak úgy

Banai Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkára nemrégiben azt mondta: a kórházi adósságok szanálása legkorábban ősszel történhet meg, és arra egyetlen intézményvezető sem számíthat, hogy ezt a kormány „csak úgy" kifizeti.
Szerettük volna megtudni, milyen anyagi helyzetben vannak a megyei egészségügyi intézmények. A szentesi, valamint az összevont makói–vásárhelyi kórháztól lapzártánkig nem kaptunk tájékoztatást. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban nem tartják nyilván az adósságállományt, az egyetem gazdasági vezetőjét pedig nem sikerült elérnünk. A deszki kórháznak eddig nem volt lejárt tartozása – ez az elmúlt időszakban sem változott.

A Magyar Kórházszövetség márciusi adatai szerint tavasszal Csongrád megyében a szentesi és a hódmezővásárhelyi–makói kórház görgette költségvetéséhez képest a legnagyobb tartozást. Az intézmények már akkor is a működőképesség határán voltak: Szentesnek nagyjából 800 milliós, Vásárhelynek több mint egymilliárdos tartozása volt. Utóbbi szállítói tartozása azonban csupán 550 millió forint, amely a makóival integrált intézmény éves költségvetésének 10 százaléka. A fennmaradó 447 millió forintos adósság még a makói kórház fenntartói kölcsöne volt, amelyet Vásárhely megörökölt. Lázár János március közepén bejelentette: az állam kifizeti ezt az összeget.

Meddig cipelik az adósságot a kórházak? Illusztráció: Schmidt Andrea
Meddig cipelik az adósságot a kórházak? Illusztráció: Schmidt Andrea

Kallai Árpád főigazgató márciusban hangsúlyozta: a közös intézmény gazdálkodása stabil. Az új számviteli szabályok mellett azonban legfeljebb négy százaléknyi eladósodás menedzselhető. Akinek ennél több van, előbb-utóbb képtelen lesz ellátni a napi feladatait. Ha tehát betartanák a szabályokat, már ellehetetlenültek volna a szentesi, a makói és vásárhelyi intézmények is, hiszen nem költhetnek többet, mint amennyi a bevételük az adott hónapban. Ha pedig túllépik a keretüket, nem állíthatnak ki több számlát. A Magyar Államkincstár azonban, úgy tudjuk, egyelőre nem korlátozta az érintett intézmények lehetőségeit.

A tavaszi listán szereplő intézményekhez a Népszabadság információi szerint azóta fölsorakoztak az orvosi egyetemek is. Ezen kórházak és klinikák többsége az elmúlt egy hónapban – néhány kivételtől eltekintve – százmilliós összegekkel növelte tartozásait. A Szegedi Tudományegyetem tavasszal az adós toplista negyedik helyén szerepelt. A 2,2 milliárd forintnyi lejárt tartozással azonban mégsem tartozott a bajban lévő intézmények közé, ez az összeg ugyanis az éves költségvetés arányában négy százalék alatti volt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitás kérdésekben békebíró a közönség

A Szomszédnéni Produkciós Irodának ítélte idén a Karinthy-gyűrűt a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. és az… Tovább olvasom