Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

90 százalék elégedett alma materével

Szeged - A Szegedi Tudományegyetemen végzettek 85 százaléka a munkaerőpiacra lépve kijelenti: nagyon elégedett volt diplomát adó alma materével. 90 százalékuk ajánlaná a szegedi universitast ismerőseinek.
Elégedettek a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott fiatalok. Hamar, legfeljebb 3–6 hónap alatt el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon a minőségi diploma, a színvonalas tudás és az ehhez társuló gyakorlati tapasztalat révén. Ez is oka annak, hogy az SZTE-n végzettek 85 százaléka a munkaerőpiacra lépve kijelenti: nagyon elégedett volt az egyetemmel, 90 százalékuk ajánlaná az intézményt ismerőseinek. Ez az eredménye Diplomás Pályakövető Rendszer részeként elvégzett vizsgálatnak.

Bér: 146–900 ezer forint

Az üzleti szférában dolgozik a Szegedi Tudományegyetemen végzettek 41 százaléka. A szegedi diplomások közül minden második az állami és önkormányzati szektorban talált állást. A válaszadók többségének (82 százalék) munkája kapcsolódik a végzettségéhez, alacsony, mindössze 18 százalék a pályaelhagyók aránya. A munkával rendelkező végzettek átlagkeresete nettó 146 ezer forint, de akad köztük olyan is, aki 900 000 forintot visz haza havonta.

2006 óta követik nyomon a szegedi egyetem kutatói az egykori diákok pályájának alakulását. 2009-ben csatlakoztak az országos Diplomás Pályakövető Rendszerhez. A 2007-ben és 2009-ben az SZTE nappali, levelező, távoktatásos tagozatán végzettek közül 1612 egykori szegedi diák vett részt az online felmérésben. Az erről 2010-ben készült jelentést idén nyáron fogadta el az SZTE szenátusa.

A szegedi egyetem képzési kínálatának sokszínűségét érzékelteti, hogy a válaszadók közel negyede végzett bölcsészettudományi, 16 százaléka pedagógiai, 15 százaléka jogi és igazgatási területen, de jelentős a természettudományi és az informatikai, valamint az orvos- és egészségtudományi, illetve a gazdaságtudományi oklevelet szerzettek aránya is. A válaszadók negyede nemcsak egy, hanem kettő vagy több szakon diplomázott.

A Szegeden végzett egyetemisták 83 százaléka három hónap alatt el tudott helyezkedni, fél év alatt pedig 93 százalékuk találta meg munkahelyét. A válaszadók több mint fele a régióban szerzett állást, minden harmadik Csongrád megyében helyezkedett el, ötödük dolgozik a fővárosban. A munkával rendelkezők 74 százalékát teljes munkaidőben foglalkoztatják, de akadnak, akik saját vállalkozást visznek vagy szerződéses munkákat végeznek. A végzettek jelentős rétege a diplomaszerzést követően is továbbtanul vagy tervezi tanulmányai folytatását.

Olvasóink írták

 • 2. Mil 2011. augusztus 03. 12:14
  „"A szegedi diplomások közül minden második az állami és önkormányzati szektorban talált állást"

  Vagyis nem termeli, hanem viszi a pénzt.. <moderálva> adtunk a xarnak egy pofont..”
 • 1. Demanda 2011. augusztus 03. 09:41
  „A válaszadás önkéntes, ezért a minta nem reprezentatív. Egyértelmű, hogy aki talált a végzettségének megfelelő állást 3-6 hónap alatt, az vidáman kitölti a kérdőívet, aki már egy éve munkanélküli, az nem dicsekszik ezzel.

  Arról nem is beszélve, hogy a 2007-ben, 2009-ben végzett (2002-ben és 2004-ben kezdett) hallgatói létszámhoz képest jelenleg másfél-kétszer annyi embert vesznek fel. Holott ma sincs másfélszer-kétszer annyi értelmes fiatalunk.

  Ha mindezt figyelembe vesszük, akkor közelebb állunk majd a valósághoz, amit mindenki megtapasztalt: fél éven belül jelenleg a hallgatók kb. fele-kétharmada kap állást, azok sem feltétlenül a végzettségüknek megfelelően. Ez az arány pedig csak romlani fog a létszámilag felpumpált, bejutási ponthatár szempontjából a sárga földig lenyomott bsc-msc rendszernek köszönhetően.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Románok, szerbek is csobbannak Mórahalmon

Több mint 70 százalékkal növekedett az előző évhez képest a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő forgalma, a hűvösebb nyár ellenére is. Tovább olvasom