Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

95 éves lett a kádármester

Üllés - 1597 ember él Csongrád megyében, aki már betöltötte a 90. életévét – áll a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérésében. Az üllési Babarczi János kádármestert nemrég az egész település nevében köszöntötték fel 95. születésnapján.
A Központi Statisztikai Hivatal néhány napja interaktív korfákat tett közzé honlapján, amelyen nyomon követhető, hogyan változott az ország és a megyék népességének korösszetétele 1870-től napjainkig. Az országos adatokat egészen 2050-ig próbálták előre kiszámolni a szakértők. A statisztika szerint a 9 millió 997 ezer 114 magyarból ma 42 ezer 511-en 90 év felettiek. Ötven éve még csak 6787 hazánkfia érte meg ezt a kort; 2050-re már 263 ezer 796-an lehetnek.

Csongrád megyében 1597 – közte 452 férfi és 1145 nő – 90 éves, vagy annál idősebb ember él; köztük az üllési Babarczi János kádármester, aki április 4-én lett 95 éves. A jelentős esemény alkalmából a képviselő-testület és a település lakói nevében Nagy Attila Gyula üllési polgármester köszöntötte Jani bácsit. A mester a mai napig dolgozik, készíti a szebbnél szebb hordókat. Kijelenthetjük: ő Csongrád megye egyik legaktívabb szépkorú polgára.

A kádármester a mai napig dolgozik, készíti a szebbnél szebb hordókat. Fotó: Frank Yvette
A kádármester a mai napig dolgozik, készíti a szebbnél szebb hordókat.
Fotó: Frank Yvette

– 40 éves korom óta minden délben másfél óra pihenőt tartok – osztotta meg korábban lapunkkal az évek során szemernyit sem lankadó munkakedv és életigenlés receptjét Üllés díszpolgára, amikor műhelyében beszélgettünk vele.

Nagy Attila Gyula polgármester elmondta: nem kötelező az idősek köszöntése a különböző településeken, ám az önkormányzat fontosnak tartja, hogy ilyen módon is tisztelegjen előttük. – Nem Babarczi bácsi a legidősebb üllési, hiszen 96 és 97 éves falubeliről is tudok. Jani bácsi nővérét két éve a 100. születésnapján köszöntöttük, de sajnos ő azóta elhunyt – mondta. Jelenleg nincs 100 éves ember Üllésen.

Az ország legidősebb embere

Egy győri otthonban él az ország legidősebb embere. Gallai Rezső január végén töltötte be 107. életévét. Rezső bácsi szerint a hosszú élet titka a mértékletes életmód és a hit. Azt is elmondta: sosem érezte igazán, hogy öregszik, és nem szívesen lenne ma fiatal. Volt lovászfiú, zsoké, suszterinas, cipész, házmester és újságíró. Dolgozott a vízügynél, és szolgált a fronton is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vízcsepp és jégkristály

Szeged - Érdemes néha fölnézni menet közben, mert ilyenkor rögtön más arcát mutatja a világ –… Tovább olvasom