Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Ádám harmadszor vág bele

Szeged - Ha egy mód van rá, a harmadik németországi őssejtkezelésre is el szeretne utazni a Varga család Ádámmal, a sérült, kerekes székes fiúval. A lapunk támogatásával megvalósult első gyógykezelés óta már több mint 2 év telt el.
A most 13 éves Varga Ádám sorsát rendszeresen nyomon követjük lapunkban, hiszen az első, 2008-as kölni őssejtbeültetésre lapunk és olvasóink segítségével – az akkoriban a forgalomból kivont 1 és 2 forintosok gyűjtése révén – jutott el a sérült kisgyerek. S ha mozgása nem is fejlődött sokat, szellemi képességei határozottan javultak a beavatkozás után.

Az első németországi utat egy második is követte, egy évre rá, 2009 nyarán újra útra kelt a Varga család: az akkor 8 éves Ákost és a másfél éves Árpádot természetesen megint magukkal vitték a hosszú útra. Idén azonban elmaradt a szokásos nyári túra, mivel súlyos műtéten esett át az édesanya, Márkus Tímea: porckorongsérvvel műtötték – immáron másodszorra. A sérv kiújulását minden bizonnyal az okozta, hogy emelgetnie kell a most már 52 kilós, 150 centi magas Ádámot.

– Idén én voltam a soros, engem kellett műteni – mesélte az édesanya –, ez volt az egyik oka annak, hogy nem mertünk vállalkozni az őssejtbeültetéssel járó tortúrára.

A másik ok a pénz volt. Nem szaporodnak ugyanis a forintok az S. O. S. Alapítvány számláján. Az újabb kezelés költségei elérhetik a 3 millió forintot – eddig is körülbelül ekkora összeget fizettek alkalmanként, az inflációt is beszámítva –, de Ádám számláján „csak" mintegy másfél millió forint van. Tímea hozzátette: értesítették őket, hogy az idei 1 százalékokból körülbelül 80 ezer forint jött össze.

Ádám új tankönyveivel ismerkedik. Fotó: Schmidt Andrea
Ádám új tankönyveivel ismerkedik.
Fotó: Schmidt Andrea

Megkérdeztük: miért döntöttek úgy, hogy harmadszor is Németországba utaznak, ha Ádám mozgásában nem következett be jelentős javulás. Azt válaszolták, azért, mert a szakemberek 3 kezelést mindenképpen javasoltak, és az eddigiek, ha minimális mértékben is, de számítottak.

– Ha egy mód van rá, folytatni szeretnénk Ádám gyógykezelését – mondta Tímea –, mert akkor leszünk nyugodtak, hogy mindent megtettünk a gyerekért.

Ádám most a Sólyom utcai speciális iskola 7. osztályába jár. Amikor a napokban meglátogattuk, éppen ismerkedett új könyveivel. Eláruljuk: a tanszereken az látszott, hogy szinte vadonatújak, vagyis keveset forgatta őket a mozgássérült és szellemileg is fogyatékos fiú. Édesanyja szerint fia nem szeret tanulni, ugyanakkor minden iránt érdeklődik. Jól kezeli a számítógépet, eligazodik az interneten, DVD-ket néz, és mindenkivel szívesen elbeszélget, aki meglátogatja, vagy akivel csak találkozik az utcán. Sőt: Skype-ol is. És a mutáló, mély hangú kamasz egyre tisztábban beszél.

Segített a gyűjtés

Nem árt újra leírni: az S. O. S. Alapítvány Erste Banknál vezetett számlájának száma: 11600006–00000000–070100
55. A közleménybe a Varga Ádám nevet kell írni. A kisfiúról 2007-ben adtunk hírt először, amikor a család szórólapokon fordult az emberekhez, hogy segítsék a születése közben oxigénhiányos állapotba került, és ezért fogyatékos fiú kínai őssejtkezelését. A kisfiú számláján egy év alatt 6 millió forint gyűlt össze. Több mint 2 milliót a Délmagyarország, a Délvilág és a Cora az egész megye összefogásával gyűjtött össze a forgalomból kivont 1 és 2 forintosokból. Novák Jenő szegedi feltaláló kádliftet szerelt be a panellakásuk fürdőszobájába. A kínai út helyett 2008-ban és 2009-ben az olcsóbb németországi gyógykezelésre sikerült elutazniuk.

Olvasóink írták

 • 4. franzvon 2010. október 06. 13:00
  „Az orvostudomány minden egyes-ma már rutinnak számító eljárása-hasonló tapogatódzással kezdődött-lásd oltások, antibiotikumok, műtéti technikák-stb.,stb...
  Úgyhogy csak előre!”
 • 3. kiokushyn 2010. október 06. 12:53
  „A csodákban pedig hinni kell!!
  Kívánom, hogy senki ne kerüljön ilyen és csak megközelítőleg hasonló helyzetbe se!”
 • 2. Lakos 2010. október 06. 09:58
  „Megértem a szülőket hogy megpróbálnak a csodában hinni. A remény önmagában is csodákra képes, de az őssejtkezelés sajnos még csak tapogatózás a sötétben. Halvány fogalmuk sincs az orvosoknak mi lesz az őssejtből. Sajnos nagyobb baj is lehet belőle mint a mostani. Hogy hasonló helyzetben mit tennék, azt megtippelni sem tudom.
  Csak a legjobbakat kívánom az családnak.”
 • 1. mucu 2010. október 05. 14:48
  „A családban mindenkinek javuló egészséget, és kitartást, türelmet kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti együttműködés közgyűlése Szegeden

A vasárnap harmadszor is szegedi polgármesterré választott szocialista Botka László – jelen állás szerint – kénytelen lesz kisebbségben kormányozni. Tovább olvasom