Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Nem diszkóhajó lesz az egykori Béke úszóház

Szeged - Megújulva került vissza másfél hónapja régi helyére az egykori Béke úszóház. Eddig csak találgathattak a szegediek, miként funkcionál majd az építmény. Legtöbben arra tippeltek, diszkóhajóként. Bejártuk a Tisza DOKK-ot.
– Diszkó van már elég a városban, az úszóház ennél sokkal több lesz: természet közeli szabadidőközpont – hallottuk Dobó Józseftől. Az új nevén Tisza DOKK úszóház egyik tulajdonosa körbevezetett bennünket az építményen.

A Béke úszóház 1963-ban épült, a Szabadság ikertestvéreként. Az utóbbi néhány hónapban új tulajdonosai teljesen átalakíttatták – Török Csongorszegedi építész tervei alapján minimalista stílusban. Az úszóház alapterülete ugyanakkora maradt, de felújították a teljes pontonsort, új burkolatot kapott, a középső részt pedig tető fedi. Vizesblokkokat, öltözőt, irodát alakítanak ki. A tervek szerint mediterrán hangulatú konyha is várja majd a betérőket, amely egy bisztrónál magasabb fokozatú, de egy étteremnél lazább lesz.

Régi-új úszóház a Tiszán. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A tulajdonosok elsősorban a szegedi fiatalokra építenek, a vízi életet szeretnék velük megszerettetni. Az ide betérők napozóágyon heverészhetnek, pecázhatnak, a baráti társaságok kártyázhatnak, beszélgethetnek. Egyelőre üres a belső tér, hamarosan azonban asztalokkal, székekkel, növényekkel teszik hangulatossá. Változatos nappali programokat terveznek: divatbemutató, szurkolói klub is szerepel már a listán. De esküvők, születésnapok helyszínéül is szolgál majd az úszóház. A fedett részen pedig akár színielőadásokat is tarthatnak. Az emeleten VIP-szoba is helyet kapott – ez azonban nem teljesen elszeparált. A rácsos „falon" keresztül rálátni az úszóház többi részére, és a folyóra is.

– Azt szeretnénk, hogy idővel ne menjen el turista úgy Szegedről, hogy a Tisza DOKK-on ne járt volna. Olyan emblematikus helyszíne lennénk a városnak, mint amilyen korábban a Szőke Tisza volt – magyarázta Dobó József, aki felhívta a figyelmet a szép kilátásra. Háttérben a Belvárosi híddal és a dóm tornyaival fényképezkedhetnek innen a turisták, akik a híres szegedi halászlét is megkóstolhatják majd. Több részletet egyelőre nem árultak el a tulajdonosok. A nyitást nyár közepére tervezik.

Olvasóink írták

43 hozzászólás
 • 43. zvivi91 2012. május 11. 13:50
  „Kiváncsi lennék, hogy azok az emberek, akik ideírták a rosszindulatú kommentjeiket pl. a városkép elrontásával kapcsolatban, azok tettek-e valaha bármit is azért, hogy az szebb/másabb legyen. A legkönnyebb dolog otthonról- a számítógép előtt ülve- kritizalni valamit, valami teljesen újat. Azok, akik "összerakták" ezt az úszóházat, úgy gondolták, Szegeden erre van igény. Nem in medias res vágtak bele a dolgokba, hanem felmérték az igényeket, összerakták a saját elképzeléseikkel a dolgokat és így lett a Tisza DOKK.
  Akinek problémája van a kinézetével vagy bármivel, az még megmutathatja, hogy ő hogyan javítaná a városképet, van még lehetőség a Tisza DOKK mellett lévő úszóház felújítására is akár :) hajrá :)”
 • 42. vasember 2012. május 11. 13:22
  „Egész jó szerintem és ha egyszer korszerűsítik a rakpartot, bele is illik a képbe. Előrelátó gondolat, (jó, h nem egy fröccsözős, 2deci ásványvizet iszok egész este, eszetlen középkorú hejehujás vendéglátó lesz). Abból ugyanis üzleti szemmel vagy anélkül, sajnos nem lehet megélni, stilus, video, fiatalok nem fiatalok ide vagy oda. Nem lesz rossz pénteki edzés után a haverokkal vagy barátnővel kiülni és építeni a baráti kapcsolatok felhőkarcolóját. Remek befektetés, ha jó lesz a tulaj is! Akinek nem tetszik, ajánlani tudom a 80-as ávekből visszamaradt italkimérőket a lakótelepen.”
 • 41. Carlo 2012. május 11. 07:58
  „38 nak,
  azért a véleményünket, ugye még leírhatjuk, és ha nem tetszik, ugye ki is nyílváníthatjuk?
  szólás szabadság van, cenzúrát meg eltörölték 48 ban,
  ha ronda ez az úszóház, hát ronda,,”
 • 40. kávézótöltelék 2012. május 10. 16:33
  „a magyaroknak semmise jó, ugye azt senki se gondolja hogy azok az emberek akik ezt a befektetést megvalosítják nem rendelkeznek kellő tapasztalattal arról mi az igénye a fiataloknak és azt az igényt hogy tudják úgy kielégiteni ők hogy közben egyfajta nevelést is kapnak tőlük. Szép rhhák, drága telók, menő kocsik, azt hiszem minden forum ezt sugallja, a valovilágtól kezdve az x faktorig és igen a ruhacégek... Szóval ezt az új létesítményt az ott szórakozó emberek fogják olyanná tenni amilyen lesz ha gagyi akkor az ha pedig cool akkor az, most itt van a lehetőség az emberek kezében hogy valami ami még üres meg töltsék szellemmel.”
 • 39. bianchi 2012. május 10. 15:51
  „Elég elgondolkodtató, amit Önök írnak, vagy írtok . A videóról igazatok van, tényleg gáz! DE!!!!!! Mutassatok Nekem a jelen világban olyat, hogy máshogyan tudd reklámozni a helyedet, hogy legkönnyebben eljusson a mai fiatalokhoz. Véleményem szerint nem nagyon van. Még hozzá teszem a videóban szereplő emberek, értelmes, egyetemen tanuló emberek, szóval nem hiszem, hogy róluk a pénz szaga jöhetne le (Porschéről annál inkább, de az más kávéház)
  A másik és legfontosabb: Tisza és Szeged...mint tudjuk ez a két dolgot nem most, már régen össze kellett volna kapcsolni, nem is értem miért nem tették meg. Mint látjátok meg lehet csinálni. Tulajnak ez tetszik és???? Ő MEGCSINÁLTA amit rég meg kellett volna Szegeden csinálni, úgy mint például Tiszakécskén van, hogy a folyó és a város kicsit egy legyen, még ha nem is szép az adott építmény. Szerintem kellett Szegedre egy ilyen, és ha gazdag nagyképű emberek fognak odajárni, akkor legalább ott lesz a Retro, ahonnan ezek eltűnnek. De megsúgom minden helyen, városban vannak ilyen újgazdag emberek, vagy megszokod, vagy ne járj sehova. Üdv a fecebook által okozott mai világban!”
 • 38. mittaláltam 2012. május 10. 15:26
  „Hölgyek, Urak! Akinek nem tetszik, azelőtt gondolom nyitva áll az új úszóház, be kell menni, oda kell adni a pénzt és máris lehet a saját ízlésnek megfelelően átalakítani. Bárki, bármit csinálhat belőle, csak oda kell adni a megfelelő nagyságú pénzmagot. Addig meg szerintem nem nagyon kellene belepo...ni :-)”
 • 37. zehn 2012. május 10. 13:48
  „1 az nagyon helyes és becsülendő,hogy felújították, modernizálták. Kellenek a Tisza partjára korszerű vidám színes úszóházak.
  2.Könyörgöm, színes,vidám. Ez inkább terrorháza vagy vizi ravatalozó kinézet.
  Még a rakpartot kellene fekete márványból kikövezni és indulhat a gyászmenet, mehetünk temetni. Az Ízlést.”
 • 36. Ganxta 2012. május 10. 12:44
  „Édes istenem. Véglegesen a fikázók országa lettünk.
  1., Befektető: az a személy/jogi személy aki a pénzét/javait kockáztatja a haszon reményében. Van olyan is, hogy nem jön össze. Tehát nem feltétlenül arról szól egy ilyen befektetés, hogy ingyen lehet igénybe venni szolgáltatásokat. Az a kommunizmus lesz majd.
  2., Ha a befektetőnek nem igazán egyezik meg az ízlése az átlaggal (mondjuk közízlésnek), akkor az legyen az ő baja. Az a város polgárainak a baja, ha egy oda nem illő épület/hajó/műtárgy stb. kerül engedélyezésre. Ez esetben az engedélyező hatóságnál kell reklamálni. Nem a befektetőnél. Ő csak megpróbálja a pénzéből kihozni a befektetés számára a legjobb megoldást.
  3., Amennyiben pedig a befektető megszegi a hatályos előírásokat (építészet, zaj, szemetelés stb.) akkor a megfelelő hatóság bevonásával kell kényszeríteni a jogkövető magatartásra. És nem hőbörögni kell.
  4., Ha a hatóságok nem állnak a helyzet magaslatán, akkor kezdeményezni kell a hatóság vezetőjének leváltását, súlyosabb esetben kormányváltást kezdeményezzünk vagy forradalmat. Vagy legközelebb jó helyre kell tenni az "x"-et a fülkében.”
 • 35. bubu841001 2012. május 10. 11:45
  „Ha disco lett volna, akkor meg a drogosok, alkoholosok meg ugrottak volna vízbe???”
 • 34. gavallér 2012. május 10. 10:48
  „Hát minek kell ezt is a piros zsíros lével elrontani. Messzi földön híres halászlé!!! legalább ne reklámozná.”
 • 33. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2012. május 10. 09:41
  „"tulajdonosok elsősorban a szegedi fiatalokra építenek,"
  Na ez az, vásárhelyen ezt sz*ák le. Csak galéria, tárlat, emlékpont, kiállítás.
  Szórakozóhely zéró, csak késdobáló joker, meg tesco mint berugási helyszín marad”
 • 32. greg 2012. május 10. 08:46
  „Sajnos megnéztem a videót. Rá kellett jönnöm, hogy ezt megint csak a burzsujoknak csinálták. Videóhoz annyi, hogy el se kellett olvasnom, hogy ki csinálta. <moderálva>”
 • 31. faguriga 2012. május 10. 08:43
  „Valóban, a videomagáért beszél. Anélkül, hogy beállnék a nyavalygók sorába, csak objektíve jegyzem meg: a természet ízét, a vízpart és a Tisza közelségét, leheletét én sem úgy képzelem, hogy testhezálló pólós, divatosra borostázott metroszekszuális srácocska epret harapdál mellettem, miközben a Tisza-River Club éjszakájából áttévedt szilikoncica ismerőse szado-mazo emeltes szandálban felénk közelít és örül nekünk. Gondolom, azért bőven vannak fiatalok, akik erre vágynak, jó lesz nekik. És nekem is máshol.
  http://vimeo.com/41595266”
 • 30. KiBB 2012. május 10. 08:29
  „Szerintem ritka ronda lett... egy újabb szégyenfolt a belvárosi szakaszon... szép lesz a betonfal elbontása után ezt a két ronda úszóházat nézegetni mint szeged főutcája :-(”
 • 29. geza 2012. május 10. 08:25
  „#28 Félig bírtam megnézni a videót. Ízlések és pofonok, de nekem azt sugallja, hogy ez a hely a rongyrázó (porsche-vel érkező), pláza cicáknak/fiúknak, "újgazdag" "villantós" üresfejű embereknek épült.
  Sorry nem az én stílusom.
  Azzal egyetértek, hogy ég és föld a két úszóház ahogyan kinéz, stílusra nem annyira rossz (a minimál is egy irányzat)”
 • 28. jordache 2012. május 10. 08:15
  „Hányok attól az "életérzéstől", amit a videó sugall.”
 • 27. némakacsa 2012. május 10. 07:19
  „"természet közeli" - egy szó
  "Csongorszegedi" - jobb lenne külön
  "egy étteremnél lazább" - "laza" konyha - ez szép”
 • 26. pampalini 2012. május 10. 00:46
  „Egy jó ötlet, gagyi kivitelezéssel...
  Ma akinek pénze van az 10ből 9 esetben "nagyon minimálban nyomja..." Szeged belvárosába egy sokkal elegánsabb, klasszikusabb vonalat kellett volna megpendíteni szerintem... Egyszerűen semmi. Pedig ebből még egy igazán különleges dolgot is ki lehetett volna hozni. A Video meg egy vicc. A Retro-Sing slepp márkázott italokat forgat a kamerába, alatta divatos tucc-tucc zene, giccsparádés kabrió, szilikonmellek a bikinikben(mi más...). Pedig biztos sok pénzt beletoltak a Tiszába.... Kár,hogy a pénz, és a stílus nem egyenesen arányos!”
 • 25. Maros13O 2012. május 09. 23:27
  „Jó lett volna valami elfogadható szórakozóhely a vízen, tehát nem olyan sznob szutyok mint a tiszariver.. Sajnos nem lett szórakozó hely, remélem gyorsan tönkremegy !!”
 • 24. ruskyy 2012. május 09. 23:20
  „ez egy tök jó hely lenne, ha nem ilyen "wannabe sznob" imidzset próbálnának ezekkel a videókkal ráhúzni a helyre.”
43 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerítést festettek az Erasmus hallgatók

A „Social Erasmus" program keretében szerda délután jótékonysági programon vettek részt külföldi Erasmus hallgatók. Tovább olvasom