Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Találkozás Desdemonával

A színpadi szereplés és az anyaság is öröm Gidró Katalinnak, a Szegedi Nemzeti Színház színművészének, ezért – még ha kevesebbet is alszik, mint korábban – mindenre marad energiája. Az Othello című tragédiában Desdemonát játssza, a szerep kulcsa szerinte az egyszerűség.
– Életem első meghatározó szerepe, rögtön a színművészeti elvégzése után pár hónappal a Júlia volt. Shakespeare zseniális szerző, s bár sokkal hangsúlyosabban vannak jelen darabjaiban a férfiak, éppen Desdemona és Júlia rendkívül hálás és gyönyörűen megírt szerepek. Anna Page nagy tirádáját is szerettem A windsori víg nőkben – válaszolja Gidró Katalin, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze, amikor arról kérdezzük, hogy viszonyul Shakespeare műveihez.

Gidró Katalin
Gidró Katalin Desdemona szerepében.
Fotó: Veréb Simon
A nemrég bemutatottOthellóban Desdemonát alakítja, keddtől szombatig mindennap láthatja a darabot a nagyszínház közönsége. – Desdemona a világirodalom egyik legszebb női szerepe, igazi naiva, és csak akkor lehet jól eljátszani, ha azonosulunk vele, azonosulni meg azzal lehet, ami kicsit olyan, mint mi magunk. Ezt hívják szerencsés találkozásnak. Nehézség akkor van, ha olyan szerepet játszik az ember, amely nem neki való.

Azt szokták mondani, hogy ami megvan, azt könnyű eljátszani, ami nincs, azt fölösleges. Desdemona szerelme tiszta és megrendítően gyönyörű. Ártatlansága magával ragadja a nézőt a történetbe, szinte várják, hogy újból és újból feltűnjön a színen. Halála bosszantó és fölösleges.

Előadásunkon valósággal érezni, ahogy a nézők együtt lélegeznek velem, velünk, drukkolnak neki, mert tudják, hogy ártatlan, és megsiratják, amikor meghal. Mindez azért jöhet létre, mert remekül van megírva. Pont emiatt gondolom, hogy ennek a szerepnek a kulcsa az egyszerűség. Egyszerűen és tisztán kell beszélni a szerelemről és a hűségről. A többit elmondja helyettem Shakespeare és az előadás – vélekedik Gidró Katalin, aki 2009-ben szerződött a szegedi teátrumhoz.

Mint mondja, minden szerepben lehet találni valamit, ami megragadja az embert, de aztán idővel mégis kiemelkedik néhány meghatározó, ami kedvesebb, mint a többi. Ilyen, a szívéhez közel álló szerep például a Három nővér Másája, a Bánk bán Melindája, Kosztolányi Édes Annája, Molnár Ferenc Julikája, és minden bizonnyal Desdemona is legalább ilyen fontos lesz.

– Ha jó a darab, akkor a legkisebb szerepektől a legnagyobbakig minden igazi színész élvezi a játékot, és az Othello esetében ez hál’ istennek így történt. Mint tudjuk, nem az elmondott mondatok száma a lényeges.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

HVG: vidéken az SZTE az első

Az oktatók kiválósága alapján harmadik, míg hallgatói teljesítmények alapján hetedik a HVG Diploma legfrissebb felsőoktatási rangsorában a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Tovább olvasom