Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

A 100 éve született Örkény darabjával ünnepel a 10 éves Szegedi Pinceszínház

Szeged - Örkény István születésének centenáriumán az író világsikerű tragikomédiája, a Tóték bemutatójával ünnepli alapításának tízéves jubileumát pénteken 19.30-kor a Szegedi Pinceszínház.
Száz éve született a 20. század egyik legnagyobb magyar (dráma)írója, Örkény István – a centenárium alkalmából állítja színpadra legnépszerűbb tragikomédiáját, a Tótékat Czene Zoltán a Szegedi Pinceszínházban. A fiatal színházi szakember 2003-tól 2010-ig a Szegedi Egyetemi Színpad vezetőjeként már több produkciójával is bizonyított – ma már az alapításának 10. évfordulóját ünneplő Dugonics téri magánteátrum munkatársa. Mint a hétfői sajtótájékoztatón a produkció saját tervezésű színpadképe előtt ülve elmondta: a sok mindent meghatározó intim stúdiótérből indultak ki. Örkény özvegyének, Radnóti Zsuzsa dramaturgnak az engedélyével az eredeti mű frissen elkészített ötszereplős változatát játsszák majd. A Tóték kisregény-változatát bevezető mottót választották kiindulópontul: „Ha egy kígyó (ami ritkaság) fölfalja önmagát, marad-e utána egy kígyónyi űr? És olyan erőhatalom van-e, mely egy emberrel ember voltát megetethetné? Van? Nincs? Van? Fogas kérdés!"

A rendező hangsúlyozta: a Tótékban nem a háború érdekli, hanem a személyiségen belüli torzulásokat vizsgálják. Tragikomédiáról lévén szó, szeretnék, ha végigkacagná a közönség az előadást, majd valódi katarzisként hatna a csattanó. Tót szerepét Rácz László, az Őrnagyot Kancsár József, Tótnét Papp Gabriella, Ágikát Kancsár Orsolya játssza. A több epizódszerepből összegyúrt Postást Varga Bálint kelti életre. A produkcióban közreműködik tizenhat statiszta is: a falu közösségét jelenítik meg a színpad hátterében. Az előadást szeretnék a következő évadban is műsoron tartani.

Kancsár József, a Pinceszínház igazgatója elmondta: május végén monodráma-találkozót szerveznek. Többek között az Egy őrült nő naplóját, a Világvége.hu-t, a Gogol-féle Egy őrült naplóját, a Göncz Árpád darabjából készült Madát is játsszák. Készülnek a június 28-án induló X. Szegedi Várjátékokra is: saját bemutatóként Ádám Tamás rendezésében A peleskei nótárius című népszínművet állítják színpadra.

Olvasóink írták

  • 2. Jeti00 2012. április 18. 09:11
    „Remek a Pinceszínház, barátnőmmel próbálunk minél több előadást megnézni, mert még sosem csalódtunk. Gondolom a mostani is jó lesz :)”
  • 1. bánki 2012. április 17. 18:12
    „Egy percesek !

    Nem volt egy jelentős író.

    Kb. Kertész Imre szintű !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palya Bea: Csodálatos nőktől csodálatos mondatokat kaptam

Az anyává kerekedés még izgalmasabb dolgokat hoz nekem Palya Bea egy évvel ezelőtt egy interjúban… Tovább olvasom