Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

A 173. szegedi műemlék

Szeged - Az 1879-es nagyárvíz miatt Szegeden kevés a műemlék, és fiatalabbak is, mint másutt. A 173 műemlék közül a legkorosabb a Dáni-ház és a Dömötör-torony, legifjabb a Vár vízibástyája lehet.
1951 óta nyilvánítanak műemlékké különböző épületeket az országban. Fontos a kor, az épület tervezője, helytörténeti szerepe, építészeti értéke.

Szegeden az elsők között lett műemléki védettségű az 1810-es években épült Dáni utca–Kálvária sugárút sarkán épült Dáni-ház és a Dóm téri Dömötör-torony. Tavaly januárban újabb négy épületet, a Kálvin téri kakasos templomot, a református palotát, az orvoskar dékáni hivatalának szecessziós épületét és a zsidó hitközség székházát terjesztették fel műemléki védettségű épületté nyilvánításra – Hiller István oktatási és kulturális miniszter a napokban írhatja alá az ezt elismerő nyomtatványt, és hamarosan műemlék lesz a Vár vízibástyája is.

A Tisza-part nevezetessége: a vár vízibástyája. Fotó: Frank Yvette
A Tisza-part nevezetessége: a vár vízibástyája.
Fotó: Frank Yvette

Szegeden további 20-30 épületet szeretnének műemlékké nyilváníttatni, közöttük több szecessziós házat a Tisza Lajos körúton, valamint a Tábor utca 5. szám alatti Goldschmidt-házat, amelynek homlokzatát majolika díszíti – mondta el Győr Attila, a Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) védési osztályának vezetője. Műemlékké nyilvánítást bárki kezdeményezhet, országos bírálóbizottsági jóváhagyás után kerülhet a miniszter elé. – Szeged abban a szerencsés helyzetben van, hogy Tóth Ferenc tollából korábban megszületett a Csongrád megye építészeti emlékei című munka, amely a szakembereknek is sok segítséget nyújt: mik azok az épületek, amelyek műemlékké lehetnek – magyarázta Győr Attila.

A műemléki védettségű épületeket épségben, jellegük megváltoztatása nélkül kell fenntartani, az épületszerkezethez nem szabad nyúlni, még az apróbb díszek, mint például stukkók, egyedi ablakok-ajtók sem cserélhetők. Az állagmegőrzésről a tulajdonosnak kell gondoskodnia, a nagyon elhanyagolt épületeknél a KÖH helyreállítási kötelezettséget írhat elő a fenntartónak.

Fotó: Frank Yvette
Elsők között kapott műemléki védettséget a Dáni-ház.
Fotó: Frank Yvette

Helyi védelem

Egy épület helyi védelméről a közgyűlés határoz: Szegeden közel 900 épület áll helyi védelem alatt. A cél a város egyedi építészeti arculatának megőrzése. Ezeken a házakon a műemlékekkel ellentétben lehet változtatni, de előzetesen ezt engedélyeztetni kell.

Sopronnak 400 van

Az országban a legtöbb műemlékké nyilvánított épületet Sopronban találni, ahol szinte érintetlenül megmaradt a középkori belváros. Pécsett 200 felett van a műemlékek száma, míg Szegeden az 1879-es árvíz miatt kevesebb, összesen 173. Fiatalabbak is, „mindössze" 100 éves házak lettek-lesznek itt műemlékké.

Olvasóink írták

 • 3. kutyafül 2009. január 22. 15:53
  „Egyetértek:)
  Ki a Dáni-ház tulajdonosa vajon?”
 • 2. Piki 2009. január 22. 13:07
  „Csatlakozom az előttem szólóhoz!
  Köszönjük :)”
 • 1. felhasználónév 2009. január 22. 12:47
  „Nagyon tetszett a cikk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Attila sem ellenezte Sonia pucér fotóit

Szeged - A Megasztár-versenyző 18 éves Nkuya Sonia és szegedi kedvese, Tóth Attila között 13 év a korkülönbség, de ez egyiküket sem izgatja. Tovább olvasom