Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 32°C Még több cikk.

A 282 fürdőnévből 10-et kiválasztott a zsűri

Szeged - Megmozgatta olvasóink fantáziáját az a nyereményjáték, amelyet lapjaink a Ligetfürdő Kft.-vel közösen írtak ki a több mint 6 milliárd forintos beruházással épülő újszegedi fürdő elnevezésére. 282 javaslat érkezett, de a végső listán még az ismétlődések kiszűrése után is 241 név maradt. Nem volt könnyű a nyerő tizet kiválasztani.
Szerkesztőségünkben ült össze tegnap a névpályázat zsűrije, hogy az olvasóinktól beérkezett javaslatból tíz olyat válasszon ki, amelyre az elkövetkező három hétben a delmagyar.hu-n lehet szavazni. Nagy a tét: ebben a tízben ugyanis már szerepel az a név, amelyet az újszegedi fürdőkomplexum a jövőben viselni fog.

A zsűri 7 tagja: Hülvely István, a Ligetfürdő Kft.-ben társtulajdonos Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, Maklári Lászlóné és Szűcs Szabolcs, a kft. két ügyvezető igazgatója, Solymos László, Szeged alpolgármestere, Hetesi Erzsébet, az egyetem gazdaságtudományi karának dékánja, Székhelyi József színművész és Szetey András, a Délmagyarország és a Délvilág főszerkesztője csaknem másfél órán keresztül ízlelgette a neveket.


Mely javaslatok voltak azok, amelyeket eleve kizártak? A szakértők nem kívántak tulajdonnevet adni, így Szent-Györgyi Albert vagy Gregor József nevét kihúzták a listáról. Nem tartották ésszerűnek, hogy csak a szegediek által ismert „jelentések" kerüljenek a Top 10-be, így nem kapott szavazatot a SZUE, a Gyöngy, a Dóra és a Boszorkány. Ugyanakkor a Ligetfürdőt már városhatárokon kívül is vonzó márkanévnek tartották. Kihúzták a vicces ötleteket is: az UJJÉ-t például, amely Újszegedi Játék- és Élményfürdőt takar.

Balról jobbra: Hetesi Erzsébet (háttal), Székhelyi József, Maklári Lászlóné, Hülvely István, Solymos László, Fekete Klára, Szűcs Szabolcs és Szetey András Fotó: Segesvári Csaba
Balról jobbra: Hetesi Erzsébet (háttal), Székhelyi József, Maklári Lászlóné, Hülvely István, Solymos László, Fekete Klára, Szűcs Szabolcs és Szetey András Fotó: Segesvári Csaba

Hülvely István szerint az a legfontosabb, hogy a név tetsszen a szegedieknek. Ugyanakkor legyen idegen nyelven is érthető. Bármennyire is elcsépelt az „aqua" szó, ez tömöríti leginkább a gyógyászat, a wellness és a játékosság fogalmát – mondta. Solymos László is egyetértett azzal, hogy 400 ezer vendéget nem lehet csak a Dél-Alföldről idecsábítani, mindenki számára érthető nevet kell adni. Szetey András azt tartotta logikusnak, hogy a fürdő teljes nevének első tagja kifejező legyen, hiszen azt, hogy gyógy-, wellness- és élményfürdő, vagy aqualand – mindenképpen hozzá kell majd tenni.

Ezekre a nevekre lehet szavazni

1. Aquacentrum Szeged
2. Aqua Dóm Szeged
3. Ligetfürdő
4. Napfényfürdő
5. RelaXeged
6. Szeged Aqualiget
7. Szeged Spa
8. Tisza Aquapark
9. Tiszaland Szeged
10. SZÉP (Szegedi Élmény Park).

A választható nevek listája – amelyet keretes írásunkban közlünk – végül megszületett. Ma reggeltől olvasható honlapunkon, és mától indul a percről percre nyomon követhető szavazás is, amely szeptember 30-án déli 12-ig tart. A legtöbb szavazatot nyert ötlet gazdája, illetve a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt név beküldője bérletet nyer az új fürdőbe.
A bizottság tagjai várhatóan október 3-áig eredményt hirdetnek. Köszönik azoknak az olvasóknak is, hogy részt vettek a játékban, akiknek az ötletére végül nem szavaztak. Hülvely István elmondta, nem gondolta volna, hogy ekkora választék lesz nevekből. Szinte biztos abban, hogy a szegediek nevezik el az új fürdőt.

Olvasóink írták

55 hozzászólás
 • 55. getva 2008. szeptember 24. 22:36
  „Kati, a logikád hibátlan.
  Szóval a jóval rövidebb Szegedi Szent Jicákra szavazol.”
 • 54. Kati 1 2008. szeptember 15. 15:37
  „A "kortes beszédem" : SZEGED AQUALIGET !!!!
  pontokba szedem, mint előttem a nagyok:
  1. Mindekiben tudatosuljon, hogy Szegeden van (nem a túl
  reklámozott Dúnántúlon, Bp-en..)
  2. Aqua, hogy mindenféle vízi gyógyuló, regenerálódó, pihenő és
  talán sportos élményfürdő
  3. Liget, mert ugy-e a Ligetet minden szegedi és környékbeli
  ismeri- attól függetlenül, hogy hány éve került el innen, vagy,
  hogy hányszor járt Újszegeden.
  A többi név is nagyon jó; de elég fontos az is, hogy aki hallja az tudja, hogy itt van, és mellette egy nagy park is van ahol sétálni..
  (talán majd 1x parki éttermek is ...) lehet, ami a jobb, tisztább levegő igérete.”
 • 53. maci51 2008. szeptember 14. 22:14
  „Könyörgöm mért kell a Dómot megsérteni az akva dóm szeged névvel??? mért nem lehet egyszerűen STRAND a neve vagy FÜRDŐ??? mért kell ÁMERIKÁSAN aqualand seged meg watterpark meg stb...mellesleg összetéveszthető lesz egy repülőtéri irányítótoronnyal. akkor meg lehetne a neve EERPORT WATTERLAND AQUACENTER SPA WELLNESS BIO PARK szeged
  basszus legyen már magyar neve !!!!! akkor még mindig a Ligetfürdő név vagy a a SZÉP a legnormálisabb”
 • 52. Pavlovics Lajos 2008. szeptember 14. 11:27
  „Miért kell nekem pont ebből a tízböl választanom ? Az elvtársak már ezt az örömet is elveszik tölem,hogy a nekem tetsző nevet válaszam. Legalább a név legyen a mienk,hisz használni úgysem fogjuk tudni. A belépőt az átlagpolgár nem fogja tudni megfizetni, így a használat az öröm és a felfrissülés mard az új gazdag elvtársaké.”
 • 51. kártya 2008. szeptember 13. 14:17
  „Üdv az Ellenállóknak!
  Én javaslom, hogy hőn szeretett városunk újabb kapitalista csökevényét nevezzük Burgenland Hangapöcke Vizesblokknak (így mindenki jól jár): akiknek fontos Városunk, tudni fogja, mi az, és hol van. Aki meg csak nyerészkedni akar, vagy netán még jól is érzeni magát, azt meg jól elküldjük a másik oldalra. Ezzel nemcsak hogy jól megszivatjuk azokat ottan a messzi nyugaton, de emellett kiszűrjük az ellenséges szándékokkal fürdőzni kívánókat.

  Aki velem van, tegye fel a kezét!”
 • 50. getva 2008. szeptember 13. 14:08
  „kétesélyes, bizony. már írtam a polgármester úrnak is :)
  1. Hangapöcke Élménycentrum
  2. Szent Jicák Lábmosó Corporation”
 • 49. getva 2008. szeptember 13. 14:08
  „kétesélyes, bizony. már írtam a polgármester úrnak is :)
  1. Hangapöcke Élménycentrum
  2. Szent Jicák Lábmosó Corporation”
 • 48. SZÉ vs Napfényfürdő 2008. szeptember 13. 12:32
  „ÜDv.
  Úgy látszik kétesélyes maradt a verseny, mondjuk a másik 8 nem is túl acélos, ügyesen válogatott a zsűri.
  Véleményem szerint a SZÉP nem alkalmas arra, hogy jól használható, fülbemászó névvé váljon, ráadásul az élménypark szó mint olyan egybeírandó, tehát a név "erőssége" a mozaikszavas rövidítés oda is lett. Ezt eleve hosszú kimondani, marketingkommunikációban használni szerintem nem túl szerencsés.

  A Napfényfürdő viszont akár kombinálható még egy kötőjel után a Spa, Aqualand, Aquapark full magyar jelzőkkel és akkor már nincs is miről beszélni.”
 • 47. Tibet 2008. szeptember 13. 09:41
  „Tisztelt Szerkesztőség!

  A SZ.É.P.-nek miért csak a rövidítése olvasható a szavazásnál? Így aki nem olvassa el az újságcikket és nem veszi észre, hogy minek a pontos nevét takarja a rövidített változat, az nem fogja tudni, hogy a név mögött mi van a háttérben, és emiatt estleg semmitmondónak nyilvánítják (mint ahogy a fórumban lejjebb megtették már).

  Szegedi Élmény Park = SZ.É.P.

  Kérem a szavazólapon így szerepeltetni.

  Köszönettel

  Tibet”
 • 46. B Ati 2008. szeptember 13. 07:58
  „SZEGED AQALIGET-re szavazok!
  A Napfényfürdőn is gondolkodni lehetne és ezek jó döntések de az elsőt azért találom valamiért célszerübbnek mert én a külföldi vendégeinkre gondolok.
  Sokan ismerik szegedet a világban ezért a kezdő neve mindenképp Szeged kellene, hogy leyen.Másrészről az Aqa már világszerte ismert szó és nemkell mellé külön kiirni ,hogy fürdő! A LIGET szó viszont a környező adottságát árulná el és egyébként is mondhatnánk úgy, hogy a fürdő kmplexum is egy nagy liget volt vagy lessz!
  A Dóm semmi képp nelegyen mert az egy kultúrális részleg amit nem igy kellene reklámozni!Az a túl parton van.
  Szegednek most a SZIN és az AQVA részlegét kell reklámozni és nagyon sok fiatal igy vagy hasonló képpen gondolja! Kell a kikapcsolódás és a fergeteges szórakozás!
  Ha ez igy folytatódik rövid időn belül még hiresebb lessz Szeged és egy re többen látogatnak el majd hozzánk ezért is!”
 • 45. a szőke 2008. szeptember 12. 23:18
  „Éjjen, éjjen Csipkés Zoltán!!!!!

  csatlakozom az ügyhöz

  a HANGAPÖCKE ÉLMÉNYCENTRUMOT a népnek!!!!!!”
 • 44. getva 2008. szeptember 12. 23:06
  „Látom, sokak tetszését elnyerte a gondolatom, mi szerint ne csak ebből a pár fantáziátlan elnevezésből válasszunk.
  Elv -éls Polgártársak, ki minek érzi magát, nehogymá egy korrupt hülye zsűri diktatúrája kénye-kedvének tegyük ki magunkat!!!
  Az igazi ellenállás az lenne, ha kollektíve követelnénk szép városunk fürdőjének nevének felvételéát a listára!!!


  Követelje hát mindenki:

  HANGAPÖCKE ÉLMÉNYCENTRUM  látod, radi, ez az ellenállás, nem a zsidózás. most bizonyíthatsz.
  a másik opciót azért tartsuk meg, a Benzinkutas Brigi által ajánlottat.


  szóval sztem, ha valódi demokrácia működne a gányban, akkor a kérdés így lenne feltéve:
  "Ön szerint mi legyen a neve ennek a szarnak?
  a/ Hangapöcke Élménycentrum
  b/ Szent Jicák Lábmosó Corporation"  és ezzel dolgozók millióinak álma valósulna meg


  Tisztelettel:
  Csipkés Zoltán”
 • 43. ganxta 2008. szeptember 12. 21:52
  „A Hangapöcke azjó. Megtarcsuk.

  De polgárelvtársak, nem lehetne hogy se a Szeged, se a Liget, se a Dóm ne szerepeljen benne? Akkor legalább, ha xar lesz akkor mi szegediek nem égnénk annyira.

  Pl. Hangapöcke Aqua Relax Welness Fitness Centrum Fürdő Komplexum Gigantikum Szalon. Ez nem jó? Pedig elég kifejező...”
 • 42. csanyiv 2008. szeptember 12. 19:49
  „Radikális, tőled meg mit loptak el? Csak mert pénzt azt nem tett bele a város, amit az adózóktól vágott volna zsebre. Pénzt azt a Hunguest és az EU tett/tesz hozzá a projekthez (azt meg a te logikád szerint már ígyis-úgyis "ellopták", legfeljebb most itt invesztálják be Szegeden). A város csak apportot vitt be, az meg ott is marad a helyén, legfeljebb többet ér majd a könyvben az új beruházások miatt...”
 • 41. Mr. Vakond 2008. szeptember 12. 17:50
  „Megvan a tuti:
  SZegedi-Aqua-Relax: SZAR
  könnyen megjegyezhető, tömör, ám mégis csábító”
 • 40. AndiM 2008. szeptember 12. 17:45
  „Lakos:
  Miért nem mond szerinted semmit?

  SZ.É.P. (Szegedi Élmény Park rövidítése)

  Szerintem kiderül belőle, hogy Szegeden van..., gondolom, hogy a névben nem kell utca és házszámnak is szerepelnie...

  Az egyik zsűritag pedig a cikkben ezt nyilatkozza:

  "Szetey András azt tartotta logikusnak, hogy a fürdő teljes nevének első tagja kifejező legyen, hiszen azt, hogy gyógy-, wellness- és élményfürdő, vagy aqualand - mindenképpen hozzá kell majd tenni."

  Tehát a választott név után még hozzá fog kerülni valami jelző pl. wellness- és szabadidőközpont.
  Ami így hangzik Szegedi Élmény Park - Wellnes- és Szabadidőközpont vagy Szegedi Élmény Park - wellnes és aqualand, így már a külföldi is egyből tudja, hogy miről van szó, a szegedinek pedig már a rövidítésből is egyből menni fog, hogy miről van szó...”
 • 39. morai 2008. szeptember 12. 16:32
  „A gözpöfögészeti tovalöködönc vagy a nyaktekerészeti mellfekvenc után szabadon...”
 • 38. morai 2008. szeptember 12. 16:30
  „Szögedi AquaNapélmény Pancsirelaxoda.”
 • 37. Lakos 2008. szeptember 12. 16:06
  „A SZ.É.P semmit nem mond egy kölföldinek, de még magyarországon sem derül ki mi az, és hol van.”
 • 36. radikalis 2008. szeptember 12. 15:40
  „Hogy miben merül ki az ELLENÁLLÁS, azt nem egy pártlapban fogom közölni. De pofázni ugye még szabad, még ha meg is kért rá valamelyik úr hogy fogjam be. Nem fogjuk be, itt kezdődik, többet nem tudunk tenni, az "ellenzék" is nyílvánvalóan megkapta-megkapja a 70-30%-ból a harmincat, annyi elég is az impotens fideszes bandának.
  Pedig ekkora lenyúlást még Szegeden is meg lehetett volna akadályozni, ha van hozzá politikai akarat. De nincs. 70-30 van.”
55 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét megyében üldözik az Arany Delikát kotyvalékait

Öttömös - A tegnapi kettő után ma újabb két Pest megyei nagykereskedőről derült ki, hogy öttömösi… Tovább olvasom