Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

A 3000 bringás vidéke

Szeged - 35 kilométer bicikliút, mintegy 3000 bringás. Ilyen, két kerékhez kapcsolódó számokkal büszkélkedhet Mórahalom városa, amely a megyéből harmadmagával lett kerékpárosbarát település a múlt héten.
Mórahalom önkormányzatának pályázata már ötödszörre nyerte el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett kerékpárosbarát település címet, amelyet országosan 23 település érdemelt ki.

A kerékpárosbarát település 2013-as pályázatának eredményhirdetését és a címek ünnepélyes átadását Szentendrén, a Regionális Környezetvédelmi Központban rendezett konferencián tartották múlt héten.

Szentendrén minden kerékpárosbarát település képviselője találkozott. Fotó: DM/DV
Szentendrén minden kerékpárosbarát település képviselője találkozott. Fotó: DM/DV

– A pályázatok elbírálásában fontos szempont volt a kerékpáros infrastruktúra nagysága és minősége, a helyben szervezett kerékpáros rendezvények és a fejlesztésekre fordított keret mértéke – mondta Dobó Zoltán, az önkormányzat munkatársa, aki személyesen vette át a díjat Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkártól. Hozzátette, 2007 óta hirdetik meg a pályázatot, 2009-ben nyerték el először a címet, amelyet azóta folyamatosan sikerült újra és újra kiérdemelni. Dobó Zoltán hangsúlyozta, minden évben fel kell mutatni olyan aktív tevékenységet, amellyel segítik a kerékpárosokat. Ilyen lehet új kerékpártárolók telepítése, a kerékpárút-hálózat fejlesztése vagy a bicajosokat segítő KRESZ-táblák kihelyezése.

Kevesen tudnak megfelelni a pályázat szigorú feltételeinek, ezért országosan csak 23 település kapta meg a címet, Csongrád megyéből Mórahalom mellett még Makó és Hódmezővásárhely.

– Mórahalmon tavaly is épült új kerékpárút, így már több mint 35 kilométer hosszan közlekedhetnek két keréken a bringások. A bringások számát a teljes lakosság körülbelül felére, mintegy 3000 főre becsüljük. Az európai autómentes napon kisiskolásoknak tartottunk kerékpáros ügyességi versenyt, és a biztonságos közlekedésről is hallhattak információkat – emelte ki Dobó Zoltán.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forráskúti lány citerázik a Fölszállott a pávában

A Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny területi válogatóján, Hódmezővásárhelyen szerepelt sikeresen a forráskúti Dudás Klára, aki így a Duna Televízió élő adásába is bekerült. Tovább olvasom