Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

A 3000 forint körüli könyveket keresik

Szeged - Visszanyerte becsületét a könyv karácsonyi ajándékként – egy érdekes kötettel ma is meglepetést lehet szerezni. A toplisták élén lektűr és kortárs szépirodalom szerepel – a 3000 forint körüli könyveket keresik, nem kelendők a drága albumok.
Lecsengett az elmúlt évtized karácsonyi mikrosütő-, DVD-lejátszó- és laptoprohama, a gazdasági válság is közrejátszott abban, hogy visszanyerte becsületét ünnepi ajándékként is a könyv. Egy személyre szólóan kiválasztott kötet a legjobb megoldás, ha szerényebb összeget tudunk csak ajándékozásra szánni – mondja a könyves szakma. Az idei ünnepi választékra igazán nem lehet panasz, a nagy hálózatokhoz tartozó könyvesboltok kínálatában akár 80–100 ezer cím is szerepelhet. Ha valami nincs raktáron, egy nap alatt be tudják szerezni. Minden karácsonykor más a trend. Tavaly a legtöbben Stephenie Meyer Twilight-sorozatának köteteit vásárolták Szegeden – mostanra a vámpírláz lecsendesedett. Idén is nagy a tábora viszont a magyar lektűrnek: Vass Virág és Fejős Éva köteteit könnyen olvasható, szórakoztató irodalomként fogyasztják a nők. Fejős a Hotel Bali és a Bangkok, tranzit után egy újabb „utazós" kötettel, a Cuba librével ugrott az eladási listák élére.

– Tapasztalatunk szerint idén több kisebb értékű, 3000 forint körüli könyvet választanak vásárlóink. Jobban lehet az egyéni ízlésnek megfelelőt találni az óriási választékból. Ezen a karácsonyon talán kevesebb album, művészeti kiadvány kerül a fa alá, vélhetően magasabb áruk miatt – mondja Molnár Imréné, a Tisza Lajos körúti Fókusz Könyváruház vezetője. A tapasztalt szegedi könyvkereskedő az ünnepig egyre erősödő forgalomra számít, úgy látja: törzsvásárlóik – kihasználva a számukra biztosított kedvezményeket – egyre több könyvet visznek ajándékba.

A bőség zavara. Akár 80-100 ezer cím is szerepel a könyvesboltok kínálatában. Fotó: Schmidt Andrea
A bőség zavara. Akár 80-100 ezer cím is szerepel a könyvesboltok kínálatában.
Fotó: Schmidt Andrea

A gyermekkönyvek toplistáját korunk sztárköltőjének, Varró Dánielnek az új kötete, a kisbabáknak – és szüleiknek – szánt Akinek a lába hatos vezeti. A szerző saját tapasztalatait sűrítette a vicces kis mondókákba, hiszen Misi fia alig múlt egyéves. A versek között akad altató, öltözető, büfiztető, pelenkázó és fürdető. A szülők kacagva olvassák a szépen illusztrált könyvet. Bartos Erika Anna, Peti sorozata, Bogyó és Babóca kalandjai is sikeresek. A Manó Kiadó gondozásában idén indult Terka sorozat, és a Barátnőm, Bori köteteit is keresik. A kreativitást fejlesztő, tavaly megjelent Karácsony puzzle óriási sikere után most a Felfedezők – világutazók nyomában puzzle könyv népszerű.

Az Alexandra felnőtteknek szóló toplistáját egy fiatal újságíró, Szalai Vivien Hamis gyönyör – Egy luxusprostituált vallomásai című kötete vezeti, amely arról a rejtett világról szól, ahol mindent pénzben mérnek. Nyílt titok, hogy a felső tízezer tagjai között hazánkban is számos olyan férfi akad, aki tökéletes testű, fizetett szerető segítségével kívánja kiélvezni a megvásárolható szexuális gyönyöröket.

Az év kiadója, a Magvető gondozásában több sikeres kortárs író kötete is megjelent mostanában, ezek közül Spiró György Tavaszi tárlata vezeti a Líra Könyv Zrt. szegedi eladási toplistáját. Bartis Attila két új kötete mellett Ljudmila Ulickaja legújabb kötete, az Elsők és utolsók is várhatóan sikerkönyvvé válik Szegeden is.

Toplista az Írók Boltjából

Az egyik legpatinásabb hazai könyvesbolt, a budapesti Írók Boltja heti sikerlistája az Élet és Irodalomból.
1. Ljudmila Ulickaja: Elsők és utolsók
2. Spiró György: Tavaszi Tárlat
3. Bodor Ádám: Az utolsó szénégetők
4. Varró Dániel: Akinek a lába hatos
5. Prakfalvi E.–Szücs Gy.: A szocreál Magyarországon
6. Dzsungel a szívben – Lányok és anyák antológiája
7. Tóth Eszter Zsófia: Kádár leányai
8. Szilágyi Ákos: A populista 9. A szív kutyája – Lányok és apák antológiája
10. Carlo Ginzburg: Nyomok, bizonyítékok, mikrotörténelem

Olvasóink írták

 • 6. IVY 2010. december 06. 16:22
  „A Somogyi Könyvtár szokásos "rongyoskönyves" vásárán vettem őket.
  Darabját 10-50 forintért.”
 • 5. andlui49 2010. december 05. 09:43
  „Kedves olvasó!

  Ha hahotázni akar nézze meg a web -lapomat!
  www.andlui.fw.hu”
 • 4. becsei.sandor 2010. december 04. 21:20
  „Ez jól megdobta a vásárló kedvemet,ez a tízezer feletti ingyen szállítás.Vettem volna eddig is
  50-60 ezerért,de féltem a postakölségtől. Az én toplistám : 1. Bodor Ádám 2.Szilágyi Ákos,Spí-
  ró György,Varró Dániel. Harmadik ma még nincs.Boldog ajándékozást mindenkinek.”
 • 3. AN 2010. december 04. 19:27
  „Én mindig az interneten rendelem meg a könyveket. Most volt az Alexandrán könyvmaraton, volt olyan könyv, amit 75 %-os kedvezménnyel lehetett megvenni.
  Egész jókat találtam. 10eFt felett már ingyen szállítják ki. Ajánlom!”
 • 2. zoltanszabo 2010. december 04. 13:13
  „A legszebb ajándék a könyv ! Sajnos az ára lassan vetekszik az aranyéval. Én is éppen tegnap voltam vásárolni. Nálunk mindig ajándékozunk könyvet.
  egy jó regény : 2600.-Ft , egy gyerek könyv : 3-4000.-Ft, egy szép album 8-14 000.-Ft.De az Alexandrában szinte mindenre van árengedmény 20--70 %ig.
  Nem kell csodálkozni hogy az emberek nem v. csak ilyenkor ünnepekre vesznek könyvet! Sajnos ez luxus cikknek számít.”
 • 1. napfenyfurdo_mutyi 2010. december 04. 11:05
  „Karácsony előtt átadják az új szolnoki hidat
  2010. december 4. 10:08”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerb cserediákok a rendészetiben

Szeged - Közös pályázaton 300 ezer eurót (83 millió 400 ezer forintot) nyert a Szegedi Rendészeti… Tovább olvasom