Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A 3 milliót érő becses lószerszám nem eladó

Szeged - Gyifkó Gyula kisteleki szíjgyártó mester keze munkáját Ausztráliától Izlandig ismerik, de szállított az angol királyi udvarba is. Büszkeségeit kiállításon mutatja be a Somogyi-könyvtár.
– Ez nem eladó, amíg én élek. Pedig több kérője volt már, de még lóra sem került soha, 3 millió forint az eszmei értéke – mutatja büszkeségét a tegnap nyílt kiállításon a szegedi Somogyi-könyvtárban Gyifkó Gyula (70) kisteleki szíjgyártó mester.

Attól olyan különleges a fekete lószerszám, hogy a bőrt bőrrel varrta ki, gondosan fonta egy éven keresztül, erre kapta 13 éve a népművészet mestere címet. Mintáját először egy győri kollégája készítette el az 1800-as években, és a leírása bekerült a magyar kocsizás bibliájába. Ez alapján fonta, varrta az aranykoszorús kisteleki szíjgyártó, aki tavaly Az év mestere díjat érdemelte ki. A kiállításon bemutat natúr bőrből készült, tulipánmintás felszerelést is, ilyet Szeged környékén használtak.

A 3 milliót érő becses lószerszám nem eladó. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Augusztus 27-éig látható

A 200 esztendős múltra visszatekintő szíjgyártó műhelyt bemutató kiállítás augusztus 27-éig látható a szegedi Somogyi-könyvtár folyóirat-olvasójában. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve szervezett tárlat hivatalos megnyitóját augusztus 7-én, szerda délután fél 5-kor tartják. Nagy Netta néprajzkutató nyitja meg, köszöntőt mond Nemesi Pál, a megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke, valamint Elekes Zoltán, a Hungarikum Fesztivál ügyvezető igazgatója.

A családi műhely korábban minőségi magyar marhabőrből dolgozott, amíg tehette, most olasz és angol alapanyagot használ, mert az a legtartósabb, díszítéshez pedig kecskebőrt alkalmaz. Rézkellékeit az országban egyedül fellelhető öntőmester készíti. Szíjgyártóból akad még, Gyifkó Gyula négy tanulót nevelt ki három-három év alatt, ők a szakmában maradtak. Fia 25 éve dolgozik mellette. Konkurenciája nincs a környéken, pedig 30 éve még öt szíjgyártó működött Kisteleken. Nemhogy szíjgyártó nincs már, de cipészt, szabót, bognárt se találni a városban. A mester elárulta, nem nehéz mesterség ez, de nem egyszerű megélni belőle. – Ez nem úgy van, hogy bekapcsolom a gépet, és megy, mert ha abbahagyom, akkor nem halad. Ezzel naponta 8-10 órát dolgozni kell. Nyugdíjban vagyok már, nem dolgozom már csak annyit, amennyi jólesik. Korán reggel lemegyek a műhelybe, és délig csinálom – teszi hozzá. Kocsi és ló nincs a családban, a fia ugyan lovagol, de az egyetlen lovukat Dubajban meglovasították egy kiállítás előkészítésekor.

Bár sok lovas kezdeményezés indult, ez a szíjgyártáson egyelőre nem érződik Gyifkó Gyula szerint. Egy alapfelszerelés 280 ezer forintba kerül, határ a csillagos ég. Az angol királyi családban Fülöp herceg vásárolt már a műhelyükből, de az angol Bristol helikoptergyáros szintén őriz kisteleki lószerszámot, és volt már lett, litván, ausztrál és izlandi vásárlója is. Legjobb reklámja a versenyek résztvevői voltak, egymás között adták tovább a kisteleki mester hírét. Csábították őt is külföldre, de úgy gondolta, jobb idehaza. Távmunkában úgy tud dolgozni, hogy a tulajdonos méretet vesz a lováról, és egy táblázat alapján méretre szabják a szerszámokat.

Olvasóink írták

 • 6. Tivadar 2013. augusztus 03. 22:43
  „5. lovasgyerek 2013.08.03. 11:52

  Oh maradj mar! Mako miota van Kistelek kornyeken ?”
 • 5. lovasgyerek 2013. augusztus 03. 11:52
  „Konkurenciája nincs a környéken?????? Szerintem Lenhardt Béla Makón szebben dolgozik.Drágábban, de minőségibb anyagból.”
 • 4. SP 2013. augusztus 03. 07:35
  „Gyula bá képe továbbra is torz.
  Rontja az imázsát.”
 • 3. NP1 2013. augusztus 02. 22:10
  „Ő egy Isten áldotta tehetség, úgy is kellene kezelni.
  Megérdemelne egy állandó kiállítást, egy kisebb múzeumot...”
 • 2. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. augusztus 02. 16:45
  „<moderálva> nem értek hozzá, de látszik, hogy ivolt vele meló rendesen, nagyon szépek!”
 • 1. Secem 2013. augusztus 02. 16:28
  „Meg kell hagyni szépek a munkái! Az utolsó képen mi az a "prájdos" háttér?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márió király a Paradicsomban

November óta számít illegális lakásfoglalónak a 20 éve a Hunyadi tér 3. szám alatt élő Kolompár Ibolya. Családjával kivert téglák, rothadó falak és förtelmesen bűzlő ürülék között él. Tovább olvasom