Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

A 90 éves Simon Miklós professzort köszöntötték

Simon Miklós professzornak kilencvenedik születésnapja alkalmából az egyetem bőrgyógyászati és allergológiai klinikája köszöntőkkel és tudományos kongresszussal tisztelgett.
Simon Miklós professzort (jobbra) Boda Domonkos, a gyermekgyógyászati klinika emeritus professzora köszönti. Fotó: Karnok Csaba
A magyar és az európai dermatológia meghatározó személyisége a kilencvenedik születésnapját ünneplő Simon Miklós. Ezért tanítványai úgy vélték, legméltóbban egy, a tiszteletére szervezett kongresszussal ünnepelhetik meg – hangoztatta Kemény Lajos, a szegedi egyetem bőrgyógyászati és allergológiai klinikájának igazgatója a közelmúltban megrendezett ünnepi tudományos emlékülés bevezetőjében. Ezután Simon Miklós életútját ismertette. Az ünnepelt 1943-ban szerzett orvosi diplomát a debreceni Tisza István egyetemen, bőr-, nemigyógyászat és kozmetológiából szakvizsgázott, 1958-ban habilitált, 1982-től akadémiai doktor, 1965 és 1986 között a szegedi bőrklinika tanszékvezető professzora. 1986-tól professzor emeritus. Kemény Lajos hangsúlyozta, a professzor tevékenységét számos hazai és nemzetközi kutatási eredmény örökíti meg, elismerések, kitüntetések övezik.

Szabó Gábor rektor tiszteletreméltó szakmai tevékenységén és kiváló jellemén kívül nagyszerű fotográfusi vénáját emelte ki, és az egyetemi polgárok nevében köszöntötte. Kozma József várospolitikai alpolgármester a közgyűlés üdvözletét hozta Szeged díszpolgárának, hozzátéve, Simon Miklós különleges, példát adó személyisége egyben a város ereje és jövőjének jelképe. Dima Mária Magdolna főtanácsos Rácz Jenő egészségügyi miniszter üdvözletét tolmácsolta, majd arra emlékezett, kezdő szakemberként mennyi emberi és szakmai iránymutatást kapott az ünnepelttől. Ursula Seiler-Albring német nagykövet születésnapi üdvözlő sorait levélben küldte el.

Lonovics János, az egyetem Szent-Györgyi Albert Orvos- és Gyógyszerésztudományi Centrumának elnöke méltatta Simon professzor munkásságát, és hogy megmutatta, hogyan kell klinikát és magas szintű betegellátást teremteni. Benedek György, az egyetem orvosi karának dékánja az oktatók és hallgatók nevében köszöntötte. Szegedre kerülve Simon Miklós az első orvoskari évfolyamon oktatta, emlékezetesek maradnak tudományos előadásai és kifogástalan megjelenése. Gernot Rassner, a Német Bőrgyógyászati Társaság egykori elnöke nagyszerű emberi és szakmai együttműködésüket emelte ki. Husz Sándor a Magyar Dermatológiai Társulat elnökeként, egyben a klinikán dolgozó legrégebbi munkatársaként is a fiatal, agilis, nagy terveket szövő professzorra gondolt vissza. Wilfried Seipp bőrgyógyász köszönetet mondott a példamutató baráti és szakmai kapcsolatért.

Ezután a darmstadti polgármester, Walter Hoffmann levelét tolmácsolta, aki az egymás megértéséért és a határokon átívelő barátság létrejöttéért végzett elkötelezett munkásságát hangsúlyozta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három az ópusztaszeri első ember

Hárman is polgármesternek tartják magukat Ópusztaszeren. A kétezer lelket számláló településen áll a… Tovább olvasom