Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

A 98 ezres minimálbér felhúzza a járadékokat

Csongrád megye - Mivel a minimálbér 5000 forinttal emelkedett január 1-jétől, több, a legalacsonyabb keresettől függő járadék összege is nő 2013-ban. Igaz, nettóban kicsi a különbség. Az emelések automatikusak, az érintetteknek nincs tennivalójuk. Egyértelműen jó hír, hogy 5,2 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.
Január 1-jétől 5000 forinttal nőtt a minimálbér összege, februárban már bruttó 98 ezer forintot kapnak a legkisebb keresetűek. Mivel egyes szociális juttatásokat a minimálbér után számolnak ki, ezek is automatikusan emelkednek. Megnéztük, mennyivel.

A változásnak a kismamák is örülhetnek, a nekik járó juttatások idén a pénzromlást meghaladó mértékben nőnek. 2012-ben a gyed legfeljebb bruttó 130 ezer 200 forint lehetett, ez az összeg idén elérheti a 137 ezer 200 forintot, vagyis akár 7000 ezer forinttal is többet kaphatnak az érintettek. A gyed ugyanis maximum a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet.


Ugyancsak emelkedik – átlagosan 1500-2000 forinttal – a megváltozott munkaképességűeket illető juttatás, vagyis a rehabilitációs és a rokkantsági ellátás. Míg a rehabilitációs ellátás a minimálbér 30–50 százalékát érheti el, a rokkantságért a legkisebb kereset 30–150 százalékát fizethetik ki, természetesen a betegség függvényében. Kiszámoltuk: míg tavaly az alacsonyabb, 93 ezer forintos minimálbérrel számolva legfeljebb 46 ezer 500 forintot kapott rehabilitációs ellátásban részesülő személy, idén 49 ezer forintra nő a havi ellátás összege.

Csak a nyugdíj biztos

Inflációarányosan, 5,2 százalékkal emelkednek a 2013. január 1-je előtt megállapított vagy folyósított nyugdíjak. Aki saját jogú ellátásban és özvegyi nyugdíjban is részesül, az mindkét ellátása alapján jogosult a pluszpénzre. A nyugdíjak megőrizhetik vásárlóértéküket – ugyanez nem igaz a munkabérekre. A 2013-ban megállapítandó öregségi teljes nyugdíj, valamint az árvaellátás legkisebb összege nem változott januártól. Előbbi havi 28 ezer 500 forint, utóbbi 24 ezer 250 forint maradt.  

Alig 100 forinttal kaphatunk többet a minimálbér után, ha táppénzre kell mennünk. Ám ehhez folyamatos, minimum 2 év biztosítási idő szükséges, az összeg a jövedelem napi átlagának 60 százaléka. Amennyiben a biztosítási időszak ennél rövidebb, illetve kórházba kerülünk, már csak 50 százalék jár. Azzal a kitétellel, hogy a táppénz egy napra jutó összege nem lehet több a jogosultság kezdőnapján érvényes minimálbér 200 százalékának harmincadrészénél: 2012-ben napi 6200 forint lehetett a plafon, idén 6530 forint. A minimálbéresnek azonban nem jár ennyi pénz, a tavalyi bruttó egy napra eső 1835 forintja helyett 98 forinttal többet, vagyis 1933 forintot fizetnek.

A minimálbér mindenkori összege befolyásolja az álláskeresési járadék megállapítását is. Ismert: az első hónapban a korábbi kereset 60 százalékát lehet megkapni, vagyis minimálbér esetén idén már 58 ezer 800 forintot. Bruttó 3000 forinttal többet, mint 2012-ben. A nettó „munkanélküli segély" összege persze jóval kisebb, hiszen az új minimálbér után 64 ezer 190 forint marad tisztán a zsebünkben: ennek a 60 százaléka alig 38 ezer 500 forint. Mivel a „segély" plafonja a mindenkori minimálbér, a bruttó 98 ezer forintos járadékot bruttó 163 ezer forintos fizetésnél lehet elérni. Aki ennél többet keresett, az sem kaphat többet.

Olvasóink írták

78 hozzászólás
 • 78. macs 2013. január 06. 15:47
  „76. nobody13,
  bocs, de érdekes a hozzáállásod. :-)
  A társadalmi szolidaritás kérdését feszegeted, de biztosan az a megoldás, hogy akik tisztességgel fizettek, azoktól el kell venni a járandóságukat? Ezzel csak azt érnéd el, hogy egyre többen csúsznának át a szürke zónába, ami senkinek se lenne jó.”
 • 77. vélemény 2013. január 06. 13:38
  „76.
  A voksomat az kapja meg 2014-ben minden kamu nélkül, aki biztosítja a hozzám hasonlók számára az alanyi jogon járó fedelet, élelmet, gyógyuláshoz való jogot.
  - Ezt mindegyik meg fogja ígérni, ahogy eddig is.
  Kérdés, hogy melyiknek hiszel ezek után.”
 • 76. nobody13 2013. január 06. 08:49
  „Anmari, a tény tény. Az állam "halottaknak" fizet nyugdíjat. Ha valaki megérte, és nyugdíjas, örüljön neki, de évtizedekkel a halála után is fizetni utána, amikor mások meg olyan jövedelemből nyomorognak, amiből még a keveset is elveszítik, amit sikerült összekaparniuk? Pl. lakás? És aki egyedül van, mert nem ment férjhez, az dögöljön meg? Én úgy oldanám meg, hogy az megkapná az özvegyit, akinek nincs saját nyugdíja (családanya volt egész életében, több gyerekkel), aki meg dolgozott, az kapja meg a saját nyugdíját és csókolom. A maradó pénzt meg adják azoknak, akiknek havi 23-60 ezerből kell létezniük havonta, egyedül. Egyedül élő esetén minimálnám a rokkantsági, öregségi saját jogú nyugdíjat havi 80 ezerben, és maximálnám 120 ezerben. Legfeljebb addig, amíg "fel nem virágzik az ország". Két fős háztartás esetén max nyugdíj 70 ezer/fő. Két ember egy normális lakást és életszínvonalat már csak fenn tud tartani 140 ezerből havonta. Nem luxust, persze, de le kéne már szállni a földre. De bármi történik, először a rendkívüli módon leszakadó, tehetetlen, dolgozni képtelen réteg nyakától kéne már elvenni a kést. Én a magam részéről mindenestől kérném vissza a szocializmust, és köszönöm, nem kérek a kapitalizmusból semmi formában. A voksomat az kapja meg 2014-ben minden kamu nélkül, aki biztosítja a hozzám hasonlók számára az alanyi jogon járó fedelet, élelmet, gyógyuláshoz való jogot. Nem kell a rizsa, a kampány, ezt a pénzt is megspórolhatják, én már csak a tetteknek hiszek.”
 • 75. vélemény 2013. január 04. 19:44
  „72. csonakos
  Miért is ne kaphatná meg azt a kis százalékát az özvegye?
  - Antal (Horn vagy Göncz leendő) özvegye mellett kampányolsz?”
 • 74. Anmari51 2013. január 04. 12:36
  „Anmari51
  71. Nobody13 Fogalmam sincs arról hány éves lehetsz, de nem is ez a fontos itt és most igazságtalannak tartod az özvegyek nyugdíj kiegészítését, miért is? Gondolkodj egy kicsit adva van egy több évtizedes házasságban élt özvegy, akinek házastársa több évtizeden át, dolgozott és fizette a nyugdíjjárulékot is. Nagyon sok olyan volt iskolatársam, kollégám, ismerősöm, családtagom van aki özvegyen maradt. A házastárs nyugdíja meg elvész, illetve mióta emelkedő százalékos arányban kap nyugdíj-kiegészítést az özvegy egy kevéske összeg vissza jut az özvegynek. Sokan dolgoztak 30-40 évet és meg sem élték a nyugdíjas kort, vagy nyugdíjba vonulásukat követően néhány éven belül, meghaltak! Az a rengeteg pénz meg amit befizettek az államra száll. A felosztó-kirovó rendszer nyugdíjai nem örökölhetők, ellentétben azzal amit az egyéni számla bevezetésével, a jövőben örökölhető lesz! Azaz korai elhalálozás esetén a hátramaradt házastárs és gyermek/unoka megörökli a számlán lévő összeget. Nem érint az özvegyi nyugdíj kiegészítés, de irigykedés nélkül józanul végiggondolva mennyire megváltozhat bárkinek az élete és anyagi helyzete, ha magára marad. Két nyugdíj helyett egy van, a rezsi költség például ettől még nem lesz kevesebb, és arra is gondoljunk, a magányos sorsra jutott özvegy milyen lelki traumát él át.
  69. Nobody 13. Ebben a hozzászólásodban leírtak nem valósíthatók meg, ha mégis megtörténne az volna igazán igazságtalan! Nem véletlenül van/volt kb. 5 összetevője a nyugdíj megállapításának. Aki még nem érintett, de ennyire érdekli a nyugdíjakhoz tartozó törvény & rendelet tanulmányozza a ONYI honlapját, de a Magyarország.hu, a CD jogtár és több más egyéb törvény & rendeletekkel foglalkozó internetes hozzáférés lehetőséget biztosít a tájékozódáshoz.”
 • 73. macs 2013. január 04. 12:05
  „71. nobody13,
  kívánságod, parancs! :-D
  Nyugdíjban, ellátásban, járadékban és egyéb járandóságban részesülők állománystatisztikai adatai - 2012. január - emelés után
  http://www.onyf.hu/?module=news&fname=onyf_left_menu_kiadvany&root=ONYF
  Érdemes átnézni a táblázatokat, tanulságosak! :-)
  Ami az özvegyi nyugdíjat illeti, ne irigyeld, hiszen elvesztették párjukat.”
 • 72. csonakos 2013. január 04. 11:50
  „71. nobody13 2013.01.04. 11:14
  Nyitott ajtón kopogsz! Így van szétbontva a táblázatban ahogy írod!
  Gabika összemossa az összeset!
  Az, hogy özvegyi nyugdíjat kap valaki érhető! A társ dolgozott, fizetett majd idő előtt eltávozott a társ mellől. kapott egy - öt - tíz évig nyugdíjat. Befizetett negyven évig. Miért is ne kaphatná meg azt a kis százalékát az özvegye?

  http://www.onyf.hu/index.php?module=news&action=list&fname=onyf_left_menu_statisztika_ellatas&root=ONYF&rand=5a7e98b58537ba334586828b76c5c796”
 • 71. nobody13 2013. január 04. 11:14
  „Macs... Szerintem be kéne már fejezni ezt az átlagolást. A másik az, hogy nevén kellene nevezni a gyereket: nem nyugdíjasnak hívni az összes inaktívat, és ebből csinálni táblázatot, hanem valaki vegye már a fáradtságot, és igenis bontsa le: ennyi öregségi nyugdíjas, ennyi kap belőle özvegyi nyugdíjat (mondjuk, ez is megérne egy misét, halott emberek után fizetni ellátást, ez létezik még a világban valahol rajtunk kívül?), azután a fogyatékos rokkantak, a rehabilitációsok, a fiatalkorú ilyen-olyan jogcímen támogatottak... Azonnal látszana a lényeg: a valódi, öregségi nyugdíjasokból van a legkevesebb az országban, valódi, fogyatékos, dolgozni nem tudó rokkantból sem túl sok, a többi a ballaszt.”
 • 70. macs 2013. január 04. 10:59
  „63. TCHGabika,
  igazad van, hogy a NyUFI utalja és a befizetett adókból és járulékokból finanszírozzák. :-)
  A gond csak, hogy amikor nyugdíjasokról beszélsz, és átlagot számolsz, mind az összegre mind a szolgálati időre, akkor nem veheted figyelembe pl. az árvaellátást, a rehabilitációs járulékot kapókat.”
 • 69. nobody13 2013. január 04. 10:36
  „Nyugdíjhoz szólva... Megint azok járnak jól, akiknek magas a nyugdíjuk. Akinek kevés, az alig kap emelést. Két ötletem lenne ezzel kapcsolatban. Legyen minimál nyugdíj is. (A rokkantságira is vonatkozzon olyan esetekben, amikor az alany igazoltan inaktív, vagyis nem dolgozik, és 67%-nál magasabb az egészségkárosodása.) Legyen ez az összeg a minimálbér összegének nettója, de ezt kapja meg mindenki.
  Vagy legyen emelés, de úgy, hogy 100 ezer felett 2%, alatta viszont 20%. Így végre nem azok kaszálnának, akiknek már így is magas a nyugdíjuk.

  A másik a szintezés, ami ellen viszont mindenki tiltakozna: ne legyen 110 ezernél magasabb nyugdíj, viszont ez alatt sem.

  Mindenesetre a lényeg: ma egy átlag, nem értelmiségi nyugdíjas, ha egyedül él, nem kap özvegyi nyugdíjat, akkor 40-60 ezerből képtelen fenntartani egy lakást, és a lakásfenntartási támogatást is "általánosították": régebben méltányossági alapon, jövedelemfüggően állapították meg egyénileg, most mindenkinek egységesen 2500 Ft vagy kevesebb és kész. Ez egy havi huszonezres IKV-s lakbérnél plusz rezsinél nem igazán jelent segítséget, ha az ember havi jövedelme 56 ezer Ft, és "főállású" rokkant.”
 • 68. x 2013. január 04. 00:30
  „61. vélemény 2013.01.03. 20:05
  " 50. x - Költözz oda nyugdíjasnak vagy kísérleti nyúlnak valamelyik gyógyszergyárhoz! :) "
  LOL
  Még valamikor arra is sor kerülhet, bár semmi kedvem hozzá - most még "amúgy jól vagyok".”
 • 67. x 2013. január 04. 00:27
  „66. papika56 2013.01.03. 22:38 "(...) Viszont olvastam :
  a vergődő Németországban...viszont 30 % al CSÖKKENT a rezsi költség jan. 1.
  Gondolom a 2 ország MINIMÁLBÉRE között van pár ft különbség !!!"
  ???
  Németországban nincsen általános minimálbér, éppenúgy mint általános "rezsi költség" sincsen.
  Minimálbérek itt-ott vannak helyenként és ágazatonként (nem érik el a tíz eurós órabért).
  "Rezsi költségei" persze ott is van mindenkinek, azok általában (lassan és biztosan) emelkednek.”
 • 66. papika56 2013. január 03. 22:38
  „Öröljünk a mostani 10, majd párhónap múlva másik 10 % nak !
  Gondoljátok a szolgáltató lenyeli ?? hülye lenne ! majd kitalál valami egyébb költséget ! A számlán van : " A" és egy "B" oldal. Na ezt fogja emelni !
  De a bankok ma bejelentették : a tranzakciós illeték : 38--45 % ig EMELNEK !!! bankonként változik.
  Viszont olvastam :
  a vergődő Németországban...viszont 30 % al CSÖKKENT a rezsi költség jan. 1.
  Gondolom a 2 ország MINIMÁLBÉRE között van pár ft különbség !!!”
 • 65. xenopus 2013. január 03. 21:59
  „Köszönjük FIDESZ, nagyon hálásak vagyunk!”
 • 64. C6H12O6 2013. január 03. 20:32
  „Jó is ez a minimálbér emelés. Ma reggel felmondtak a cégünknél a dolgozók 75%-ának /14 fő/. Nem tudom, hogy ez hány helyen történik még meg az országban??? A nyugdíjasokat ne bántsuk. Nem őmiattuk állunk most így.”
 • 63. TCHGabika 2013. január 03. 20:23
  „"47. TCHGabika,
  kérlek nézd át figyelmesen a táblázat megnevezés oszlopát! :-)
  Van a nyugdíj és vannak a nyugdíjszerű ellátások, pl. árvaellátás, rokkantsági, rehabilitációs ellátás, stb."

  Es? A nyugdijfolyosito intezet fizeti, a tb jarulekbol, adobol es hitelbol igy tokmindegy mi a cimke...”
 • 62. TCHGabika 2013. január 03. 20:08
  „"Elképesztő, hogy lehet ennyire haragudni a nyugdíjasokra Gabika? "

  Ki haragszik? Erzelmekrol beszelsz, mikor en tenyeket sorolok.

  "Azt írtad a 20 évnél kevesebb munkaviszonnyal rendelkezők átlagnyugdíja 83 ezer Ft/hó, sajnos ez téves adat, mert a 35 - 40 év szolgálati idővel nyugdíjba ment időseknek ez az átlagnyugdíja."

  Ez az adat az ONYF statisztikajabol olvashato ki a 169-192 oldalakon levo tablazatokbol. Gondolom a számaidat valami linkkel alá tudod támasztani, nem csak a vakvilágba hablatyolsz.

  Nem 30-42 évet dolgoztatok, hanem 0-45-ot, csak sajnos az atlag 29 szolgalati ev azt mutatja, hogy tobben voltatok, akik kevesebbet, es kevesen (kb. 400 000 ember) aki 40 evet, vagy tobbet.”
 • 61. vélemény 2013. január 03. 20:05
  „50. x
  Költözz oda nyugdíjasnak vagy kísérleti nyúlnak valamelyik gyógyszergyárhoz! :)”
 • 60. vélemény 2013. január 03. 19:59
  „45. grafika88
  Tavasszal további 10 százalékkal csökkenthetnek a rezsidíjak - értesült kormányzati forrásokból a Magyar Hírlap. A lap szerint a központi ármérséklés márciusban, vagy legkésőbb áprilisban várható a gáz-, a villamosenergia- és a távhőár esetében. A napilap szerint
  ezenkívül idén még egy újabb, tízszázalékos árcsökkentés is szerepel a kabinet tervei között, amivel összesen 30 százalékkal mérséklődnének idén a rezsidíjak.”
 • 59. Bendegúz007 2013. január 03. 19:54
  „Ezt a minimálbért 98000ft oda adnák nettóba akkor más lenne a helyzet.”
78 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyítóval a takarékos lakások nyomában

Alacsony rezsijű, vastag falú, frissen felújított. Bűvös szavak az ingatlanhirdetésekben, de mi a valóság? Egy éve kötelező a lakászöldkártya, többen még mindig tiltakoznak ellene. Tovább olvasom