Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A 99 éves Kopasz Márta a Gesztenyeligetbe költözött

Szeged - Képeiről tart előadást a közeljövőben Kopasz Márta festő- és grafikusművész a Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrumban – két hete lakik itt Szeged 99 éves díszpolgára.
- Ez a földi mennyország. Mindenütt örömöt találok – hallottuk Kopasz Mártától. A 99 éves festő- és grafikusművészt a Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrumban látogattunk meg – két hete lakik a Derkovits fasori intézményben, nyugodt, kertvárosi környezetben. Márta néni szívesen mesél életéről az ott dolgozóknak és az új szomszédoknak, akik között régi ismerősökre is talált. Kiderült: a mellette lakó hölgy húgáról portrét készített évtizedekkel ezelőtt.

– Nagyon sok szép fiatal lányt örökítettem meg. Szívesebben dolgoztam velük, mint a férfiakkal – jelentette ki a művésznő, majd elmesélt egy történetet édesanyjáról, aki a nagy Munkácsy Mihályt ihlette meg. – A Honfoglaláshoz gyűjtött modelleket Munkácsy a környéken. Hetekig járta a tanyavilágot, mindhiába. Aztán az egyik helyen megpillantotta a platánfa alatt ücsörgő édesanyámat, és elkiáltotta magát: „Ez az az arc! Ezt kerestem!" – elevenítette fel a történetet a művész.

Külföldi kiállításokat rendeztek munkáiból, rendszeresen hívták külföldi kongresszusokra. – Egy-egy ilyen rendezvényen megjelent a művészvilág krémje. Egymástól lestük el a mozdulatokat, amelyek később segítettek az alkotásban – fogalmazott. A művésznő oktatott is, a Szegedi Tanárképző Főiskola Rajz és Művészettörténeti Tanszékének adjunktusaként egyetemistákat, később a Hámán Kató (ma Alsóvárosi) Általános Iskola diákjait, nyugdíjazásáig pedig a Tömörkény-gimnáziumban dolgozott. Kedvenc tanítványaként a férjét említette.

Szeged díszpolgára, Kopasz Márta a Gesztenyeligetben. Képeit lakótársainak is bemutatja. Fotó: Schmidt Andrea
Szeged díszpolgára, Kopasz Márta a Gesztenyeligetben. Képeit lakótársainak is bemutatja.
Fotó: Schmidt Andrea

– Amikor az a szép és kedves fiatalember beült az órámra, nem gondoltam, hogy egyszer ő lesz a férjem – mesélte mosolyogva, miközben a saját alkotásaiból összeállított albumot lapozta.

Márta néni addig marad a Gesztenyeligetben, amíg meg nem erősödik. Az intézmény üzemeltetői kiemelt figyelmet fordítanak a művészre, aki a közeljövőben előadást tart képeiről a lakóknak. A vezetőség tervezi, hogy később egy ingyenesen látogatható kiállítást is rendez Kopasz Márta műveiből.

Nyílt nap

Az újszegedi, Derkovits fasor 15–17. szám alatt található Gesztenyeliget Nyugdíjas Lakócentrumban a lakások megvásárolhatók akár 100 százalékos visszatérítéssel is. Lakóinak igény esetén személyre szabott ápolást tud biztosítani, havidíjas ellátással. A modern környezetű lakócentrumban nővérhívó rendszer tartozik minden lakáshoz, a lakók biztonságát 24 órás nővérszolgálat biztosítja, az épületben háziorvosi ellátás működik, segítenek a gyógyszerek beszerzésében, bevásárlásban, takarításban, a mosás megszervezésében. Az idősek közlekedését két felvonó könnyíti meg, az épület és a lakások akadálymentesek. A lakók szabadon választható kulturális és társasági programokon vehetnek részt. A közelmúltban például Ki mit tud?-ot rendeztek, de kisebb kirándulásokra is jelentkezhetnek a szépkorúak. A Gesztenyeligetben holnap és szombaton 9-től délután 3-ig nyílt napot tartanak.

Olvasóink írták

 • 5. szatyi 2010. június 24. 21:59
  „4. hozzászólás olmosnyomdasz 2010.06.24. 20:20
  Az bizony!”
 • 4. olmosnyomdasz 2010. június 24. 20:20
  „A hatvanas évek "Kazalija" Hatalmas iskola volt!”
 • 3. szatyi 2010. június 24. 14:38
  „Engem Ő tanított Alsóvároson, csodálatosak voltak a művészettörténti órái. Isten éltesse még sokáig!”
 • 2. varadipal 2010. június 24. 11:11
  „Igen szép kor. Szellemileg ép, ha előadásokat tervez tartani, Isten éltesse sokáig.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. június 24. 10:08
  „(X)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miss Sport a ligetben edz

Királynőtársaival ellentétben a szegedi Babinyecz Tímea nem vetkőzéssel hívja fel magára a figyelmet: szorgalmasan készül a hétvégi ultratriatlon VIP-váltójára. Tovább olvasom