Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

A minőségi munkát is díjazzák

Szeged - Tizenkét indikátor alapján minősítik a háziorvosok munkáját idén júliustól. Az összegyűjtött pontokkal pluszdíj illeti meg a doktort. Immár nem csupán a körzetbe tartozó betegek száma dönti el a háziorvos fizetését, de a változás nem módosítja alapvetően a háziorvosok bevételét.
Júliustól a háziorvos finanszírozása már nem kizárólag azon múlik, hogy hány beteg tartozik a körzetébe, pluszdíjazást kaphat a minőségi munkáért. Így az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) havi rendszerességgel ad visszajelzést a háziorvosnak arról, hogy a 12-féle mutató alapján milyennek minősíthető a betegségmegelőzés és gondozás területén végzett munkája.

– 12 indikátor a minősítés alapja. A rendszer pluszadminisztrációt igényel, és ellentmondásokat is rejt – véli dr. Pördi Nándor. A szegedi háziorvos példaként említi, hogy az indikátorrendszer pozitívumnak tekinti a szűrővizsgálatok népszerűsítését, ugyanakkor az egészségügy más területin terhet jelent a sokféle és sok pénzbe kerülő vizsgálat.

A betegségmegelőzés – például a védőoltások, szűrések, emlőrákszűrés – mellett a gondozást érintő indikátor – többek között – a magas vérnyomás, a cukorbetegség kezelése területén végzett gyógyító munka.

– Az átlagnál jobban teljesítőket jutalmazza a rendszer, az alulteljesítőket nem bünteti – összegzi a szakma tapasztalatát dr. Szabó Ágnes. A zsombóiak háziorvosa még nem érzékelte, hogy pluszdíjazáshoz jutott volna. Igaz, az átlagnál kevesebb antibiotikumot ír föl receptre, s e téren bizonyosan alatta marad a preferált értékeknek.

A rendszer pluszadminisztrációt igényel, és ellentmondásokat is rejt véli Pördi doktor. Fotó: Karnok Csaba
A rendszer pluszadminisztrációt igényel, és ellentmondásokat is rejt véli Pördi doktor.
Fotó: Karnok Csaba

„A 2010 második félévétől bevezetendő minőségi indikátorrendszer alapján a jól teljesítő, munkájukat minőségi színvonalon ellátó háziorvosok többletfinanszírozásban fognak részesülni, amelynek mértéke 2 milliárd forint. Azaz a háziorvosi kasszában meglévő teljes 77,9 milliárdnyi forrás egésze kifizetésre kerül a háziorvosok részére" – olvasható a szaktárca idén januárban kiadott közleményében. Az általunk kérdezett, magukat megnevezni nem óhajtó, vállalkozóként dolgozó háziorvosok szerint viszont az indikátorrendszerrel díjazott körzetek havi bevétele is legfeljebb bruttó 15–19 ezer forinttal nőtt. A doktorok szerint nagyon hiányzik a rendszerből a vizitdíj megszüntetésekor megígért havi 150 ezer forint többletfinanszírozás. Ezért aztán egy átlagos szegedi körzetben a havi jövedelemből csak 120–130 ezer forint lehet az orvos fizetése.

Hálapénz és adó

A háziorvosok a 18 és 59 év közötti pácienseik negyedétől számíthatnak hálapénzre – az AXA Egészségpénztár felmérése szerint. Tavaly a gazdaságilag aktív magyar lakosság fejenként átlagosan 9600 forint értékben hálálkodott valamilyen orvosi ellátásért. Ezzel összesen 32 milliárd forint cserélt gazdát, adómentesen. Az áldatlan állapot megszüntetésében az orvosok is érdekeltek – megalázó és esetleges „bevételi forrás" a hálapénz. A Magyar Orvosi Kamara Csongrád megyei elnöke, dr. Domokos István szerint egzisztenciális helyzetük javításával lennének itthon tarthatóak a doktorok. Ennek egyik módja, hogy megduplázzák az orvosok jelenlegi, megalázóan alacsony, nettó 120–150 ezer forintos fizetését. Az egészségügybeli bérek rendezését követően új szerződést lehetne kötni, amelyben a hálapénz elutasítását közszolgaként is vállalnák a doktorok.

Olvasóink írták

 • 3. meggymag 2010. október 04. 10:25
  „Tévedés, hazánkban sosem dijazták a minőségi minukát (lásd mennyi kutató, feltaláló külföndön kapja meg a megérdemelt elismerést).”
 • 2. palimadar 2010. október 02. 23:47
  „Ha aszerint jutnak pluszpénzhez, hogy mennyi gyógyszert ír fel, hány főt küld szűrésre stb, az pontosan azt fogja eredményezni, mint a kórházi finanszírozásnál: egy torzult, valósággal köszönőviszonyban sem lévő, jelentős részben csak adminisztratív módon létező rendszer kialakulását.”
 • 1. rhyyy 2010. október 02. 19:34
  „érdekes, mintha egyes orvosok is tiltakoztak volna a vizitdíj ellen.... most hogy eltörölték, meg be akarják hajtani, körzettől függetlenül 150e Ft??
  egyébként igenis büntessék azt, aki rosszul végzi a munkáját, mert a háziorvos az első akihez általában a betegek fordulnak, legyen jól felkészült és segítőkész!!!! és persze ne azon pontozzanak hogy mennyi antibiotikumot írt fel...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma zárul a 48. közgazdász-vándorgyűlés

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 3 napos vándorgyűlése tegnap folytatódott a szegedi Forrás Szállóban: 5 szekcióban 30 előadás hangzott el. Tovább olvasom