Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

A babák és a japán kultúra

Most először láthatnak kézimunkával készült japán babákat Szegeden. A műremeknek beillő, különleges, színes kiegészítőkkel díszített fiú- és lánybabák a Százszorszép Gyermekház kiállításán csodálhatók meg.
Fotó: Frank Yvette
A terem központi helyén a császár és felesége pompázik: különleges öltözékben, fejükön koronával ülnek a trónjukon. Körülöttük szebbnél szebb, egyedi japán babák, fiúk és lányok vegyesen.

Nem hétköznapi kiállításnak ad otthont a szegedi Százszorszép Gyermekház. Japánban nagy tradíciója és konkrét funkciója van a babáknak. A családok saját gyűjteménnyel rendelkeznek. Az országban két fontos ünnep van, amikor a babáké a főszerep. Az egyik a fiúk, a másik a lányok ünnepe, ezeket tavasszal rendezik és ilyenkor a babákat a ház legkitüntetettebb helyére állítják.

A babakészítés önálló művészeti ág, amely művelőitől nagyon sok időt és türelmet igényel. A legtöbb darab cserépből és agyagból készül, az arcot és a kezeket kagylófestékkel színezik, a ruhákat pedig aprólékos munkával, kézzel varrják. Akad olyan baba, melynek a szoknyája tizenkét rétegből áll. Fontos szerepet kapnak a kiegészítők is, például ékszerek, fejdíszek, hangszerek, harci eszközök.

A legtöbb kiállítási tárgy a japán kultúrát jeleníti meg, a babák a fiúk és a lányok életmódjának ősi hagyományairól „beszélnek". Előbbiekhez a katonáskodás, a harc kapcsolódik, míg a lányokhoz a művészetek, a zene, az öltözködés. Japánban fontos szerepet tölt be a színház, ez is jól tükröződik a tárlaton. A kabuki színház szereplőinek arcfestése vidámságot, jó hangulatot tükröz, ezzel szemben a no színház babái maszkot használnak, komorak, elmélyültek.

A több mint harminc kiállított baba között akár órákig is el lehet nézelődni. Mindegyik mellett részletes magyar nyelvű tájékoztató segít, hogy a látogatók minél tágabb körű betekintést nyerjenek a japán kultúra szépségeibe. Mindemellett a Százszorszép Gyermekház dolgozói is készségesen adnak tájékoztatást az érdeklődőknek. A kiállítás az egész család számra érdekes program – július 25-éig lesz nyitva. A japán babák egyébként vándorolnak az országban, Szegedre a Hansági Múzeumból jöttek, a következő kiállítási helyszín Veszprém.

Horváth Noémi

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesített forradalom: Pozsony mérsékelte Pest radikalizmusát

Szeged - Jókai így sóhajtott fel: Pestről képtelenség befolyásolni a hatalmat, mivel a király, a… Tovább olvasom