Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

A bagolyfióka esete a Borfesztivállal

A szegedi borfesztiválon bulizó fiatalok és a megyei madártani egyesület elnöke, Molnár Gyula mentettek meg egy erdei fülesbaglyot.
"Késő este csörgött a mobilom és bemutatkozás után egy fiatalember a Madárvédő Egyesületet kereste. Kijavítottam, hogy Magyar Madártani És Természetvédelmi Egyesület, de jó helyen jár. Elmondta, hogy a szegedi borfesztiválon, a boros bódék háta mögött, a platánok alatt találtak egy bagoly fiókát és menjünk érte, mert a tömegben baj érheti.

Megbeszéltük a helyet, majd 10 perc múlva a IV. Béla szobránál találkoztunk. Én vittem egy papírdobozt és egy takarót, amivel a madárra való ráborítással meg szoktuk fogni a madarat. Erről felismertek a fiatalok és egy asztalnál már vártak vagy heten, úgy húsz év körüliek. Megdöbbenésemre az egyik lány már megfogta a fiókát és beletette egy papírdobozba. Magyarul pont úgy járt el, ahogy ilyenkor szokás. A dobozból egy erdei fülesbagoly kb. másfél hetes fiókája nézett rám nagy sárga szemeivel, tollai éppen csak kezdtek kinőni.

Bagolymentés a Borfesztiválon. Fotó: DM/DV.
Bagolymentés a Borfesztiválon. Fotó: DM/DV.

Pattogtatott a csőrével és fújt, mint a macskák. Áttettem az én dobozomba, majd elmondták, hogy a fióka a földön ült és meg akarták menteni, nehogy a tömegben valaki rálépjen. Feltalálták magukat, wifi van a téren, és okos telefonjukkal az internetes keresőben megtalálták Egyesületünk címét, így tudtak felhívni.

Az erdei fülesbagoly az utóbbi években egyre többször költ nagyvárosi épületeken, öreg fák odvaiban vagy elhagyott varjúfészkekben. Több jelzés érkezett hozzánk erről, pl. a Tápai utcában egy zavartalan ötödik emeleti lakás erkélyén egy kidobott rossz takaróra rakta le tojásait és nevelte fel fiókáit. De hasonló esetek voltak Tarjánban, Makón és másutt.

A pontos okát nem tudjuk, hogy ez az erdei madár miért közeledik az emberlakta környezethez, de feltehetően biztonságban érzi magát az ember közelében. E kisbagoly szülei is talán egy Széchenyi téri öreg platán üregében rakta le tojásait és a fiókáinak a város széli földekről hordta a mezei pocokból álló táplálékát.

Mivel a Borfesztivál ideje alatt nagyon zajos a környezet, ezért nem helyeztük vissza a fákra a fiókát, hanem elhoztam és a Vadasparkban helyeztük el, ahol egér táplálékkal tudják etetni. Azt tervezzük, hogy a fesztivál utáni napokban visszahelyezzük egy hosszú létrával a fára, ahol a szülei nevelhetik fel, mert akkor megtanul vadászni és egyéb a túléléshez szükséges viselkedést, amit az embertől nem tudna megtanulni.

Dícséret illeti a hét fiatalt, mert pontosan azt tették, amit ilyenkor kell, a modern eszközök is ezért vannak, hogy a kommunikáció helyesen működjön. Mesélték, hogy a legtöbb ember csak elment a fióka mellett és telefonjukkal lefényképezték. és úgy látszik csak nekik jutott eszükbe a megoldás a fióka megmentésére. A történet reméljük tovább is Happy and-del végződik majd!"

dr. Molnár Gyula
a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Csongrád Megyei Csoportjának elnöke

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kis herceg hasonmását keresik Szegeden

Kis herceg hasonmásversenyt indít a szegedi Móra Ferenc Múzeum: várják mindazon 7-12 éves fiúk… Tovább olvasom