Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

A bájos Sisi és az intim szobrok

Szeged - Széchenyi István szobra világszínvonalú, Klebelsberg viszont nem tartozik a kedvencei közé. Simor Márton szegedi szobrász és tanár kalauzolt bennünket.
– A köztéri szobrot alkotó művésznek nagy a felelőssége. A szobrok körül sétálsz nap mint nap, jó esetben meg is nézed őket, meghatározzák a város hangulatát – fogalmazta meg Simor Márton 33 éves szegedi tanár és szobrász helyettünk, miért kértük arra, hogy kalauzoljon bennünket a köztéri alkotások között. Figuratív, akadémista szellemiség – szerinte ezt a képet sugározzák a városról a szegedi szobrok.

Dobbant a szüzeknek

A fiatal művész ifj. Vastagh György II. Rákóczi Ferenc lovas szobrát (Aradi vértanúk tere) többek között dinamizmusa miatt kedveli – a városi legenda szerint egyébként ha szűz lány megy el előtte, dobbant a ló. A jogi kar előtti háborús emlékművet viszont kevésbé szereti, mert hiányolja belőle a szobrászi ötletet és a „huszárság bátorságának, harcban mindig lendületes magatartásának kifejezését".

Simor Márton hiányolja a jogi kar előtti huszárszoborból a szobrászi ötletet. Fotó: Schmidt Andrea
Simor Márton hiányolja a jogi kar előtti huszárszoborból
a szobrászi ötletet. Fotó: Schmidt Andrea

Miért fényképezik Kligl Sándor bohócruhás utcai muzsikusát és közönségét a Kárász utcán, és miért nem fotózzák Klebelsberget a turisták? – kérdeztük Mártont, aki szerint a Kligl-szobrok a földön állnak, bevonják a nézőt.

Kőből a legszebb Dankó Pista

– Tisztelem Melocco Miklóst, de nem tartozik a kedvenceim közé Klebelsberg Kunó szobra – állt meg a sok szegedi által Pez cukortartónak nevezett alkotás előtt. A koncepció érthető, az oszlop kifejezi a miniszter nagyságát, a portré korrekt. Az arányok viszont nem tökéletesek.

Alkotások a körforgalomban

Hódmezővásárhelyen köztéri alkotásokkal díszítik a körforgalmakat. A szobrokról Simor Mártont is megkérdeztük. A Nagy körtéri virágokról azt mondta: statikus, ezért kevéssé illik egy dinamikus, folyton mozgásban lévő térhez. A Mercurius-szobor kapcsán megjegyezte: a magyar kultúrkörhöz tartozó témát tudna inkább elképzelni.

Simor szerint fontos, hogy az alkotás betöltse a teret. Példaként Stróbl Alajos általa világszínvonalúnak tartott Széchenyi-szobrát említette (Széchenyi tér). A kidolgozás aprólékos, az alak testtartása elegáns. Ligeti Miklós bájosnak ábrázolja Erzsébet királynét (Stefánia). Az egy tömbből kifaragott márványalkotás nem hatásvadász, mégis hatásos. Nem messze tőle áll a Simor által szintén nagyra becsült, Szeged egyik legszebb kőszobrának tartott Dankó Pista-szobor. Alkotója, Margó Ede csupán a kő áráért készítette el a művet.

Királyhoz méltó Mátyás

– A Dóm téri panteon darabjai Európa legjobb portrészobrai közé tartoznak. Az egész világon talán egyedülálló egy ekkora kültéri portrégyűjtemény – lelkesedett kalauzunk, aki felhívta a figyelmet a kevésbé frekventált helyeken látható „intim szobrokra" is. Például Szathmáry Gyöngyi Fiú kutyával című művét (Béke utca, az iskola udvarán), Farkas Pál Tiszavirágzását (Tisza-part) Tápai Antal Halas fiúját (Népkert sor) a legjobbak közé sorolta.

– Újabb kifejezésmód, nem csak figuratív szobrászat. Ha pedig figuratív, akkor is friss, új szellemiség. Nem muszáj mindig iskolás gesztussal, formai megoldásokkal élni, el lehet mozdulni néha az absztrakt felé is – válaszolta arra a kérdésre, milyen új alkotásokat képzel el Szegeden.

– Szép téma lenne például egy királyhoz méltó Hunyadi Mátyás- vagy egy hadvezéri nagyságát jelző Hunyadi János lovas szobrot megmintázni – fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barátunk, az oroszlán

Szeged - Ilyenkor látszik, hogy a rácsnál sokkal jobb az üveg: ezen át egészen közelről vizsgálhatja… Tovább olvasom