Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

A baksiak másfél éve várnak doktorra

Csongrád megye - 7 év a háziorvosok átlagéletkora. A doktorok közül – például Csongrád megyében – minden negyedik nyugdíjasként dolgozik. Az utánpótlás akadozik, a körzetek egy része – például az egyik baksi – évek óta vár orvosra. Egy évtizeden belül a praxisok kifogyhatnak az orvosból.
Nincs háziorvosa 2009 eleje óta az egyik baksi körzetnek. Másfél éve egyetlen doktornő látja el mindkét körzetet. Az Országos Alapellátási Intézet (OALI) honlapján is láttuk az állítólag 200–300 ezer forintért eladó baksi praxis hirdetését. Most egyszerre négyen jelentkeztek, de az önkormányzat még nem döntött, a pályázó doktorok közül kivel dolgozna szívesen – tudtuk meg Boriné Dóka Erikától, a baksi önkormányzat gazdasági csoportjának vezetőjétől.

Baks esete nem egyedi. Az ország 6801 háziorvosi és házi gyermekorvosi körzete közül – az OALI adatai szerint – 146-ban az alapellátásért felelős önkormányzat nem tud kinevezett háziorvosról gondoskodni, legfeljebb helyettesítőről.

– Három-négy olyan Csongrád megyei településről tudok, ahova évek óta nem találnak orvost. Például Nagylak helyhatósága tíz éven át küzdött azért, hogy odacsábítson egy orvost – meséli Szilárd András. A tápai doktor, a szegedi háziorvosok egyesületének vezetője emlékeztet: a „nemzet ajándékának" is nevezett praxisok vásárlásába hitel árán is beleugrott orvosok egy része nem tud megszabadulni a körzetétől. Hallani ugyan olyan szegedi praxisról, amelyik 12 millió forintért cserélt gazdát, de az orvosok zöme anyagi nehézségekkel küzd, az alapellátás finanszírozása hat éve semmit sem változott. Szilárd doktornak akad olyan kollégája, aki az orvoslástól távoli munkával, például brókerkedéssel keresi a kenyerét.

Nagymihály Sándor 42 éve gyógyítja a sándorfalviakat. Fotó: DM/DV
Nagymihály Sándor 42 éve gyógyítja a sándorfalviakat.
Fotó: Segesvári Csaba

Nem akarja átvenni senki a praxisát, ezért 68 évesen még naponta rendel Sándorfalva díszpolgári címmel kitüntetett háziorvosa. A 42 éve gyógyító Nagymihály Sándor kitüntetése alkalmából lapunknak azt nyilatkozta: érzi, szeretik, és dolga van még.

Tenyerükön hordozzák

Finnországban az önkormányzattól berendezett lakást, fölszerelt rendelőt, havi 1 millió forintnak megfelelő kezdő fizetést kap a háziorvos – meséli egy ismerősöm az ő ismerőséről, akit nyelvtanfolyamra is befizettek, s azóta is a tenyerükön hordoznak.

– Középkorúak, nem fiatal pályakezdők kezdenek háziorvosként dolgozni a Szeged környékén nemrégiben megüresedett praxisokban – osztja meg velünk tapasztalatát Kaizer Zsuzsa. A tiszaszigeti, majd röszkei betegek gyógyítója szerint az az orvos, aki 8–10 millió forintot fektet egy körzeti rendelő megvételébe és fenntartásába, joggal szeretne havi 300–400 ezer forintos jövedelemre szert tenni. A mostani, romló hitelfeltételek közepette azonban havi 150–180 ezer forintot se hoz a háziorvoslás, aminek a megbecsültsége is egyre romlik.

Népszerűnek tűnt Magyarországon az 1992-ben beindult háziorvosi rendszer és a hozzá kapcsolódó finanszírozás. Az elmúlt 12 évben a praxisoknak csak 20 százaléka cserélt gazdát. Az OALI tanulmánya arra is figyelmeztet, hogy a most praktizáló háziorvosok átlagéletkora 57 év. A 60 év feletti háziorvosok aránya Budapesten a legmagasabb: 35 százalék, de a megyék többségében, így Csongrádban is 25. 20 alatti arány csak öt megyében található, ebből 14 százalékkal Zala a legkedvezőbb helyzetű. Ugyanakkor minden 3 háziorvosból 2 idősebb ötvenévesnél, így 15 esztendőn belül várhatóan értékesíteni kívánja praxisjogát, kiszáll a rendszerből. Évente levizsgázik ugyan 80–90 rezidens, de a fiatalok jó része nem a hazai körzetekbe, hanem külföldre távozik. A teljes háziorvosi rendszert át kellene gondolni – nyilatkozta az OALI főigazgatója, Balogh Sándor –, mert egy évtizeden belül a praxisok kifogyhatnak az orvosból.

Olvasóink írták

 • 4. Füvesember 2010. május 10. 20:36
  „...."mert egy évtizeden belül a praxisok kifogyhatnak az orvosból"

  Nemcsak a háziorvos hiánycikk, de lassan és biztosan az összes többi is!
  Remélem egyszer végleg elfogy M.O.-n az orvos (a fiatalok krémje szédítő sebességgel hagyja el az országot!)
  és ezek a szerencsétlen, idióta politikusok végre felébrednek, hogy kellene TENNI is valamit, nemcsak pofázni!
  Persze, attól tartok, hogy amíg a Kútvölgyiben van elég személyzet, gyógyszer meg eszköz, addig magasról le....ják, hogy mi van a többiben. Megmondom: már-már SEMMI.... Van olyan kórház, ahol a dolgozók már a szappant meg a WC papírt is maguk veszik meg. Az baromi kevés volt, hogy Ferencék vettek 60 új mentőautót, ha ugyanakkor több. mint 600 mentődolgozót rúgtak ki (igaz erről nem szólt a TV híradó).
  Nem kell csodálkozni, hogy fogy az orvos! A svédek, norvégok, angolok, stb. meg jót röhögnek a markukba, hogy szinte ingyen kapják, készen a kiválóbbnál kiválóbb fiatal magyar orvosokat.
  Szép estét és jó egészséget (addig jó!)”
 • 3. dodó 2010. május 10. 17:25
  „"7 év a háziorvosok átlagéletkora"

  Erre kevesen gondoltunk.”
 • 2. odysseus 2010. május 10. 17:21
  „hát, igen, két helyen is elírták - ám mégsem ez a legnagyobb baj. A magyar orvosok helyzeténél csak a népesség hozzáállása az elkeserítőbb, summa summárum: az egészségügy igen mély válságban van és nem úgy tűnik, hogy a társadalom és az egészségügyi kormányzat ocsúdna.”
 • 1. favágó 2010. május 10. 14:17
  „Kedves Ilona! Ha Ön is így kapna fizetést - csak egy "0"-val kevesebbet! - mit szólna hozzá?:-))
  7, vagy 70 ??? Nagyon nem mindegy!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már épül a borváros Szeged központjában

Hamarosan elkészülnek a faházak a Széchenyi téren, folyik a vidék legnagyobb borászati… Tovább olvasom