Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

A balástyai gyilkosság apropóján érdeklődtünk

Balástya - Hogy cselekedetének teljes tudatában volt-e valamely bűncselekmény elkövetője, arról szakértői vizsgálat kezdeményezése után ketten döntenek. Ha az elkövetéskor nem volt beszámítható, meg kell szüntetni az eljárást.
Szörnyű, hogy ennek meg kellett történnie, hogy végre elvigyék! – mondogatták a balástyai Dózsa György utca lakói a vasárnap délután történt gyilkosság után. Ahogy arról beszámoltunk, egy 54 éves nő itt verte agyon gereblyével szomszédját. Az utcabeliek kivétel nélkül azt mondták, hogy a nőt erőszakossága miatt már korábban feljelentették (ezt a rendőrségen is megerősítették), ügye a bíróságra is eljutott (ezt a bíróságon nem tudták megerősíteni), de az elmeszakértő cselekedetének elkövetésekor nem tartotta beszámíthatónak. Boncz István, az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika egyetemi docense elmondta: ha valaki bűncselekményt követett el, valamint kezdeményezik elmeszakértői vizsgálatát, akkor beszámíthatóságáról két elmeszakértő dönt. Ha megállapítják, hogy az illető nem volt cselekedetének tudatában, akkor a bíróság a fővárosi Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) szállíttatja az illetőt. A beszámíthatóságot műszerekkel és pszichológiai teszttel vizsgálják.

Egy éve történt

Több késszúrással sebesítette meg a Victor Hugo utcai kisbolt dolgozóját tavaly februárban egy szegedi férfi. Az elkövető a boltból semmit nem vitt magával. Korábban kezelték a pszichiátrián, de fél évvel később kiengedték.

– Akkor vehetünk valakit őrizetbe, ha a bűncselekmény szabadságvesztéssel büntethető, illetve valószínűsíthető a gyanúsított előzetes letartóztatása. Ez hetvenkét óráig tarthat – mondta Szenti Szabolcs rendőrségi szóvivő. A kényszergyógykezelést és az előzetes letartóztatást csak a bíróság rendelheti el, miután az ügyet a rendőrség vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek, ahol az ügyésznek kell döntenie az előzetes letartóztatás indítványozásáról.

– A büntetőügy bírósági szakaszában annak bármelyik szereplője indítványozhatja elmeszakértői vélemény beszerzését. Ha a vádlott beszámítási képessége tette elkövetésekor korlátozott volt, akkor a büntetés enyhíthető. Ha teljesen hiányzott a beszámítási képesség, akkor a bíróságnak meg kell szüntetnie az eljárást – mondta Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese. Bizonyos esetekben, ha az elkövető a fenti ok miatt nem büntethető, és tartani kell attól, hogy tettét megismétli (feltéve, hogy büntethetősége esetén egyévi szabadságvesztésnél súlyosabb büntetést kellene kiszabni), kényszergyógykezelését kell elrendelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felettünk csatázott a hideg- és a melegfront

Szeged - Rossz napjuk volt hétfőn a frontérzékenyeknek, a romantika kedvelői és a naiv… Tovább olvasom