Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

A balkáni maffiáról beszélt a szerbiai legfőbb ügyész

Szeged - Az embercsempészet, a kábítószer, a korrupció és a pénzmosás jelenti a legnagyobb problémát a Vajdaságban. A szerb és a magyar legfőbb ügyész megállapodást írt alá a szervezett bűnözéssel szembeni hatékonyabb együttműködéshez.
– Nagyon szoros az együttműködés a szerb és a magyar alvilág között. A maffia ugyanis nem ismer határokat – nyilatkozta lapunknak Slobodan Radovanovic. A szerbiai legfőbb ügyész szerint a bűnözők nagyon gyorsan megtalálják a közös érdekeket és az együttműködések módját. Mint mondta: figyelemmel kísérik a Szerbiában ismert bűnözői körök magyarországi tevékenységét is. Ebben nagy segítséget nyújtanak a magyar hatóságok.

A szerb legfőbb ügyész a héten Budapesten és Szegeden tárgyalt magyar kollégájával, Kovács Tamással. Slobodan Radovanovic a Szegedi Fellebbviteli Főügyészségen találkozott Horányi Miklós fellebbviteli főügyésszel és Lőrinczy Györggyel, a Csongrád Megyei Főügyészség vezetőjével is. A két ország legfőbb ügyészei memorandumot írtak alá, amely keretet biztosít a szervezett bűnözéssel szembeni hatékonyabb együttműködéshez. – Nagyon fontos a személyes kapcsolat. Mindez jó alap lehet a további együttműködéshez – mondta el Radovanovic, aki magyarországi itt-tartózkodása alatt olyan rendőri biztosítást kapott, mint egy miniszterelnök. A védelmére kirendelt egyik magyar rendőrtiszt elmondta, hogy a szerb legfőbb ügyész ellen hazájában már kétszer is követtek el merényletet. Nem csoda, hogy így vigyáznak rá – tette hozzá. Az érintett azonban mindezt cáfolta.

Radovanovic: sokan örülnének, ha félre tudnának tenni.
Fotó: Karnok Csaba

– Mielőtt kineveztek volna legfőbb ügyésznek, a szervezett bűnözés elleni ügyészség vezetője voltam. Sem akkor, sem most senki nem akart meggyilkolni. Bár az is biztos, hogy ha egy ügyész jól végzi a dolgát, akkor sok embernek az útjában van, és sokan örülnének, ha félre tudnának tenni – mondta Slobodan Radovanovic, aki mint mondta: teljesen normális és félelem nélküli életet él Belgrádban.

– Ami a szervezett bűnözést illeti, ma Szerbiában, illetve Vajdaságban a legkomolyabb problémát a korrupció és a kábítószer-csempészet jelenti. A Vajdaságra még az embercsempészet és a pénzmosás is jellemző.

Mint azt lapunk korábban megírta, Szabadkán sokan élnek az embercsempészetből. Vannak, akik lakásukat adják bérbe, és vannak, akik „idegenvezetőként" csoportokat sétáltatnak át a határon. Az utóbbi évek tendenciája, hogy egyre inkább albán kézbe kerül az embercsempészet szerb és magyar oldalon egyaránt. Ami a háborús bűnösöket illeti, a szerb legfőbb ügyésznek arról nincs tudomása, hogy Magyarországon ilyen személyek bujkálnának.

– Szerbiában külön ügyészség foglalkozik a háborús bűnösök ügyeivel. Biztosíthatom, hogy a szerb állam mindent megtesz annak érdekében, hogy eleget tegyen a Hágai Bírósággal szembeni kötelezettségeinek – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétezer kórházi széfet szereztek be a megyében

Szeged - Pénteken jelent meg a szaktárca honlapján a kórházi széfekkel kapcsolatos rendelet, így az intézmények eddig csak sajtóhírekből sejtették az új előírást. Tovább olvasom