Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

A ballagási ajándék: nem csillog, csörög

Évtizedekig tipikus ballagási ajándéknak számított az ékszer vagy az óra, mára viszont a műszaki cikk, például a telefon a sláger. Az ékszerészek alkalmazkodnak az új helyzethez és felveszik a versenyt: a divatos fazonokat árulják, és azt mondják, mégiscsak ez az időtálló ajándék, nem az eldobható szerkezetek. A forgalomnak azonban nem használ, hogy napról napra magasabb az arany ára.
Az ékszerboltok második karácsonyának számítana a ballagások szezonja, ha a hagyományokhoz hűen minden család vásárolna egy gyűrűt vagy egy láncot a végzős rokonnak. Hosszú ideig menetrendszerűen már áprilisban felélénkült az ékszerpiac, pár éve azonban gyérebb az érdeklődés: a vevők az utolsó pillanatig kivárnak a döntéssel.

Ezekben a napokban még csak nézelődni jönnek be az emberek az üzletbe – mondta Bánfiné Pálvölgyi Katalin, a Bartók téri 24 Karát ékszerbolt tulajdonosa –, és ráadásul egyre inkább az olcsóbb ékszereket keresik. Volt már olyan vevőm is, aki azt mondta, van ezer forintja, ajánljak ezen az áron aranygyűrűt – tette hozzá. Azt is megfigyelte, a fiatalok inkább áldoznak egy márkás, 10-15 ezer forintos farmerre, mint egy időtálló, szép ékszerre. Csak példaként említette meg, hogy egy átlagos, 14 karátos, két és fél grammos gyűrűt már 15 ezer forint körüli áron meg lehet vásárolni.

Többéves csúcson

Elérte az arany ára az unciánkénti hatszáz dollárt, ezzel párhuzamosan több nemesfém ára is többéves csúcsra emelkedett. Az arany árfolyama utoljára 1981 januárjában volt ilyen magas. Az új csúcsok nem előzte meg különösebb hírverés, ami az elemzők szerint további árnövekedést valószínűsít. Az okok közé tartozik az, hogy egyre több befektetési alap fedezte fel magának a nemesfémpiacot, ami felhajtja az árakat, de az iráni–amerikai konfliktus és a dollár gyengülése is drágulást eredményez a tipikusan menekülô befektetési eszköznek tartott nemesfémek piacán. 
A tulajdonos szerint azóta, hogy a mobiltelefon és a műszaki cikk a tipikus ballagási ajándék, az arany helyett az olcsóbb ezüstöt veszik meg az emberek. Az idősebb korosztály viszont kitart az arany ékszer mellett, rájuk az év minden ajándékozási szezonjában lehet számítani.

A nagymamák és a keresztszülők azok, akik, ha ballagási ajándékról van szó, ékszerben gondolkodnak – erősített rá kolléganője állítására Dobrosi Mária, a Kiss Menyhért utcai ékszerbolt üzletvezetője. Elmondta, sokan a gyerekkel együtt jönnek be az üzletbe, és azt szeretnék, ha ő választana. A legtöbben megmondják, mennyit szánnak rá, általában 20 és 120 ezer forint közötti összeget hajlandók áldozni. Nagy divat a fehér aranyból készült gyűrű, lánc, amelyet szinte mindenhez fel lehet venni, de az ezüstnek is megnőtt az ázsiója.

Az arany most sajnos nagyon drága, napról napra megy föl az ára – tette hozzá Dobrosi Mária –, öt év alatt a duplájára emelkedett. S noha a nemesfémből készült ékszer nem versenyezhet egy mobiltelefonnal, de az áremelkedésből is az látszik szerinte, hogy olyan értéke van, mint még soha máskor. Az üzletvezető szerint slágercikk a tenyésztett gyöngy is, amelyből bármilyet tudnak kínálni, hozzátéve, hogy árban is a csillagos ég a határ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romlott szalámiért 800 ezres büntetés

Egy hónapon át ellenőrzött a boltokban a tisztiorvosi szolgálat és a fogyasztóvédelem. Az ÁNTSZ nem… Tovább olvasom