Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

A Bartókért aggódnak a civilek

Szeged - Nincs hír a januári programokról a szegedi Bartók Béla Művelődési Központ honlapján. Holott ezt az információforrást jelölte meg az igazgató – nyilatkozat helyett –, amikor a BBMK sorsáról kérdeztük. A civilek aggódnak, nem szeretnék elveszíteni ezt a bázisukat. A polgármester szerint funkcióváltásról van szó, a civilek új otthonra találhatnának a felújított ifjúsági házban.
Nincs friss információ a szegedi Bartók Béla Művelődési Központ idei programjairól, kiállítási terveiről az intézmény bbmk.uw.hu című honlapján.

Még nem tudni, milyen funkciót szánnak a Bartóknak Fotó: Schmidt Andrea

Pedig ezt jelölte meg információforrásul maga helyett Simoncsics János igazgató, mikor arról kérdeztük: tud-e már valamit a honlap szerint 17 munkatárssal működő, 1969 óta városi művelődési házként, illetve egy ideje kisebb közművelődési intézmények hálózati központjaként szolgáló intézmény sorsáról. A városszerte terjedő szóbeszéd szerint ugyanis az önkormányzat más funkciót szán az 1896-ban a Kereskedelmi és Iparkamara testülete által fölhúzott belvárosi palotának, ha erre áldását adja a februári közgyűlés. Az igazgató azonban nem kívánt válaszolni egyetlen kérdésünkre se.

– Aggódnak a civilek, mert elveszíthetik otthonukat – jelentette ki Bakay Csaba. A városatya a legutóbbi szegedi közgyűlésen napirend előtti felszólalásban is – mint a Nemzeti civil alapprogram elnöke – megfogalmazta: a bizonytalan sorsú Bartókban – mely több művelődési intézménynek is gesztora – jóval piaci ár alatt végezhetik áldásos tevékenységüket. Ő 30-40 civil szervezet nevében emelt szót.

A honlap szerint a Bartókban számos klub és kör biztosít tartalmas programot. Ilyen – például – a kertbarát kör, a madarászklub, a rekreációs klub, a díszítőművész kör, a foltvarrók klubja, a Reiki kör, a fotóklub, az S–8-as filmklub, az SF klub, a rejtvényfejtők köre, a meditációsklub vagy a tarokk kártya klub. De itt talált otthonra a Bartók Kórustól kezdve a Molnár Dixielanden át a Flamenco Tánciskoláig több nevesebb közösség is.

Bérleti díj

A piaci bérleti díjakról a BBMK internetes portáljáról megtudhatjuk: a legkisebb, a 35 négyzetméteres, 20 fős Kis klub „óradíja" 3 ezer 500, míg a legnagyobb, a 176 négyzetméteres és 220 személyt befogadó díszterem óránként 15 ezer forintért bérelhető.  
Bakay képviselő a közgyűlés nyilvánossága előtt is javasolta: ha megszűnik a művelődési ház, akkor az alternatív megoldás kialakítása érdekében hívjanak össze civil egyeztető fórumot.

A belvárosi művelődési ház funkcióját Botka László szerint is át kell gondolni. A polgármester a képviselőnek adott válaszában kifejtette: eddig három funkciót látott el a Bartók. Kamarazenei rendezvényeknek és kiállításoknak, illetve civil szervezeteknek adott otthont. Ezek közül kettőt elveszített, mikor átadtak két, felújított belvárosi közművelődési intézményt: a Korzó moziból átalakított zeneházat, valamint a Reök-palotát. Így a Bartóknak – amely a polgármester szerint „terembérletből él" – egyetlen megmaradt funkciója, hogy néhány civil szervezet székhelye. Ezek otthonra találhatnának a felújított ifjúsági házban.Olvasóink írták

  • 2. El Nyomottka 2008. január 11. 11:14
    „Túl értékes az az épület ahhoz, hogy a tisztességes politikusaink ne tapsolják el. A kultúránk nem ér ennyit, de lehetne belőle monnyuk ügyészi ruhatár! Esetleg bank, kaszinó, kínai diszkont, vagy egy újabb semmittevő hivatal...”
  • 1. dondongó 2008. január 11. 09:06
    „Nem sokáig lesz már a civil kultúra törzshelye a Bartók. Hamarosan túlad rajta a hatalom, lesz belőle kaszinó.
    A kultúra városához ilyen intézmények is hozzátartoznak, mucsai las vegasokból van éppen elég a szomszédos Bács megyében (is).”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időutazás – világhírű fotósokkal

Szeged - A szegedi Reök-palotában vasárnapig látható a (M)érték című kiállítás, amely a múlt század… Tovább olvasom