Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

A becsapott klinikai takarítók bíróságra mennek

A klinikákon már új cég takarít, a kórházban még nem döntöttek a Glanz-Grund utódjáról. A szegedi egészségügyi intézményekben takarító cégről kiderült, nemcsak a béreket, de az állami juttatásokat is lenyelte. A vállalkozás területi vezetője elzárkózott a nyilatkozattól. Egy hete fellázadtak a takarítók, mert sokadszorra nem kapták meg időben a munkabérüket.
A takarítónőkkel kötött megbízási szerződést a szegedi városi kórház vezetése, hogy az intézmény működéséhez elengedhetetlen munka ne álljon le hosszabb időre. Erre azért volt szükség, mert az elmúlt fél évben harmadszor fordult elő, hogy az asszonyok nem kapták meg időben a bérüket az őket alkalmazó Glanz-Grund Kft.-től. Ezt a cégvezető, Matyasovszky László azzal magyarázta, hogy a kórház nem fizetett időben, az APEH meg inkasszót kért a cég bankszámlájára. Pajor László, a kórház főigazgatója ezt cáfolva elmondta: tavaly augusztus óta az APEH-nek utalnak, mert az adóhatóság – a közterhek nem fizetése miatt – a cég minden bevételére igényt tart.

Pajor: nincs még döntés

Pajor László, a szegedi városi kórház főigazgatója arról tájékoztatott: tárgyalnak a szerződésszegő kft.-vel, az viszont még nem dőlt el, hogy melyik cég veszi át a takarítási feladatokat. Az intézményvezető hozzátette: mire március végére lejárnak a megbízási szerződések, megtalálják a Glanz-Grund utódját.

Azóta megtudtuk: a Glanz-Grund nemcsak a bérekkel, de a cégen keresztül érkező állami juttatásokkal is adós maradt. A napokban nyilatkozatot kért a kft.-től a városi kórházban takarító Pomáziné Arnócz Annamária arról, hogy közvetlenül kéri a családi pótlék kifizetését az államkincstártól – ezt ugyanis a cégen keresztül nem kapta meg. Az asszony elmondta, a nyilatkozatot először felmondásához akarták kötni. Ezt ő elutasította, s végül sikerült kiharcolnia a szükséges papírt. Kolléganői arról is beszámoltak: valaki a gyedet, más a táppénzét nem kapta meg, vagy szabadságát nem fizették ki. Állításuk szerint márciusra már takarítószert sem kaptak a cégtől.

A szegedi klinikákon is a Glanz-Grund kft. takarított. Az elmúlt másfél hónapban ott sem fizették ki a béreket, a túlórapótlékokat és az állami juttatásokat. Az ott dolgozó mintegy kétszázhúsz takarítót a múlt héten Szegeden járó cégvezető arra kérte: dolgozzanak tovább – az elmaradt kifizetésekről azonban nem beszélt.

Elzárkózott a vezető

Azt ígérte lapunknak a Glanz-Grund Kft. területi vezetője, Bordásné Czeglédi Éva, hogy tegnap beszél a kifizetések elmaradásának körülményeiről, és hogy miként juthatnak bérükhöz a dolgozók. Miután távirati stílusban válaszolt kérdéseink egy részére, mégsem járult hozzá, hogy azt megjelentessük. Bár nem kaptunk rá választ, érdekelt volna bennünket, hogy miért került csődközeli helyzetbe a Glanz-Grund, és miként lehetséges az, hogy Bordásné a Glanz-Grundtól a Profi-Comfort területi vezetőjévé avanzsált.

Mivel a feladat ellátását nem látta biztosítottnak az orvoscentrum vezetése, gyorsított közbeszerzési eljárásban választották ki a cég utódját. E szerint három hónapig a pesti székhelyű, jó referenciákkal bíró Profi-Comfort Kft. takarít a szegedi klinikákon, a Glanz-Grunddal kötött szerződést pedig közös megegyezéssel fölbontják. Kovács Iván, az orvoscentrum stratégiai igazgatója elmondta: a „próbaidő" alatt kialakítják a takarításra vonatkozó hosszú távú koncepciójukat. A zavartalan átmenet biztosítéka a két cég közti együttműködési kötelezettség, és hogy a Glanz-

Grund minden dolgozóját átveszi az új szolgáltató. Kovács hozzátette: bár megértik a takarítókat, közvetlenül nem tudnak nekik segíteni elmaradt munkabérük megszerzésében. Ehhez munkaügyi bírósághoz kell fordulniuk. Úgy tudjuk, a becsapott dolgozók hamarosan csoportosan tesznek feljelentést Matyasovszky László ellen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vizitdíj tovább csökkentette a vizsgálatok népszerűségét

A betegségek megelőzésének, korai felismerésének fontos feltétele egy-egy szűrővizsgálat – bár… Tovább olvasom