Délmagyar logó

2018. 11. 12. hétfő - Jónás, Renátó 7°C | 19°C Még több cikk.

A Bécsi Zsidó Múzeum Szegeden

A Szegedi Kamarazenekar és Pavlovits Dávid gitárművész nagy sikerű koncertjével csütörtökön este megkezdődött a zsinagógában a november 6-áig tartó I. szegedi zsidó kulturális fesztivál. Vasárnap 15 órakor a hitközség dísztermében nyitják meg a Bécsi Zsidó Múzeumot bemutató kiállítást.
A budapesti programsorozat mintájára zsidó kulturális fesztivált szerveztek Szegeden is. A csütörtök esti nyitókoncerten a Szegedi Kamarazenekar és Pavlovits Dávid gitárművész nagy sikerű fellépése előtt Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta: fontos, hogy a nagy zsidó múlttal rendelkező Szegeden is követik a fővárosi példát. Lednitzky András, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke köszöntőjében elmondta: a valaha 6-8 ezres szegedi zsidóság a vészkorszak előtt fontos szereplője volt a város kulturális életének.

Botka László polgármester a miniszterelnök szegedi látogatása miatt nem érkezett meg annak a szerződésnek az aláírására, amelyben az önkormányzat vállalja: 15 millió forinttal hozzájárul a zsinagóga felújításához. Az ünnepélyes aktust, ami miatt Feldmayer Péter, a Mazsihisz elnöke is eljött Szegedre, későbbre halasztották. A Szegedi Rotary Club nevében Bozsó Miklós átadta azt az adományt, amelyből EKG-készüléket vásárolnak a hitközségi szeretetotthon orvosi rendelőjébe.

Az 5766. zsidó év nyitányaként vasárnap 15 órakor Christian Oberwagner, a Budapesti Osztrák Kultúrfórum kultúrattaséja nyitja meg a szegedi hitközség dísztermében a Bécsi Zsidó Múzeum 1895–1938 közötti időszakát bemutató kiállítást. A világ első ilyen jellegű intézményét 1895-ben azzal a céllal alapították, hogy a zsidó folklór jellegzetes tárgyi emlékeit, relikviáit megőrizze, híres személyiségek életművét bemutassa és a zsidóság kultúrahordozó szerepét hangsúlyozza.

A bécsi zsidóság jelentős része Kelet-Európából származott, ezért Palesztina mellett ennek a régiónak a kultúrájával, történetével kiemelten foglalkozott a múzeum, amely 1927-től Bécs legfőbb nevezetességei közé tartozott. Az Anschluss után az értékes, 6474 leltári tárgyból álló gyűjtemény egyes részeit is felhasználták A zsidók testi és lelki megjelenése című hírhedt antiszemita propagandakiállításhoz. A hasonló gyűjtemények többsége a II. világháború alatt szinte teljesen megsemmisült, ezért a felére fogyatkozott bécsi anyagban számos olyan relikvia található, amely egyedülálló a zsidó folklór és kultúrtörténet szempontjából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papagájkóros beteg a deszki kórházban

Egy 43 éves szentesi férfit kezelnek papagájkór-fertőzés gyanújával a deszki kórházban. A… Tovább olvasom