Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

A bélflóra baktériumait árulják

Szeged - Röpködnek a titokzatos latin nevek a reklámokban – a Bifidus Essensis és társai óvják bélflóránkat a rendszertelen táplálkozás káros hatásaitól, halljuk a tévében. Utánajártunk, vajon mit takarnak a hangzatos elnevezések. Csodaszert nem kínálnak nekünk, derült ki. Már létező baktériumtörzseket veszünk a joghurttal – fantázianéven.
Bifidus Essensis, Bifidus Actiregularis, L. Casei Defensis – az intelligens molekulák mellett e hangzatos nevekkel is nap mint nap találkozunk a reklámokban. Élőflórás termékekben találhatók a csodabaktériumok, melyektől irigylésre méltón egészséges lesz a bélflóra. Utánajártunk: tényleg csodaszerekről van szó? Vagy csak hangzatos nevekről, melyekkel könnyebben adhatják el a kefirt, a joghurtot?

– Akkora csodával azért nem állunk szemben – fogalmazott Lőrinczné Losoncz Tímea dietetikus. Egyszerű probiotikus baktériumokkal van dolgunk, ezek az emberi szervezetben élő jótékony mikroorganizmusok alkotják a bélflórát.

– Az élelmiszergyártó cég már létező probiotikus baktériumtörzsekkel kísérletezett, ezeket aztán kitalált névvel dobta a piacra a termékeiben – árulta el a táplálkozástudományi szakember. Tudományosnak hangzanak tehát, de marketingesek agyából pattantak ki e nevek. A híres Bifidus Essensis elnevezés, amelyet az utóbbi időben már Bifidus Actiegularisként emlegetnek, a tejsavbaktériumok törzsébe tartozó bifidobacerium DN 173 0107-et takarja. Az L. Casei Defensis törzs sem a cég saját találmánya, ám a laktobaktériumot a merketingesek nem keresztelték át, valódi nevén reklámozzák.

Az élőflórát tartalmazó joghurtok az antibiotikumok káros hatásait is kivédik Illusztráció: Frank Yvette
Az élőflórát tartalmazó joghurtok az antibiotikumok káros hatásait is kivédik Illusztráció: Frank Yvette

Nem találták fel tehát a spanyolviaszkot, az újdonságként hirdetett baktériumok ugyanazt „tudják", mint a többi törzs a közel négyszázból, amelyek jelen vannak a bélflórában. E baktériumok jótékony hatása tagadhatatlan: – Jó hatással vannak az emésztésre, javítják és egyensúlyban tartják a bélflórát, védenek a fertőző baktériumok ellen, erősítik az immunrendszert, segítenek a gombás fertőzések kezelésében – sorolta a dietetikus. Az élőflórát tartalmazó joghurtok, kefirek az antibiotikumok káros hatásait is kivédik, amelyeket egy-egy kúra okoz a bélrendszerben.

– Probiotikus baktériumtörzsek minden olyan termékben megtalálhatók, amelyen jelzik: élőflórát tartalmaz. Az arány azonban eltérő lehet – mondta el a szakember: némelyik termékben több, másikban kevesebb a baktérium. Oda kell azonban figyelnünk, milyen tejterméket vásárolunk, a hőkezelt anyagokban ugyanis nincsenek baktériumok.

– Ahhoz, hogy a probiotikus savanyú tejtermékek hatásukat ki tudják fejteni, rendszeresen szükséges ezeket fogyasztani – adott igazat a szakember a reklámokban hallott tanácsnak. Azzal viszont már nem értett egyet, hogy ha valaki rendszertelenül és egészségtelenül táplálkozik, csodát tesz az emésztésével a probiotikum.

– A baktériumok felszívódását nagy mértékben befolyásolják a táplálkozási szokásaink – figyelmeztetett. A probiotikus termékek hiába tennék rendbe a bélflórát, ha zsíros pizzaszeletekkel, egészségtelen ételekkel tönkretesszük az emésztést és a felszívódást. Egy-egy doboz kefirben, joghurtban nincs annyi baktérium, amennyi ellensúlyozná az egészségtelen étkek hatását.

Az immunrendszer

A védekezőrendszer hetven százaléka a bélrendszerben található: szintén egy reklámban hallottuk az állítást. Az immunrendszert rengeteg dolog befolyásolja a vitaminbeviteltől a táplálkozásig, mondta el a dietetikus: de összességében igaz, hogy az immunanyagok nagy része, akár hetven százaléka is a bélrendszerben termelődik.

Olvasóink írták

  • 1. Kertész Róbert 2008. október 25. 21:12
    „Üdv!
    A probiotikumokkal csak az a baj,hogy ha nem védik őket meg a gyomorsavtól akkor nem vagy csak nagyon kis számban jutnak át a gyomor savas közegén, ezért nem vagy csekély mértékben tudják kifejteni a hatásukat.
    Robi”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kirgiz, a hópárduc kölyök találkozott az apjával

Szeged - Megtörtént a nagy találkozás: a Szegedi Vadaspark kölyök hópárducát, Kirgizt összeengedték… Tovább olvasom