Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

A belváros a szabadtéri nyertese

A szabadtérire érkező vendégek nem az élelmiszer-áruházakban és a bevásárlóközpontokban költik el a pénzüket – ez egyértelművé vált a belvárosi üzleteket megszondázó körsétánkon. A konklúzió: Szegeden több a turista, mint tavaly, akik pedig az előadásokra jegyet váltottak, nem a szegényebb társadalmi rétegeket képviselik.

A legtöbb vendég szereti a sört. Fotó: Gyenes Kálmán

Egyértelműen a belváros frekventált helyein található cukrászdák, vendéglők és boltok a szabadtéri-turizmus nyertesei. Gyuris László, a Kárász utcai A Capella cukrászda tulajdonosa elmondta: az előadásnapokon legalább 10-20 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítanak le. És ezt nem abban mérik, hogy több kétgömbös fagylaltot adnak el, hanem ilyenkor fogy a legtöbb drága kehely és koktél – vagyis a tulajdonos szerint látszik, aki itt tölt egy éjszakát és ki tudja fizetni a jegy árát, annak fagylaltkehelyre is futja Szeged sétálóutcáján. Gyuris hozzátette: persze minden, a városközpontban zajló nyári rendezvény is meglódítja az üzlet forgalmát.

A könyvesboltok közül nem mindegyik számít az idegenforgalom barométerének. Akadt olyan üzlet, amelyik nem is örült lapunk érdeklődésének. Az Oskola utcai Univerzum – idegen nyelvi – könyvesboltban Vazorka Szilvia elárusító szerint nem érződik a szabadtéri jótékony hatása, viszont sokkal több a külföldi vevő, mint tavaly. A németül, angolul beszélő turisták elsősorban az útikönyveket, albumokat, képeslapokat keresik. Az Alexandrában, a Kárász utcán Császárné Surányi Rita üzletvezető viszont azt mondta, 2004-hez képest nagyobb a forgalmuk, és a pénteki nap kifejezetten erős.

Az Átriumban található Népművészet–Folkart üzletben nemcsak szegedikumokat, hanem az egész országra jellemző terítőket, vállkendőket, használati tárgyakat és díszeket is kínálnak – mérsékelt sikerrel – mondta Kincses Györgyné üzletvezető. Ő azt állította, nem érzi a szabadtéri forgalomnövelő hatását, holott messze, s távol nincs hasonló profilú üzlet. Elsősorban azok vásárolnak ugyanis, akik külföldre készülnek és ajándéktárgyakat válogatnak. Egyedül a dómot ábrázoló póló felkapott, amely különböző színekben kapható.

A vendéglátók nem panaszkodnak: a John Bull Pubban Gyarmati Ádám felszolgáló azt mondta el, a szabadtéri napjain tovább tartanak nyitva, éjjel 1-ig a konyha is üzemel, és a vendégek 2-ig maradhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűsöljön lapunkkal ma a Partfürdőn!

Soha jobb időpontra nem szervezhettük volna a Délmagyarország fürdőpartyját, mint mára, amikor az… Tovább olvasom