Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A benzinkutak túlteljesítenek

Október másodikától valamennyi benzinkúton kötelező feltüntetni az érvényes benzinárakat, az utakról is jól látható helyen. A szegedi töltőállomásokon már augusztus óta – molinón, totemoszlopon – közlik az autósokkal, mennyiért tankolhatnak.
A reklámcsalád nem az árak láttán ily vidám. Fotó: Karnok Csaba
Szegeden arra nem lehet panasz, hogy rosszul lehetne látni az aktuális benzinárakat: a kutak elébe mentek a rendeletnek, s október 2. helyett már augusztus közepe óta jelzik, mennyiért kínálják az üzemanyagot. Noha a gazdasági és közlekedési, valamint az ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter közös rendelete csak nemrégiben, szeptember 17-én jelent meg a Magyar Közlönyben, és a kihirdetéstől számított 15. napon, azaz 2005. október 2-án lép hatályba. A rendelet különben az árfeltüntetési kötelezettséget kötelező jelleggel csak olyan üzemanyagokra írja elő, amelyek az országban egységesen, általában minden töltőállomáson kaphatók, vagyis a 95-ös és a 98-as oktánszámú motorbenzinre, valamint dízelgázolajra.

A Mol Dorozsmai úti kútjának alkalmazottja, Sajti Mihály elmondta, már augusztus elején kirakták az árakat. A nemzeti olajtársaság Csongrádi sugárúti töltőállomásán a vezető, Kovács Tamás pedig azt közölte: a rendelet beharangozása idején és azonnal intézkedtek. A Dorozsmai Esso-kútnál állítják, mindig is kint voltak a totemoszlopokon az árak, a budapesti és a Fonógyári út felőli oldalon is.

A Shell viszont – információink szerint – a jövőben is más célokra kívánja használni totemoszlopait, emiatt az üzemanyag árát magán a kútoszlopon, a kút mellett, valamint hatalmas molinón hirdeti. Azt mondják a Shellnél, a rendelet csak azt tartalmazza, meg kell jeleníteni az árakat, de arról nincs szó, hogy kötelező a totemoszlopokra kiírni. „Azon dolgozunk, hogy a jövőben még ennél is feltűnőbb legyen a kiírás" – mondta lapunknak a magát megnevezni nem kívánó kútkezelő.


Benzinszámtan

Nem elég megszorozni az árkülönbséget a vásárolt mennyiséggel, amikor kiszámoljuk, mennyit spórolhatunk, ha szerb oldalon tankolunk – szólt hozzá lapunk egyik írásához R. Róbert vegyész, szegedi olvasónk. Az ő számításai szerint, mivel lakásától 22 kilométerre esik az első benzinkút, már emiatt éri némi veszteség. Pénzt veszít a forint átváltásán is, akár rögtön dinárt vesz, vagy előbb eurót, és csak utána dinárt. Így egy liter benzin neki csaknem 250 forintba kerül a hazai 280-290 helyett, vagyis 1800-1900 forint a különbség. Ha a „tankolás" 2 órát minimum igénybe vesz, akkor 900 forintos órabér jön ki. Mindenki eldöntheti, mennyit ér a saját ideje – vonta le a következtetéseket olvasónk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évadnyitó közgyűlés: végtelen vita

Hamar elszállt tegnap a szegedi évadnyitó városi közgyűlésen az ünnepi hangulat, mert a… Tovább olvasom